سامناک آقایی
اکبر اعلمی نماینده مردم تبریز دیروز در صحن علنی مجلس خطاب به وزیر آموزش و پرورش سوالاتی را در خصوص معضلات اجتماعی وحوادث ناگواری که دانش آموزان در مدارس و درراه مدارس به خانه با آن روبرو هستند، طرح کرد.وزیر آموزش و پرورش اما جوابی برای این سئوالات نداشت و لذا سئوالات برای بررسی به کمیسیون آموزش و پرورش ارجاع داده شد.
درسئوالات نماینده مردم تبریز اشاره شد که الگوی مصرف اعتیاد در بین دانش آموزان از هروئین به مخدرات جدیدی همچون “شیشه” و “کراک” که چندین برابر خطرناک تر از هروئین هستند تغییر کرده است. وی همچنین خواستار توضیح وزیر آموزش و پرورش در زمینه تدابیر اندیشیده شده توسط این وزارتخانه برای شادی دانش آموزان و فرهنگیان و جلوگیری از افسردگی در میان آنها شد.
طی چند روز گذشته گزارشات متفاوتی مبنی بر وجود بیش از 30 هزار دانش آموز آلوده به مواد مخدر در مدارس کل کشور منتشر شد. درهمین ارتباط مدیر کل دفتر سلامت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش آمار 30 هزار دانش آموز معتاد رارد و در توضیح این مساله عنوان کرد که وزارت آموزش و پرورش هیچ پژوهش و تحقیقی در خصوص دانش آموزان معتاد صورت نداده است و به همین دلیل چنین آماری نمی تواند درست باشد.
حسن ضیاء الدینی مدیر این دفتر در تشریح وظالف دفتر سلامت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی آموزش و پرورش در خصوص مبارزه با اعتیاد دانش آموزان گفت: “وظیفه ما درمان نیست، بلکه پیشگیری است و در این خصوص به دانش آموزان آموزش می دهیم. سال گذشته در زمینه پیشگیری از اعتیاد دانش آموزان برنامه های مختلفی را به اجرا گذاشتیم که در یکی از همین برنامه ها در 17 استان کشور 5 میلیون دانش اموز را تحت پوشش آموزش مهارت های زندگی قرار دادیم.“
وی در ادامه توضیحات خود با انتقاد ازعملکرد بعضی از دستگاه ها و سازمان های دولتی مرتبط با این مساله، اشاره کرد که آنها بودجه لازم برای انجام کارهایی را در اختیار داشتند اما نه تنها هیچ اقدامی صورت ندادند، بلکه خود را مقصر هم نمی دانند و تقصیرها را به گردن وزارت آموزش و پرورش می اندازند: “در صورتی که ما همین تابستان گذشته خیلی کار کردیم و 62 هزار و 500 معلم را در هشت استان در معرض خطر، آموزش پیشگیری از اعتیاد دادیم تا آنها این آموزش ها را به دانش آموزان منتقل کنند”.
وی همچنین با بیان اینکه تشکل هایی مانند بهداشت یاران سلامت، مروجان سلامت و شوراهای دانش آموزی از طریق روش آموزش همسالان به آموزش پیشگیری اعتیاد در مدارس می پردازند، به مبارزه با راه های ابتلا به بیماری ایدز در بین دانش آموزان در مدارس نیز اشاره دارد: “با در اختیار قرار دادن جزوه پیشگیری از ایدز همراه با کتاب زیست شناسی سال اول دبیرستان در این مورد هم آموزش می دهیم چرا که یکی از راه های ابتلا به ایدز در بین دانش آموزان اعتیاد تزریقی است که در این جزوه توضیح داده شده است. تاکنون در کل 50 درصد از دانش آموزان در مدارس آموزش پیشگیری از ایدز و اعتیاد را دیده اند”.
بعد از انتشار گزارشات مختلفی پیرامون دو معضل خطرناک مواد مخدر و شیوع بیماری ایدز در کنار حوادث ناگوار دیگری که روزانه در مدارس دانش آموزان را تهدید می کند، بحث و جدل ها در این باره به مجلس نیز راه یافت. جواب روز گذشته وزیر آموزش و پرورش به سئوالات اکبر اعلمی در صحن علنی مجلس نتوانست این نماینده مجلس را قانع کند به همین دلیل سئوالات وی برای بررسی به کمیسیون آموزش و پرورش ارجاع داده شد.
