بهرام رفیعی
وزیر کار و امور اجتماعی دولت نهم پس از گذشت سه سال از فعالیتش در این وزارتخانه روز گذشته گفت: طی یک سال نرخ بیکاری چهاردرصد افزایش مییابد و با توجه به همین موضوع، ثابت نگه داشتن نرخ بیکاری که خود به معنای ایجاد سالی یک میلیون و 200 هزار فرصت شغلی است، کار بزرگی است.
محمد جهرمی که در طول فعالیتش در وزارت کار همواره آمارهای ارایه شده از سوی منتقدان درباره افزایش نرخ بیکاری و اشتغال و تعیین دستمزد را تکذیب کرده است، این بار از موفقیت های وزارت تحت نظرش آماری ارایه نکرد و تنها گفت: در این وزارتخانه بیشتر سعی بر این است که امید به جامعه بدهیم و افق بلندی را ترسیم کنیم که همه به آن سمت حرکت کنند.
به گزارش خبرگزاری ها، وزیر کار و امور اجتماعی در دومین همایش ملی روابط عمومی اظهار داشت: اگر در جامعه امروز با توجه به جمعیت زیاد در مسیر اشتغالزایی حرکت و سرمایهگذاری نشود، اگر پایداری بنگاهها و مشاغل و ایجاد شغلهای جدید مدنظر قرار نگیرد، طی یک سال چهار درصد نرخ بیکاری افزایش مییابد.
جهرمی با اشاره به این که سالانه یک میلیون و دویست هزار نفر وارد بازار کار می شوند افزود: ثابت نگه داشتن نرخ بیکاری یعنی یک میلیون و 200 هزار شغل جدید در جامعه ایجاد شود و اگر تعداد بیکاران ثابت بمانند یعنی اینکه یک میلیون و 200 هزار نفر شاغل شدند.
محمد جهرمی در حالی با بیان مبهم گزاره هایی از قبیل “اگر تعداد بیکاران ثابت بمانند” از ذکر آمار بیکاران در کشور خودداری کرده که کارشناسان معتقدند طرح اشتغال زایی دولت نهم در دوره وزارت او که مربوط به بنگاه های کوچک و متوسط زودبازده بوده با شکست مواجه شده است.
در همین ارتباط روز گذشته رییس مرکز پژوهش های مجلس هفتم نیز شکست سیاست های اشتغالزایی دولت نهم را تایید کرد. احمد توکلی با اعلام این که رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده 46 درصد طرحهای زودبازده اصلا وجود خارجی ندارد، تاکید کرد: تورم با افزایش هزینههای تولید و سرمایهگذاری و رشد نااطمینانی ضد رشد اقتصادی و اشتغال عمل میکند و با افزایش شکاف قدرت خرید مردم ضد عدالت رفتار میکند.
وزیر کار و امور اجتماعی در تازه ترین اظهاراتش عدم موفقیت سیاست اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در دولت نهم را در حالی بطور تلویحی پذیرفته است که از زمان روی کار آمدنش در این وزارتخانه همواره از تک رقمی کردن نرخ بیکاری در کشور سخن گفته بود.
نرخ بیکاری؛ ثابت با کمی رشد
وزیر کار و امور اجتماعی دولت نهم پیش از این مدعی شده بود که نرخ بیکاری در کشور را تک رقمی کرده است.
محمد جهرمی در پاییز سال 86 اعلام کرد: نرخ بیکاری در کشور از 14.5 درصد سال 83 به رقم 11.3 در مناطق شهری در سال 85 کاهش یافت و در کل کشور به 12.3 درصد رسید، این نرخ در پاییز سال 86 به 9.8 درصد کاهش یافته است.
این آمار ارایه شده از سوی وزیر کار و امور اجتماعی درحالی مورد توجه رسانه های حامی دولت نهم قرار گرفت و به تکرار منتشر شد که این آمار از پایه اشتباه بود، چرا که حتی بنا بر اعلام رسمی مرکز دولتی آمار ایران در اسفند و فروردین ماه سال 84 میانگین نرخ بیکاری در کشور 10.8 درصد بود.
در همین ارتباط، هفته گذشته رییس مرکز آمار ایران میانگین نرخ بیکاری در کشور را 11.9 درصد اعلام کرد. محمد مدد در این رابطه به خبرگزاری مهر گفت: بر اساس آمارهای سال گذشته 25.6 درصد از جوانان 15 تا 24 ساله در کشور بیکارند این در حالی است که آمار بیکاری جوانان در مناطق شهری 28.9 و در مناطق روستای برابر 19.4 درصد است.
رییس مرکز آمار ایران همچنین گفت: بر اساس آخرین آمارهای صورت گرفته در مرکز آمار کشور، نرخ بیکاری به 11.9 درصد رسیده است.
پس از اظهارات و آمار ارایه شده از سوی رییس مرکز آمار ایران بود که محمد جهرمی روز گذشته پس از سه سال شعار تک رقمی کردن نرخ بیکاری مجبور شد تا به یک پله پایین تر یعنی ثابت نگه داشتن نرخ بیکاری عقب نشینی کند.