آزاده کیان مدرس دانشگاه پاریس هفت و استاد راهنمای سعیدرضوی فقیه، که هفته پیش در تهران زندانی شد، در گفت وگو با ”روز” به شرح ویژگی های تحصیلیو شخصی دانشجوی خود پرداخته است. وی امیدوار است که رضوی فقیه بتواند به زودی تحصیل را از سر گیرد و دکترای خود را به پایان برساند.
آزاده کیان در چهار دانشگاه مختلف استاد راهنمای دانشجویان دوره دکتراست. وی علاوه بر دانشگاه پاریس هفت، در مدرسه علوم سیاسی پاریس، دانشگاه سوربورن جدید و دانشگاه پاریس هشت، مجموعا ۱۲ دانشجوی دکترا را برای نوشتن پایان نامه هایشان هدایت می کند.
او با اشاره به موضوع پایان نامه دانشجوی زندانی خود یادآور می شود: موضوع پایان نامه سعید رضوی فقیه ”اسلام سیاسی، شکست یا تطبیق باشرایط جدید” بود. تزی که ایشان اراپه می کرد بسیار جالب بود، چرا که برخلاف بسیاری از نظریه پردازان متخصص اسلام سیاسی که به خصوص در فرانسه معتقد هستند به طور کلی اسلام سیاسی در کشورهای مسلمان شکست خورده -و یکی از نمونه هایی هم که مطرح می کنند ایران است - وی معتقد بود اسلام سیاسی اصلا شکست نخورده، بلکه نشان داده که قابلیت انطباق با شرایط جدید سیاسی واجتماعی را دارد.
این استاد دانشگاه درخصوص کیفیت کاری رضوی فقیه تاکید دارد: از آنجایی که وی به خاطر تجربه و تحصیلات گذشته اش شناخت تئوریک و تجربی کافی از موضوع داشت، به نظرم اگر تز خود را به پایان می رساند می توانست بسیار مورد توجه قرار گیرد، چرا که علیه تزهای مسلطی است که در غرب و به خصوص در فرانسه مطرح می شود، از جمله از سوی آقای اولیویه روا که در سال ۱۹۹۲ کتاب” شکست اسلام سیاسی” را منتشرکرد، یا از سوی آقای ژیل کپه که کتایش در سال ۲۰۰۰ به نام” اصول اسلام سیاسی” در کشورهای مختلف چاپ شد.
کیان در خصوص اهمیت پایان نامه رضوی فقیه می افزاید: به نظرم پژوهشی که وی در خصوص اسلام سیاسی کرده بود موضوعی بسیار بدیع است و می تواند حتی تئوری های موجود در زمینه شکست اسلام سیاسی در جهان را تحت تاثیر قرار دهد. او شناخت دقیقی از موضوع پایان نامه خود داشت، چرا که هم فلسفه اسلامی خوانده بود و هم از جامعه ایرانی شناخت کامل داشت. امیدوارم ایشان بتواند به اینجا برگردد و در شرایط بهتری تز خود را به پایان برساند و ایده هایش در جهان معاصر اسلامی مطرح شود.
رضوی فقیه در هنگام اقامت درپاریس از فعالیت های مطبوعاتی به دور بود و روزگار سختی را طی این سالها پشت سر می گذاشت. آزاد کیان در این خصوص تصریح می کند: سعید رضوی فقیه به لحاظ مالی در شرایط دشواری بود وناچار بود وقت آزاد خودش را صرف کارآزاد برای کسب درآمد کند تا درآمدی داشته باشد و هزینه زندگی خود و خانواده اش را تامین کند.
وی یادآوری می کند: رضوی فقیه از هیچ جایی کمک نمی گرفت و برای اقامت و گذران زندگی روزمره مجبور بود به سختی کار کند. هر دانشجو درفرانسه می تواند به صورت رسمی ۲۰ ساعت در هفته کار کند. اما متاسفانه ایشان مجبور بود برای گذران زندگی به کارهای طاقت فرسا تن بدهد و این، وی را خیلی خسته می کرد و باعث شد که کار تدوین و دفاع از تز عقب بیافتد. الان متاسفانه به خاطر وضعی که برای ایشان ایجاد شده دفاع از تز ممکن است باز هم بیشتر به عقب بیفتد.
دکتر کیان درخصوص ویژگی های شخصیتی دانشجوی خود می گوید: آقای رضوی فقیه بسیار فرد کوشا و شرافتمندی بود. من ایشان را آدمی سخت کوش دیدم که به لحاظ فکری نیز بسیار مستقل بود. در فرانسه برای تز دکترا چهارسال فرصت است و اگر دانشجو نتواند به هر دلیل این تز را بنویسد ممکن است از ادامه تحصیل محروم شود. امیدوارم آقای رضوی فقیه زودتر آزاد شود و تدوین تز دکترایش را ادامه بدهد.