پرتی کانان – انور احمد
دوبی- ایرانی ها امارات متحده عربی را به چشم خانه دوم خود نگاه می کنند. آنها اعتقاد دارند که دیدار شاهزاده شیخ محمد بن رشید آل مکتوم، نخست وزیر و ولیعهد امارات، به توسعه روابط دو کشور می انجامد.
خیلی ها هم امیدوار هستند که دیدار یک مقام اماراتی از ایران، آن هم پس از نزدیک به سه دهه، بتواند به کاهش اختلافات دیرینه درباره مالکیت سه جزیره استراتژیک خلیج فارس کمک کند.
روابط ایران و امارات از هزاران سال پیش تا کنون وجود داشته و ایرانی ها در پی فرصت های تجاری، سواحل این کشور را درنوردیده اند. تخمین زده می شود 450 هزار نفر با پاسپورت ایرانی در امارات زندگی می کنند. تعداد زیادی هم که اصل و نسب ایرانی دارند با پاسپورت اماراتی در این کشور ساکن اند.
مجید مهرتاش، مدیر شرکت ام تی ای در دبی، می گوید: “امیدوارم این دیدار به حل مساله سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک کمک کند و یا حداقل به گفتگوهای نتیجه بخش منتهی شود.“
او اضافه می کند: “این دیدار در سطح بالا و به دنبال دیدار سال گذشته محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران، صورت می گیرد. همه از ابتکار عمل شیخ محمد بهره مند خواهند شد.“
عبدالعزیز که ملیت ایرانی دارد و به عنوان سرکارگر در یک شرکت ساختمانی کار می کند گفت این دیدار باعث رونق فعالیت اقتصادی ایرانیان در دوبی می شود. او گفت: “این باعث می شود شرکت های ایرانی بیشتری در دوبی آغاز به کار کنند و اقتصاد هر دو کشور پیشرفت کند.” او ضمناً امیدوار بود درباره جزایر مورد مناقشه هم گفتگوهایی صورت گیرد.
ناصر هاشم پور، معاون مدیر اجرایی شورای تجارت ایرانیان در دوبی، گفت: “ایران و کشورهای خلیج فارس، خصوصاً امارات متحده، پیوندهای مشترک فرهنگی، خانوادگی و تجاری دارند که هیچ قدرتی قادر به گسستن آنها نیست. دیدار شیخ محمد باعث رونق روابط دو کشور می شود. از آنجا که ایران کشوری همسایه است، من مطمئن هستم امارات، ایران و ایرانی ها را در تمام زمینه ها حمایت خواهد کرد. دیدگاه حاکمان اینجا باعث شده امارات متحده محل امنی برای زندگی ایرانی ها باشد و این وضع ادامه خواهد داشت.“
دکتر حمید تقدس، یک جراح عمومی در دوبی، گفت من تفاوتی بین دو کشور نمی بینم. او گفت: “من از سال 1991 اینجا بوده ام و احساس می کنم دوبی خانه من است. من و خانواده ام از بودن در اینجا خیلی خوشحال هستیم زیرا مردم محلی رفتار گرم و محبت آمیزی با ما دارند. ایران و امارات مانند دو کشور برادر هستند و با ایرانی ها رفتار یکسانی می شود. من از اینکه شیخ محمد از ایران دیدار می کند خوشحال هستم.”
دکتر بیژن شیبانی از خانه تجارت مستقیم بین المللی دوبی نیز ابراز اطمینان می کند که این دیدار درها را برای بزرگترین و قدیمی ترین شرکای تجاری باز کند. او گفت گاهی دو کشور مسایل سیاسی را با مسایل اقتصادی در هم آمیخته اند.
شیبانی با اشاره به فشار وارده از سوی غرب، خصوصاً ایالات متحده، بر سر برنامه هسته ای تهران می گوید: “خیلی از کشورها به آمیختگی سیاست و تجارت معتقدند و این یک اشتباه بزرگ است. با این حال امارات این کار را نکرده است و کشوری است که تنها خواسته های بین المللی تایید شده توسط سازمان ملل را مبنای رفتار قرار دهد. کشورها به خودی خود نمی توانند به عنوان معیار قضاوت برای کشور دیگری قرار بگیرند.“
تبعیدی های ایرانی در ابوظبی هم از سفر شیخ محمد به کشورشان استقبال کرده اند. محمد لطفعلی خوری، یک تاجر، می گوید: “این یک اقدام درست است. ما از گذشته های دور روابط خوب و مستحکمی با این منطقه داشته ایم و امارات را به عنوان خانه دوم خود می دانیم. مردم امارات برادران ما هستند. مردم ما برای تجارت و زندگی به این کشور می آیند.“
جابر قاسم، که مالک فروشگاه جابر در مینا زاید ابوظبی است، می گوید: “ما این دیدار را به عنوان یک اقدام مناسب برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور امارات و ایران می دانیم. ما بسیار خرسندیم.“
جابر ابراهیم، مدیر عامل مستغلات جابر خوری، می گوید: “دیدار شیخ محمد باعث تحکیم روابط می شود. روابط تجاری دو کشور سالهاست که وجود دارد و ازهزاران سال پیش قرابت سنتی و فرهنگی میان این دو وجود داشته است. این دیدار باعث رونق این روابط می شود و به آنها ابعاد جدیدی می بخشد.“
محمد غلام مستمع که اهلیت شیرازی دارد می گوید: “ما اینجا مشغول به کار هستیم و خیلی راضی هستیم. در واقع ما دین و سنت مشترک داریم. بنابراین لازم است با یکدیگر همکاری کنیم و روابط مستحکمی را به وجود آوریم.“
منبع: خلیج تایمز، 19 فوریه