محبوبه نیک نهاد
حدود یک ماه پس از استعفای علی لاریجانی از سمت دبیری شورای عالی امنیت ملی، “رحمانی فضلی” قائممقام لاریجانی نیز از سمت خود استعفا کرد. این خبر و پذیرش استعفای وی از سوی سعید جلیلی، دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی، در حالی به صورت رسمی اعلام شده است که در روزهای گذشته شایعات متعددی در خصوص تغییر و تحولات در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی منتشر شده بود.
عبدالرضا رحمانی فضلی، پیش از این قائممقام دبیر و معاون فرهنگی، اجتماعی و رسانهای شورای امنیت ملی بود. او در طول 10 سال ریاست علی لاریجانی بر سازمان صدا و سیما نیز معاونت سیاسی این سازمان را برعهده داشت و یکی از چندین نفری بود که همراه لاریجانی از صدا و سیما به شورای عالی امنیت ملی آمدند.
علی لاریجانی پس از شکست در انتخابات ریاستجمهوری نهم و انتصاب به عنوان جایگزین حسن روحانی در جایگاه دبیر شورای عالی امنیت ملی، بسیاری از نیروهای خود در دوره ریاست بر صدا و سیما و نیز دوران انتخابات را همراه خود به این شورا آورد. علاوه بر رحمانی فضلی، حسین انتظامی، مدیرمسئول سابق روزنامه جامجم و مدیرمسئول فعلی روزنامه همشهری نیز در ابتدا به همراه لاریجانی به این شورا آمد و مسئولیت اطلاع رسانی را به عهده گرفت.
علاوه بر این دو، جواد وعیدی نیز که هنوز هم به عنوان معاونت امنیت بینالملل این شورا شناخته میشود، در زمان صدا و سیما و پس از آن در ستاد انتخاباتی لاریجانی، با او همراه بود و نماینده لاریجانی در مناظرههای انتخاباتی تلویزیونی بود.
از این رو به نظر میرسد شایعات مربوط به بروز تغییرات در دبیرخانه این شورا و تحقق اولین بخش از آن با استعفای رحمانی فضلی، نشانه تلاش حامیان احمدی نژاد برای پاکسازی این دبیرخانه از حضور عناصر طرفدار و همفکر لاریجانی باشد؛ اقدامی که به زعم برخی ناظران، مقصود واقعی از نشاندن سعید جلیلی به جای علی لاریجانی است.
خبر عجیبی که چندی پیش سایت رجانیوز، تریبون اینترنتی حامیان دولت احمدی نژاد منتشر کرد، تاییدی دیگر بر این ارزیابی است. این سایت، برخلاف ادعای نزدیکان احمدی نژاد و سخنگوی دولت که استعفای لاریجانی را به خاطر “خستگی” وی یا “مشکلات شخصی” دانسته بودند، دلیل واقعی کنار گذاشته شدن لاریجانی را تلاش وی برای پیگیری ادامه مذاکره با آمریکا دانست!
جالب است که این سایت اندکی قبل، سخن گفتن درباره اختلاف میان لاریجانی و احمدی نژاد را به معنای “القای تفرقه بین مسئولان نظام” دانسته و آن را تقبیح کرده بود. اما چند روز بعد در گزارشی نوشت: “ادامه گفتوگوها با آمریکا در مورد امنیت عراق، از موارد اختلافی میان رئیسجمهور و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی و یکی از دلایل استعفای دکتر لاریجانی بوده است، چراکه رئیسجمهور با اشاره به تغییر نکردن رویکردهای آشوبطلبانه آمریکا در عراق، تداوم این گفتوگوها را بلافایده میدانست.“
در این حال، استعفای قائممقام لاریجانی و پذیرش آن از سوی سعید جلیلی، نشانه آشکاری برای تداوم اختلافات دو طیف نزدیک به احمدی نژاد و لاریجانی در خصوص مسائل امنیت ملی و سیاست خارجی است؛ استعفایی که اعلام رسمی آن، احتمال صحت شایعات ناظر به تغییرات بیشتر در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی را افزایش میدهد.
استعفای همه معاونان لاریجانی
سایت “فرارو” که به طیف اصولگرای منتقد دولت احمدی نژاد نزدیک است، پیش از آنکه خبر رسمی استعفای رحمانی فضلی منتشر شود، از استعفای همه معاونان لاریجانی در شورای عالی امنیت ملی خبر داده بود. این خبر که هیچ منبع دیگری در خصوص آن اظهارنظر نکرده است، همچنین حاکی از این است که: “آن دسته از معاونان مستعفی که همچون وعیدی، مستقیما در گیر مذاکرات هسته ای اند تا تعیین جانشین مشغول کار خواهند بود.“
این سایت گزارش خود را از این هم فراتر میبرد و از قصد جلیلی برای اخراج بیش از نیمی از کارکنان و مدیران فعلی دبیرخانه خبر میدهد و ادعا میکند که او “در نخستین روز استقرار در دبیرخانه شورای امنیت ملی به نگهبانی دستور داده بود که از ورود برخی از مدیران لاریجانی به محل کار جلوگیری کنند.“
هرچند این خبر تاکنون هیچ تایید رسمی را در پی نداشته و در عین حال کسی هم آن را تکذیب نکرده است، با این حال با توجه سابقه و رویه استعفای مسئولان در دولت نهم، صحت چنین خبری چندان بعید به نظر نمیرسد. با این حال خبر دیگری نیز در روزهای قبل منتشر و سپس به طور غیر رسمی تکذیب شد که بیارتباط با این شایعه نیست.
آن خبر از این قرار بود که حجتالاسلام حسامالدین آشنا به عنوان سخنگوی جدید شورای عالی امنیت ملی منصوب شده است. همزمان، برخی سایتهای خبری به نقل مطلبی از سایت شخصی حسامالدین آشنا پرداختند که در آن آمده بود: “من فکر میکنم استعفای آقای دکتر لاریجانی دلائل سادهای دارد. ایشان تا به حال فکر میکرد رئیس دبیر (یعنی لاریجانی) رهبر است، حالا متوجه شد رئیس شورا (یعنی آقای احمدی نژاد) رئیس دبیر هم هست.“
با این حال دیروز سایت غیررسمی “جهان نیوز” از قول یک مقام آگاه این انتصاب را تکذیب کرد و ضمن تعریف از شخصیت و رفتار سعید جلیلی و تکذیب هر گونه برخورد نامتعادل و اخراج دسته جمعی نیروها در شورای عالی امنیت ملی، شایعه انتصاب آشنا را “جوسازی” و منبع آن را “یک پیام کوتاه تلفنی” دانست.
جالب اینجاست که این مقام آگاه در حالی ضمن حمایت از جلیلی به تکذیب خبر مذکور پرداخته است که این خبر اولین بار در خبرگزاری “برنا” وابسته به دولت (سازمان ملی جوانان) منتشر شده بود!