منابع خبری اعلام کردند که بلافاصله پس از تصمیم غیرمنتظره مجلس علیه طرح تبلیغاتی احمدینژاد، دولتمردان در اقدامی توهینآمیز با صحن علنی قهر کردهاند و از آن زمان تا شب گذشته، با وجود الزام قانونی، هیچ فردی از سوی دولت در مجلس حاضر نشده است. این موضوع در حالی در جلسه دیروز مجلس با اعتراض گسترده نمایندگان روبهرو شد که همزمان سایت رجانیوز از شکایت احمدینژاد از مجلس به “یکی از مقامات ارشد نظام” خبر داد و علت آن را “قلع و قمع بودجه دولت در مجلس” ذکر کرد. برخی آگاهان این مقام ارشد را،رهبر جمهوری اسلامی دانسته اند.
قهر با مجلس و بیاعتنایی به روند تصویب بودجه، یکی از عجیبترین واکنشهایی بود که دولت میتوانست به مصوبه روز دوشنبه مجلس نشان دهد. اما دولتمردان احمدینژاد این بار هم شگفتانگیزترین راه حل را، البته به شکلی توهینآمیز و حساسیت برانگیز، انتخاب کردند و با عدم حضور در سه شیفت کاری پیاپی مجلس، باعث اعتراض نمایندگان و تذکر مکتوب رئیس مجلس به تکتک وزیران شدند.
با این حال احمدینژاد به این اعتراض بسنده نکرد و آنطور که نزدیکترین منبع خبری به جناح دولتی گزارش داده، تنها چند ساعت پس از مصوبه مجلس به دیدار “یکی از مقامات ارشد نظام” رفت تا از دست مجلس به او شکایت کند.
رجانیوز در همین راستا ضمن غیرقانونی خواندن مصوبه مجلس و متهم کردن باهنر به دروغگویی به نمایندگان، نوشته است: “دکتر احمدینژاد شب گذشته ]دوشنبه شب[ در جلسهای با یکی از مقامات ارشد نظام، نسبت به قلع و قمع بودجه دولت در مجلس گلایه کرده و ایشان نیز رئیسجمهور را توصیه به صبر و سکوت کردهاند.“
احمدینژاد در حالی پای “یکی از مقامات ارشد نظام” را به دعوای دولت و مجلس اصولگرا باز کرده که نمایندگان نیز در جلسه روز سه شنبه، اعتراضات تند و تیزی را علیه دولت مطرح کردند. با این حال به نظر میرسد فعلا عصبانیت دولت از لغو طرح تبلیغاتی- انتخاباتی خود، به مراتب بیشتر از ناراحتی نمایندگان از حرکت واکنشی دولت باشد.
دولت شوکه شده
مصوبه غیرمنتظره مجلس علیه طرح تبلیغاتی احمدینژاد در دومین شیفت کاری صحن علنی در روز دوشنبه، دولت را شوکه کرده است. این موضوع را دیروز رئیس فراکسیون اقلیت که نایبرئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی نیز هست، اعلام کرد و گفت: “دولت به هیچ وجه انتظار نداشت که این موضوع در مجلس رای نیاورد. به همین دلیل شوکه شدند.“
با این حال نیازی نبود که چنین چیزی اعلام شود، چرا که رفتار دولتمردان از دوشنبه شب، به خوبی نشان میداد که آنها تا چه حد از تصمیم مجلس شوکه شدهاند.
جالب اینجاست که در زمان بررسی بند مربوط به هدفمند کردن یارانهها در بودجه، یعنی در اواسط دومین شیفت کاری روز دوشنبه مجلس، نماینده دولت در بالاترین سطح ممکن، یعنی وزیر اقتصاد، وارد بحث شد و به دفاع تند و تیز از طرح دولت پرداخت.
اما پس از حذف غیرمنتظره این بند، یعنی از آغاز سومین شیفت کاری روز دوشنبه، تا پایان کار دومین شیفت کاری روز سه شنبه که پایان کار مجلس در این روز بود، هیچ مقام دولتی در مجلس حضور نیافت.
این در حالی است که بر اساس آییننامه داخلی مجلس و روال همیشگی، مدیران دولتی باید در جریان بررسی بودجه در صحن علنی حضور داشته باشند تا در صورت لزوم به توضیح و اعلام موافقت یا مخالفت دولت با پیشنهادات بپردازند.
چه کسی دعوا را آغاز کرد
قهر دولتمردان با صحن مجلس، همچون تصمیم غیرمنتظره مجلس در خصوص پروژه انتخاباتی یارانهها، واکنشهای گستردهای را در گروه مقابل برانگیخت.
اگر روزنامههای جناح دولتی روز سه شنبه در انعکاس خبر مربوط به مصوبه مجلس از تیترهای تند و واژههای تخریبی استفاده کردند و سایت رجانیوز باهنر را به اعلام دروغین موافقت احمدینژاد با پیشنهاد حذف بند 31 از لایحه بودجه متهم کرد، در مقابل نمایندگان منتقد دولت نیز حرفهایی برای گفتن داشتند.
