آرش معتمد
با ادامه اعتصاب غذای دانشجویان دانشگاه اصفهان، آزاد نشدن دانشجویان پلی تکنیک و دانشجویان طیف چپ، و همچنین گسترش شایعات در مورد شکنجه آنان در بند 209 اوین، فضای دانشگاهی کشور روزهای پر اضطرابی را می گذراند.
در حالیکه به گفته نماینده کمیسیون امنیت مجلس قرار بود هر چه زودتر دانشجویان موسوم به طیف چپ آزاد شوند، وی در ملاقات مجدد با خانواده این دانشجویان به آنان توصیه کرد کاری نکنند که در “اتهامات” فرزندان شان “شریک” شوند.
به گزارش کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق، محمدی نماینده کمیسیون امنیت مجلس “روز سه شنبه با حضور در جمع خانواده دانشجویان، بر خلاف هفته های گذشته هیچ گونه قولی مبنی بر آزادی آنان نداد و تنها اشاره کرد که تلاش دارد برای بعضی خانواده ها قرار ملاقات ترتیب دهد”.
این نماینده مجلس همچنین خانواده ها را تهدید کرد که “کاری نکنند تا در اتهامات فرزندانشان شریک شوند.” مادر یکی از دانشجویان زندانی می گوید: “این تهدید به دلیل پیگیری خانواده ها و مصاحبه با رسانه های خارج از کشور صورت گرفته است.”
از زندانی بودن این دانشجویان که به دنبال برگزاری مراسم 16 آذر دستگیر شدند، ۲۴ روز می گذرد اما هنوز برخی از آنان حتی با خانواده خود تماس تلفنی هم نداشته اند. نماینده کمیسیون امنیت مجلس در این ارتباط به خانواده ها گفته است: “بعضی از بازداشت شدگان با ضد انقلاب در ارتباط بوده اند و با وجود اینکه ارتباطشان برای وزارت اطلاعات محرز است، اما تاکنون حاضر به اعتراف نشده اند.”
سخنی که شایعات مربوط به اعمال شکنجه برای اعتراف گیری از این دانشجویان را دامن زده است. در همین ارتباط گروهی با نام “دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب ایران” با صدور بیانیه ای ضمن تشریح این شکنجه ها، خبر از دربند بودن بیش از 30 نفر از دانشجویان طیف چپ داده است.در این بیانیه از جمله آمده است: “بند ۲۰۹ زندان اوین به جولانگاه وزارت اطلاعات و بند ۳۲۵ زندان اوین به جولانگاه اطلاعات سپاه پاسداران تبدیل شده است. فعالان کارگری، فعالان دانشجویی، فعالان سیاسی و اجتماعی بنا به قرعه یا بنا به تقسیم کار این دو نهاد امنیتی بدون هیچ گونه حکم قضایی در خیابان، محل کار، منزل و اخیراً دانشگاه به صورت ناگهانی مورد حمله ی افراد لباس شخصی قرار گرفته و بعد از زدن دستبند و چشم بند به یکی از این دو بند خودمختار منتقل می شوند…“
در ادامه این بیانیه می خوانیم: “بسیاری از دانشجویان آزدیخواه و برابری طلب در روزهای دوازدهم و سیزدهم آذر، قبل و بعد از برگزاری اعتراض دانشجویی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه تهران ربوده و بازداشت شدند. دستگیر شدگان دوازدهم آذر از کسانی هستند که دست اندرکاران فراخوان دانشجویان آزادی خواه و برابری طلب برای برگزاری این اعتراض دانشجویی بوده اند و بازداشت شدگان سیزدهم آذر شرکت کنندگان و حامیان دانشجویان بازداشتی بوده اند. گروه اول عموماً در منزل و یا محل کار مورد حمله ی نیروهای ناشناس و لباس شخصی قرار گرفته اند و گروه دوم در اقدام جنون آسای نیروهای امنیتی رژیم در داخل دانشگاه و یا خیابانهای اطراف دانشگاه ربوده و بازداشت شده اند. نکته ی اضطراب آور در این میان این است که در حالی که منزل تعدادی از نیروهای سرشناس جنبش چپ دانشجویی مورد تفتیش نیروهای امنیتی ای قرار گرفته است که حکم وزارت اطلاعات و دادسرای انقلاب را در دست داشته اند اما بعد از گذشت سه هفته همچنان رژیم از تایید بازداشت آنها خودداری می کند و هیچ اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست”.
سعید حبیبی، بهروز کریمی زاده، مجید اشرف نژاد، یاسر پیرحیاتی، پیمان پیران و مهدی گرایلو از جمله این دانشجویان هستند که نه تنها هیچ تماسی با خانواده های خود نداشته اند، بلکه مقامات قضایی از ارائه ی هرگونه اطلاعی در مورد آنها خودداری می کنند و اصولا منکر بازداشت آنها هستند.
