سفر به تهران در شرایطی ویژه

نویسنده

bashaarasadb.jpg

مهرداد اسفندیاری

رییس‌جمهور سوریه در حالی اخیرا در سفری یک روز به دیدار با مقامات عالی جمهوری اسلامی پرداخت که به گزارش برخی خبرگزاری ها، سفیر این کشور در واشنگتن به درخواست آمریکا برای مذاکره پاسخ منفی داده بود.

به گزارش «سیریا نیوز» ، «رابرت دنین» معاون امور خاورمیانه وزارت خارجه آمریکا و «مایکل کولین» کاردار سفارت آمریکا در دمشق، درباره پیشنهاد مذاکره در موضوع پنا مجویان عراقی در سوریه از این کشور پاسخ منفی شنیده‌اند.

دور روز پیش نیز سخنگوی کاخ سفید، پیشنهاد مذاکره مستقیم تهران و واشنگتن را در صورت تعلیق غنی‌سازی در ایران مطرح کرد که هنوز پاسخ صریحی از سوی تهران نگرفته است، گو اینکه سخنگوی وزارت امور خارجه ایرانی در کنفرانس مطبوعاتی خود اعلام کرد که تعلیق غنی‌سازی به هیچ وجه مورد قبول نیست.

بشار اسد در سفر کوتاه خود به تهران علاوه بر ملاقات با رهبر ایران، با رییس‌جمهور، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزیر امور خارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی تهران دیدار و گفت‌وگو کرد. در این مذاکرات همکاری‌های دو جانبه، اوضاع عراق، لبنان و فلسطین مورد بحث قرار گرفت. بشار اسد در مقالات با هاشمی رفسنجانی، وی را به سفری رسمی به سوریه دعوت کرد.

محمود احمدی‌نژاد و بشار اسد ظهر یکشنبه در پایان دور دوم مذاکرات خود در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن تشریح نتایج این سفر کوتاه آن را موفقیت‌آمیز ارزیابی کردند.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه سفر بشار اسد در «شرایط ویژه منطقه» صورت گرفته است، از اسد به عنوان «برادر» خود یاد کرد و گفت: ما همواره در مهم‌ترین مسائل منطقه و جهان اسلام با هم مشورت کرده‌ایم و پشتیبان یکدیگر بوده و هستیم.

رییس‌جمهور سوریه نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اشاره به «تلاش‌های تفرقه‌افکنانه دشمنان» گفت: اگر طراحی‌های آخر دشمنان به ناکامی کشیده شود، تمام طرح‌های آنان شکست خواهد خورد و این نیازمند هوشیاری کشورهای منطقه است.

بشار اسد تصریح کرد: این سفر را از مهم‌ترین و موفق‌ترین سفرهایم به جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر می‌دانم.

این دومین سفر اسد به یاران در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد است و او اولین مقام خارجی بود که به دیدار رییس‌جمهور ایران آمد. در پایان سفر رییس‌جمهور سوریه به تهران، دو کشور بیانیه مشترکی را منتشر کردند. این بیانیه استفاده از انرژی هسته‌ای در چارچوب NPT را حق تمامی کشورها دانسته و بر ضرورت ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح‌های کشتارجمعی تاکید کردند. دو کشور همچنین ضمن استقبال از توافق مکه جهت تشکیل دولت وحدت ملی در فلسطین، اقدامات اسراییل را در هتک حرمت مسجدالاقصی محکوم کردند.

ایران و سوریه در این بیانیه ضمن حمایت از دولت عراق، خروج نیروها‌ی اشغالگر را مورد تاکید قرار دادند.

طرفین ضمن تاکید بر تلاش برای برگزاری موفقیت‌آمیز اجلاس کمیته عالی اقتصادی دو کشور که قرار است در تهران تشکیل شود، خواستار تعمیق و توسعه هرچه بیشتر این روابط شدند.

به گزارش Israel Insider ایران و سوریه طی سال‌های اخیر روابط اقتصادی گسترده‌ای داشته و شرکت‌های ایرانی در زمینه‌های تولید انرژی، خودرو، سیمان و کشاورزی بیش از 700میلیون دلار در سوریه سرمایه‌گذاری کرده و از سوی دیگر مسافران ایرانی، نقش عمده‌ای در توریسم زیارتی سوریه داشته‌اند.

سوریه از جمله حامیان ایران در استفاده از فناوری هسته‌ای به شمار می‌رود و در مجامع بین‌المللی همواره به نفع ایران رای داده است.