الیاس نادران، عضو شاخص کمیسیون اقتصادی، و رضا عبداللهی، رئیس کمیسیون تلفیق، دیروز همان موضوعی را مطرح کردند که سایت حامیان احمدینژاد آن را دروغ خوانده و نه تنها باهنر را به همین خاطر به دروغگویی متهم کرده، بلکه مصوبه مجلس را نیز به همین خاطر “مخدوش” خوانده است.
این دو نماینده اصولگرا مصوبه مجلس را موافقت با یکی از دو پیشنهاد احمدینژاد به مجلس دانستند؛ یعنی همان پیشنهاد حذف کل بودجه هدفمند شدن یارانهها از بودجه. البته نادران در این میان تقصیر را به گردن کمیسیون تلفیق انداخت که در مقابل تهدید احمدینژاد عقبنشینی کرد، اما عبداللهی نامه احمدینژاد و مخالفت صریح وی با تصویب ناقص اعتبارات هدفمند شدن یارانهها را باعث تصمیم روز دوشنبه مجلس دانست و همزمان از جلسه فوقالعاده لاریجانی با احمدینژاد برای بررسی این موضوع خبر داد.
واکنش به قهر دولت
اقدام دولتمردان در بایکوت صحن علنی، واکنشهای تندی را از سوی نمایندگان در پی داشت که در تذکر آییننامهای مصطفی کواکبیان، اخطار قانون اساسی علی عباسپور و مصاحبههای انتقادی برخی نمایندگان به آن پرداخته شد.
کواکبیان، عضو فراکسیون اقلیت، به لاریجانی تذکر داد که: “چرا هنگامی که دارد بودجه بررسی می شود و علیرغم آنکه مرسوم است که پس از ارائه نظرات موافق و مخالف نمایندگان، نماینده دولت باید اظهارنظر کند ولی خبری از حضور آنان نیست؟”
لاریجانی هم به وی پاسخ داد: “وقتی نمایندگان دولت را نمیبینیم باید چه کار کنیم؟ تعجب میکنم که شما چرا این سؤال مطرح می کنید.“
اما کمی بعد، این بار صدای یک رئیس کمیسیون از فراکسیون اصولگرایان درآمد. عباسپور به روند اداره جلسه، اخطار قانون اساسی داد و خطاب به لاریجانی گفت: “در شان نظام، دولت و مجلس نیست که نمایندگان دولت از مجلس قهر کنند. بر اساس اصل 70 قانون اساسی وزرایی که به بندهای مختلف بودجه مربوط میشوند، باید به هنگام بررسی این بندها در مجلس حضور یابند. بنابراین دستور دهید این وزرا در مجلس حضور یابند و نقطه نظرات خود را به اطلاع نمایندگان برسانند. قطعا این نظرات در تصمیمات ما موثر است.“
لاریجانی نیز با بیان اینکه “به طور متعارف نمایندگان دولت باید در جلسه امروز حضور می داشتند”، اعلام کرد که با توجه به شرایط پیش آمده، هیات رئیسه به طور کتبی از وزیران دعوت خواهد کرد.
اما با این وجود، تا عصر روز سه شنبه هیچ نمایندهای از سوی دولت در جلسه مجلس حضور نیافت و همین موضوع، اظهارنظرهای واکنشی نمایندگان علیه دولت را در پی داشت؛ از جمله علی مطهری که رفتار دولت را ”به معنی قربانی کردن مصلحتهای مردم” دانست و گفت: “آقایان گفتند که اگر بیاییم یا نیاییم فرقی ندارد، چرا که نمایندگان مجلس کار خود را انجام میدهند.“
این در حالی بود که نمایندگان حامی دولت سعی در دفاع از دولت داشتند؛ از جمله مرتضی آقاتهرانی که به ”پارلمان نیوز” گفت: “دولت قهر نکرده، فکر می کنم برای افتتاحیه چیزی رفتند که به مجلس نیامدند.” ایرج ندیمی، نماینده سابق مجلس و مشاور فعلی معاون پارلمانی احمدینژاد نیز گفت: “دولتیها دارند فکر میکنند!“
حاجیبابایی، عضو هیات رئیسه مجلس هم به خبرنگاران پارلمانی گفت: “روز گذشته در نوبت سوم متوجه شدیم که نمایندگان دولت در صحن حاضر نیستند و امروز نیز نیامدند. برخی می گویند نمایندگان دولت به دلیل مصوبه دیروز مجلس مبنی بر حذف اعتبار هدفمند کردن یارانه ها به مجلس نیامده اند، اما از سوی دولت به طور رسمی اعلام نشده که عدم حضور آنان عمدی یا غیر عمدی بوده است.“