شنیده ها حاکی از آن است که این دانشجویان به بند 2 ـ الف که تحت نظر اطلاعات سپاه پاسداران اداره می شود، انتقال یافته اند.
تحصن در دانشگاه اصفهان
همزمان چند تن از دانشجویان دانشگاه اصفهان نیز در اعتراض به وضعیت این دانشگاه از روز دوشنبه، ۳ دی ماه ۸۶، دست به اعتصاب غذا زده و در صحن دانشگاه متحصن شده اند.این دانشجویان دیروز در حالی وارد ششمین روز اعتصاب غذای خود شدند که حال بعضی از انها وخیم گزارش شده و خانواده های انان نیز با مشکلات فراوانی روبه رو شده اند. به گزارش خبرنامه امیرکبیر “دانشجویان دانشگاه اصفهان در ترم جاری در چند نوبت تجمعات اعتراض آمیزی در حمایت از دانشجویان در بند دانشگاه امیرکبیر و همچنین به منظور پیگیری مطالبات خود برگزار کرده اند. از زمان انتصاب رامشت به سمت ریاست دانشگاه اصفهان توسط دولت احمدی نژاد، انجمن اسلامی دانشجویان و شورای صنفی، دو نهاد دانشجویی، تعطیل شده است.همچنین در پی فعالیت های خودجوش دانشجویان در ترم جاری، مدیریت دانشگاه چندین نفر از فعالین دانشجویی را به کمیته انضباطی احضار کرده بود. رامشت، رئیس دانشگاه اصفهان، یکی از تندروترین روسای انتصابی در دانشگاه هاست.“
به نوشته این سایت دانشجویی، اصلی ترین خواسته های دانشجویان متحصن “تشکیل دوباره انجمن اسلامی، شورای صنفی، تشکیل صنف نشریات دانشجویی، لغو احضارها و احکام کمیته انضباطی و…” است.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر همچنین “مسئولین دانشگاه اصفهان از زمان آغاز تحصن دانشجویان در روز دوشنبه، مرتبا با منازل این دانشجویان تماس می گیرند و خانواده های آن ها را تهدید می کنند. در پی این مسئله خانواده چند نفر از دانشجویان دچار حمله عصبی شده و به بیمارستان منتقل شده اند. چند نفر از دانشجویان هم به همین علت مجبور به ترک این تحصن شده اند”.
جلوگیری از آزاد شدن پلی تکنیکی ها
از سوی دیگر برغم تودیع وثیقه، هنوز احسان منصوری، مجید توکلی و احمد قصابان، سه دانشجوی دربند امیرکبیر در زندان هستند و نیروهایی فراقانونی مانع آزادی آنها شده اند. محمد علی دادخواه، وکیل این دانشجویان در همین ارتباط به ایسنا گفته است: “با توجه به اینکه دادگاه عمومی قرار بازداشت موقت را شکسته و آن را به وثیقه تبدیل کرده و خانوادههای دانشجویان نیز وثیقه را تودیع کردهاند، نگهداری آنها در زندان برخلاف قانون و نوعی تضییع حقوق آنان است”.
به گفته آقای دادخواه “همه کسانی که در این زمینه تعلل می کنند باید از نظر قانونی پاسخگو باشند.“
با گسترش این فضای ضد دانشگاهی، روابط عمومی دفتر تحکیم وحدت با صدور اطلاعیه ای ضمن اعتراض به دستگیری گسترده دانشجویان، از تشکیل کمیته ای برای پیگیری آزادی دانشجویان در بند خبر داد. در این اطلاعیه با اشاره به دستگیری بیش از 100 دانشجو در کمتر از 9 ماه آمده است: “شدت برخوردها با دانشجویان از سوی نهادهای امنیتی حکایت از تلاش دولتمردان برای ساکت کردن صدای منتقدان به هر نحو ممکن است و بی شک این نحوه برخورد لزوم اتحاد و حمایت بیشتر نیروهای تحول خواه برای دفاع از حقوق انسانی آحاد جامعه فارغ از هر اختلاف عقیده ای را یادآور می شود. بر این اساس و بنا به اعتقاد راستین خود که همانا دفاع از حقوق انسانی و شهروندی اقشار مختلف جامعه فارغ از عقایدشان است، برخوردهای صورت گرفته با دانشجویان طیف چپ و همچنین هموطنان دانشجوی کردمان را محکوم و اعلام می نماییم در جهت تلاش برای آزادی این عزیزان و سایر دانشجویان دربند- فارغ از هر گونه اختلاف عقیده ای- کمیته ای را جهت پیگیری آزادی دانشجویان دربند تشکیل داده ایم و تمام تلاش خود را جهت آزادی این عزیزان مبذول خواهیم داشت. از تمام نیروهای تحول خواه نیز می خواهیم تلاش خود را در راه دفاع از ازادی این دانشجویان به کار بندند و معتقدیم اقدام گروه های مختلف در این راه محکی برای میزان پایبندی انها به حمایت از حقوق بشر و آزادی عقیده است”.