بازنمایی عریان واقعیت

نویسنده

» نگاهی به نمایش "یه کلیک کوچولو"

صحنه/ اجرای تهران – پیام رهنما: نمایش “یه کلیک کوچولو” جدیدترین اثر نمایشی احمد سلیمانی که این روزها در سالن قشقایی در حال اجرا است و با استقبال خوب تماشاگران تئاتر مواجه شده است.

این نمایش، اثری اپیزودیک است که در هر سه اپیزود آن به نقد برخی معضلات اجتماعی برخاسته از زندگی مدرن شهری پرداخته شده است. در هر اپیزود یک ناهنجاری اجتماعی در مقطع کوتاهی از زمان گنجانده شده است. این اتفاقات به سادگی قابل فهم بوده و قابل تعمیم به رویدادهای روزمره‌ی زندگی هستند. “یه کلیک کوچولو” کاری رئالیستی است و از دغدغه‌های مردم عادی سخن می‌گوید و از این جهت به خوبی با تماشاچی ارتباط برقرار می‌کند. بازیگران این نمایش، از جنس مردم هستند و در زندگی روزمره‌ی خود با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند، که ممکن است دغدغه‌ی ما نیز باشد. آن‌ها در رویارویی با مسائل پیش رویشان، به جایی می‌رسند که واقعیت مانند پتکی بر سرشان کوبیده می‌شود و آن این نکته است که مشکل در ظواهر دست و پاگیری نیست که در قید و بند آن هستند، بلکه مسائل زیرپوستی و بنیادی‌تری در پس مشکلات نهفته است که از آن غافل مانده‌اند. آن‌ها خود را درگیر پوسته‌ای کرده‌اند بی‌ارزش، که مانند پرده‌ای جلوی واقعیت کشیده شده است و آن‌ها را از اصل قضیه دور نگه داشته است.

 این نمایش اثری مینی‌مالیستی بوده واین نکته از تعداد کم بازیگر، دکور خلاصه و ساده، طراحی لباس و سایر جنبه‌های دیداری نمایش قابل برداشت است.

یکی از مشکلات اصلی این نمایش که سلیمانی به آن اشاره کرده است، مشکلات مالی است. نه تنها هیچ‌گونه حمایت دولتی از گروه‌های نمایشی صورت نمی‌گیرد، بلکه درصد قابل توجهی از درآمدهای گیشه نیز به سالن‌های نمایشی و روابط عمومی‌ها تعلق می‌گیرد و این باعث می‌شود بسیاری از بازیگران به دلیل مسائل مالی حاضر به ایفای نقش در نمایش‌های خاصی نباشند و تئاتر حالتی تجاری به خود بگیرد و تنها جنبه‌ی سرگرمی آن حفظ شود.

“یه کلیک کوچولو”، تنها مسائل و معضلات اجتماعی را مطرح می‌کند و بررسی، موشکافی و درمان آن‌ها را با خود ندارد. با افزایش تعداد این نوع نمایش‌ها و بیان ناهنجاری‌های جاری در بستر جامعه، کارهایی در ادامه می‌آید که می‌تواند راهکاری داشته باشد. با آغاز توجه به مشکلات و بیان آن‌ها، گاه پای افرادی به صحنه‌های نمایش باز می‌شود که در حوزه‌ی تخصصی خودشان و با ارائه‌ی دلایل علمی و مستدل، موضوعات را کالبد شکافی می‌کنند و از این طریق نمایشنامه‌هایی در ارائه‌ی راهکارهای معضلات اجتماعی به نگارش درخواهد آمد و به رفع مشکلات کمک خواهد کرد. هرچند ممکن است به طور کامل به از بین بردن مشکلات نیانجامد، اما با به نمایش گذاشتن معضلات و ارائه‌ی راه حل‌های احتمالی، راه و روش برخورد درست با آن‌ها را به جامعه آموزش می‌دهد. در واقع با طرح مسئله، جامعه آگاه می‌شود و سطح فرهنگی آن بالا می‌رود. با مطرح نکردن مشکلات، میزان آگاهی جامعه پایین می‌ماند و این پنهان کاری، دردی را دوا نمی کند. تنها دور زدن و پاک‌کردن صورت مسئله است و باعث ریشه‌دارتر شدن مشکل می‌شود. باید با اشاره به مشکلات، جامعه را آگاه کرد و قضاوت درباره آن‌ها را به افراد واگذار کرد و از آن‌ها نترسید. این تنها راه حل این معضلات اجتماعی و بالا بردن کیفیت زندگی افراد است.

“یه کلیک کوچولو” سه سال در صف صدور مجوز بوده است تا در نهایت مرداد 93 به صحنه رفت.
به گفته‌ی سلیمانی “این نمایش سه‌سال قبل برای حضور در بخش چشم‌انداز جشنواره‌ی تئاتر فجر آماده شده ‌بود اما بعد از بازبینی به ما اعلام کردند که به‌خاطر حساسیت‌های آن‌زمان، شما نمی‌توانید در جشنواره حضور پیدا کنید. با وجودی‌که قول اجرای عمومی کار را به ما داده بودند بعد از جشنواره نیز به ما گفتند که اولویت با کارهای بخش چشم‌انداز است. در نهایت بعد از مدتی پی‌گیری متوجه شدیم دوستان کلا با موضوع و مضمون نمایش ما مشکل دارند. بعد از سه‌سال پی‌گیری با تغییر و تحولاتی که در مدیریت مرکز هنرهای نمایشی به‌وجود آمد و البته با لطف اتابک نادری مدیر پیشین تئاترشهر توانستیم برای این کار اجرا بگیریم. متاسفانه به‌دلیل این‌که مهران احمدی، افسانه چهره‌آزاد و آناهیتا همتی که بازیگران قبلی این نمایش بودند مشغول به فعالیت‌های دیگری شده‌بودند با مشورت دوستان بازیگران دیگری جایگزین آن‌ها شدند. آزاده صمدی و علیرضا محمدی دو بازیگر بازمانده از نمایش سه سال پیش هستند که در اپیزود آغازین نمایش ایفای نقش می‌کنند.“ 

نمایش “یه کلیک کوچولو” از۳۱ تیرماه تا 24 مرداد ماه، هر روز ساعت 19:30 به مدت 60 دقیقه در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه می‌‌رود.

یه کلیلک کوچولو / نویسنده: محمد رضا کوهستانی، کارگردان: احمد سلیمانی، بازیگران: علیرضا محمدی، آزاده صمدی، آرش دادگر، نازنین فراهانی، پریناز ایزدیار، سام قریبیان، طراح صحنه: مهدی نیکروش، طراح لباس: سمانه حسینی، آزاده صمدی، طراح پوستر و بروشور: امیر اسمی، طراح صدا و موسیقی: محمد رضا کوهستانی، طراح نور: محمد رضا آزاد، عکاس: مهدی آشنا، مدیر روابط عمومی: روح الله زندی، دستیار و برنامه ریز: محمد جواد پیروزی، مجری طرح: محمد رسول صفری، مدیر تولید: نیما سیاری، مدیر اجرا: محمد حاجی بابایی، مدیر تبلیغات: میترا محمد اسماعیلی