نماینده مردم تبریز با اشاره به وعده های وزیر آموزش و پرورش به هنگام گرفتن رای اعتماد از مجلس، در طرح سئوالات خود از وزیر آموزش و پرورش گفت: “گسترش پدیده اعتیاد در میان دانش آموزان به نحوی است که جانشین دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر در دوم مهرماه جاری اعلام می کند که حدود 30 هزار دانش آموز معتاد در سیستم آموزش و پرورش کشور حضور دارند و مدیر کل سلامت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی اعلام می کند که میانگین سنی اعتیاد دانش آموزان 3⁄1 دهم کاهش پیدا کرده و مسئولان ذی ربط متاسفانه در روزهای اخیر خبر تاسف آوری را اعلام می کنند مبنی بر اینکه الگوی مصرف اعتیاد در مدارس از هروئین به شیشه و کراک که چندین برابر خطرناکتر از هروئین است تغییر کرده است.“
اکبر اعلمی در ادامه پرسش های خود از وزیر آموزش و پرورش به حوادث ناگواری همچون “غرق شدن پنج دانش آموز در آب های آبشار شادگان کهکیلویه و بویر احمد”، “له شدن یک دختر بچه دانش آموز زیر چرخ های سرویس مدرسه آن هم به دلیل اینکه نتوانسته بود به دلیل سخت گیری هایی که مدیر مدرسه اعمال می کند چادر خود را جمع کند و لذا به دلیل گیر کردن چادر در لای درب مینی بوس، واژگون می شود و در زیر چرخ های مینی بوس له می شود”، “خودکشی دانش اموز تهرانی به دلیل تنبیه بدنی مدیر یک مدرسه که در مطبوعات کشور هم انعکاس داشت”، “برهنه کردن دانش آموز دوم راهنمایی یکی از مدارس تهران در برابر هم کلاسی هایش توسط دبیر ادبیات مدرسه که در اردیبهشت سال 86 اتفاق افتاد و باعث ایجاد تالمات روحی این دانش آموز شد”نیز اشاره کرد و خواستار توضیحات فرشیدی در مورد این حوادث شد.
وی همچنین از وزیر آموزش و پرورش خواست در مورد تدابیر اندیشیده شده برای شادی دانش آموزان و فرهنگیان و جلوگیری از افسردگی در میان آنها، توضیحاتی ارائه دهد. او در پایان سئوالات خود ضمن اشاره به برخی از برنامه های وزیر آموزش و پرورش هنگام اخذ رای اعتماد گفت: “هیچ عاملی نباید مشعل فروزان تعلیم و تربیت را تحت تاثیر خودش قرار دهد چه مسائل سیاسی، چه مسائل صنفی، هیچ کس حق ندارد حق دانش آموز را زیر پا بگذارد.“
وزیر آموزش و پرورش اما در پاسخ به سئوالات نماینده مردم تبریز حتی در حد اشاره هم به مساله مواد مخدر و گسترش اعتیاد در بین دانش آموزان نپرداخت و در خصوص هیچ یک از برنامه های خود که در زمان گرفتن رای اعتماد از مجلس اعلام کرده بود توضیحی نداد. فرشیدی تنها در مورد حوادث ناگواری که اعلمی اشاره کرد توضیحات مختصری داد و گفت: “برای اینکه اینگونه حوادث تکرار نشود ما تلاش کردیم که دستور العمل های گذشته را تاکید و تکمیل کنیم و با سهل انگاری ها توسط گروه بازرسی وزارتخانه برخورد شود. خدا را شکر می کنیم که این حوادث در مجموع رو به کاهش است”.
معضلاتی نظیر گسترش چشمگیر اعتیاد دانش آموزان به مخدراتی نظیر “کراک” و “شیشه” که از مواد شیمیایی تهیه می شوند و گفته می شود جای هروئین را درمصرف در بین دانش آموزان گرفته اند، وآلوده شدن به ویروس ایدز در کنار حوادث ناگوار دیگری که روزانه جان میلیون ها دانش آموزرا تهدید می کنند، به مهمترین دغدغه و نگرانی والدین و خانواده ها در کل کشور تبدیل شده اند. علاوه بر گزارشات مختلف منتشر شده در این خصوص، پرسش و پاسخ نماینده مجلس و وزیر آموزش و پرورش در کنار اظهارات مسئولان امر به خوبی نشان می دهد که چنین معضلاتی در جامعه به شکل نگران کننده ای سیر صعودی دارد و دولت و دستگاه های مربوطه نیز برای کاهش، مهار و کنترل چنین معضلاتی فاقد برنامه های مشخص علمی و لازم هستند.