دیگر مشکلی برای فیلمبرداری نیست

نویسنده

فریدون شیبانی

حضور بانوان والیبالیست ایران در رقابت های بین المللی با پوشش اسلامی راچندی پیش رییس فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی اعلام کرد؛ دیروز نایب رییس این فدراسیون خبر از پایان یافتن طراحی لباس تیم ملی والیبال بانوان ایران داد. به این ترتیب والیبال بانوان با حجاب اسلامی نیز پای به عرصه بین المللی خواهد گذاشت.

خانم هاجر نجاتی زاده، نایب رییس فدراسیون والیبال، در مورد پوشش اسلامی برای والیبال بانوان ایران به ایسنا می گوید: “دقت خاصی روی طراحی لباس والیبال بانوان انجام شده است و با تایید سازمان تربیت بدنی به تولید انبوه خواهد رسید. پس از تایید سازمان، مشکل خاصی برای فیلم‌برداری و عکس‌برداری وجود نخواهد داشت، چرا که حجاب کامل آنها رعایت شده است.”

ورزش بانوان ایران اکنون در فضای بسته و بدون حضور تماشاگر مرد انجام می شود. سال پیش در مسابقه دوستانه فوتبال تیم ملی بانوان ایران و تیم بانوان برلین آلمان که هر دو تیم لباس پوشیده و غیر متعارف برای ورزش داشتند، ورزشگاه خالی از تماشاگر ماند. مردان اجازه ورود نداشتند و زنان رغبت تماشا.

تماشاگر مرد

نایب رییس فدراسیون والیبال در حالی راجع به جایگزینی پوشش جدید برای همه بازیکنان والیبال می گوید، که در تقویم سال آینده این تیم به ده اردوی داخلی، دو اردوی مشترک خارجی و داخلی و یک دوره مسابقه چهار جانبه فراخوانده شده است. در این تقویم هنوز دو نکته مبهم است: آیا این 12 اردو تنها برای همان مسابقه چهار جانبه است و یا تیم قصد بازیهای برون مرزی هم دارد؟ و دیگر اینکه در مورد استخدام یک مربی بلغاری در شروع سال آینده، آیا این مربی تنها برای تیم ملی و یا همان مسابقه چهار جانبه است؟

زیرا به هر حال برای جلو گیری از حضور مردان در مسابقات بانوان در داخل ایران راه حل هایی وجود دارد، ولی بی تردید در خارج از ایران چنین امری ممکن نیست. امری که می تواند واکنش جناحهای تند رو و افراطی را برانگیزد. به ویژه آنکه بعد از استقرار جمهوری اسلامی، اصلی ترین مسئله در زمینه ورزش، “اسلامی کردن ورزش” بوده است. در همینب راستاست که نایب رییس فدراسیون والیبال به لزوم توجه به مسایل فرهنگی در ورزش بانوان اشاره می کند و می گوید: “در رقابت‌های داخلی صرفا برد و باخت مطرح است و کار فرهنگی در آنها دیده نمی ‌شود. شاید فدراسیون هم باید در انجام کار فرهنگی در باشگاه‌ها دخیل باشد و این کار را از هیات‌ها و باشگاه‌ها بخواهد. ” به نوشته ایسنا او “ توجه کردن به مسایل فرهنگی را نقطه‌ عطفی در اعتلای لیگ” می داند.

اما مفهوم “مسایل فرهنگی” در این گفته ها نیز مشخص و روشن نیست. او تنها به این اکتفا می کند که: “ما باید هدف نهایی خود را از مسابقه دادن بدانیم و با صرف بردن و باختن غریبانه از کنار یکدیگر عبور نکنیم… انجام فعالیت‌های فرهنگی بودجه‌ خاص خود را می ‌خواهد و باید از سوی دستگاه ورزش خوب تغذیه شویم.”

الگوی مسلمانان جهان

گفته های نایب رییس فدراسیون والیبال زنان در مورد نبود برنامه های فرهنگی همان روزی مطرح شد که خانم ربابه شهریان، رییس توسعه ورزش بانوان در گفت و گو با ایرنا ادعا کرد: “زنان ورزشکار ایران، الگویی برای زنان مسلمان جهان هستند.”

او همچنین الگو سازی زنان ایرانی برای زنان مسلمان جهان را ناشی از تاثیر پیروزی انقلاب اسلامی در ورزش زنان ایران ذکر کرد. خانم شهریان جدا سازی ورزش زنان و مردان در جمهوری اسلامی و تربیت مربیان و داوران بین المللی زن در رشته های مختلف را نشان دهنده حفظ شعائر اسلامی در عرصه ورزش خواند، و البته به این نکاه هم اشاره نکرد که امسال علاوه بر والیبال، رشته های دیگر ورزشی از جمله فوتبال بانوان نیز یا مربی خارجی استخدام کرده اند و یا در جریان استخدام مربی خارجی هستند.

به هر حال به گفته خانم نجاتی زاده حالا باید منتظر تصویب پوشش اسلامی خانم های والیبالیست در فدراسیون بین المللی والیبال بود. خانم شهریان البته کاری به این کار ها ندارد و همچنان ساز خود را می زند برای 18 رشته مجوز حضور در رقابتهای بین المللی با حجاب اسلامی اخذ شده است.