انیس گرودا
قرار است انتخابات ریاست جمهوری ایران که می تواند منجر به کنار رفتن شخصیت فوق محافظه کار، محمود احمدی نژاد، از صحنه سیاست ایران شود، روز ۱۲ ژوئن برگزار شود. ولی شیرین عبادی، وکیل و برنده جایزه صلح نوبل، خیال پردازی نمی کند: تا زمانی که نامزدهای انتخاباتی باید تأییدیه آیت الله ها را در دست داشته باشند، نمی توان انتظار تغییر و تحولات چشمگیری را در سر پروراند.
خانم عبادی با این حال معتقد است که واشنگتن باید بدون هیچ پیش شرطی با تهران به مذاکره بنشیند. وی در حاشیه نشست ”اهداف توسعه هزاره” در مصاحبه ای با لاپرس به سؤالاتی در این زمینه پاسخ گفته است.
دولت ایران کانون مدافعان حقوق بشر را در ماه دسامبر پلمب کرد. آیا شما توانستید فعالیت های خود را از سر بگیرید؟
روزی که برای پلمب دفتر آمدند، به آنها گفتم شما می توانید دفتر مرا ببندید، اما دهان مرا نمی توانید ببندید. البته کار کردن بدون دفتر بسیار مشکل تر است، ولی ما روند فعالیت هایمان را کند نکرده ایم. برعکس، اخیراً کمپینی را علیه مجازات اعدام نوجوانان آغاز کرده ایم. متأسفانه ایران یکی از کشورهایی است که بالاترین میزان اعدام نوجوانان را داراست. کمپین ما خشم دولت را برانگیخته است.
آیا امنیت شما در خطر است؟
امنیت من سالهاست که در خطر است. دولت می خواهد من یا از فعالیت هایم دست بکشم یا کشور را ترک کنم. ولی من هیچ یک از این دو کار را نخواهم کرد.
آیا شما امید دارید که پس انتخابات ۱۲ ژوئن تحولاتی صورت گیرد؟
این یک انتخابات آزاد نیست. نامزدها باید از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت شوند و مردم ایران تنها به نامزدهای مورد تأیید این شورا می توانند رأی بدهند.
ولی آیا حسین موسوی، نخست وزیر سابق که رقیب محمود احمدی نژاد است، یک شخصیت میانه رو نیست؟
من نمی خواهم نامزدهای انتخاباتی را تأیید یا رد کنم. من تا زمانی که انتخابات آزاد برگزار نشود، هیچ علاقه ای به رأی دادن ندارم.
اخیراً رییس جمهور اوباما راه مذاکره با تهران را هموار کرده است. نظر شما در این رابطه چیست؟
آنچه که باراک اوباما گفته بسیار مثبت است. سخنان جرج بوش تنها باعث اعمال خشونت بیشتر از سوی حکومت ایران می شد. ولی اگر مایلیم شاهد تغییرات واقعی باشیم، باید عمل نیز به دنبال این سخنان باشد.
چه عملی؟
پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹، واشنگتن کلیه دارایی های ایران در ایالات متحده را توقیف کرده. اولین اقدام می تواند آزاد کردن این دارایی ها باشد. پس از آن، دولت امریکا باید بپذیرد که بدون پیش شرط با ایران به گفتگو بنشیند. و در نهایت نیز مذاکرات را به صورت جدی آغاز کنند.
منبع: لاپرس، ۱۹ آوریل ۲۰۰۹