آرش سیگارچی
در پی اعتراض رسمی فرانسه به اظهارات اخیر محمود احمدی نژاد علیه اسراییل، روزگذشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنشی متقابل هشدار داد: “سیاست ایران در قبال فرانسه و مواضع غیردوستانه این کشور تا به حال خویشتنداری بود اما در صورتیکه این روند ادامه یابد در رویکردمان تجدیدنظر میکنیم.”
هشدار سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با مجموعه ای از اقدامات دیگر و از جمله “احضار سفیر فرانسه”، “مخالفت با حضور فرانسه در خلیج فارس” و “افشای اسنادی از دشمنی فرانسه با انقلاب ایران” آغاز شده شده است.
دور جدید تنش بین ایران و فرانسه پس از آن آغاز شد که هفته پیش احمدی نژاد در بوشهر انتقادات شدیدی را به دولت اسرائیل وارد ساخت. وی در آن سخنرانی ضمن اظهار امیدواری از اینکه “قدرت ها نصیحت ها را بپذیرند و به مسیر صلاح و درست برگردند”، درباره فلسطین گفت: “کسانی که امروز از صهیونیست های جنایتکار همایت می کنند، عمق صهیونیست و اشغال گران به پایان رسیده است.”
احمد نژاد با تاکید بر اینکه “دوران خیمه شب بازی سیاه جبهه استکبار در برپایی این رژیم متجاوز و اشغالگر به پایان رسیده” خاطر نشان کرد: “تا امروز پرده های نمایش را دستان پلید قدرتمندان رقم زده، اما من به آنها می گویم که پرده آخر را دست پر قدرت ملت فلسطین و ملت های منطقه به نفع ملت فلسطین و در جهت نابودی جنایتکاران رقم خواهد زد و پیروزی از آن مردم فلسطین است.” وی دربخش پایانی سخنان خود خطاب به دولت های بزرگ اظهار داشت: “دست از حمایت موجود پلید صهیونیست بردارند” و گفت: “او ]اسرائیل [به آخر خط رسیده و فلسفه وجودیش از بین رفته و دیر یا زود ساقط خواهد شد.“
واکنش فرانسه
ساعاتی پس از این اظهارات در روز چهارشنبه گذشته، وزارت امور خارجه فرانسه، سفیر ایران در پاریس را احضار کرد. در این دیدار که میان “پاسکال آندریانی”، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه و “علی آهنی”، سفیر ایران در فرانسه صورت گرفت، آندریانی اظهارات “ضد اسراییلی” محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران را “به شدت” محکوم کرد. سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در این دیدار به سفیر ایران یادآور شد: “ما یک بار دیگر توجه سفیر ایران را به غیرقابل قبول بودن چنین اظهارات خصمانه ای نسبت به کشورهای دیگر جلب کردیم و یادآور شدیم اینگونه اظهارات بر وجهه ایران در جامعه بین الملل تاثیر بسیار منفی می گذارد.“
پیش از این نیز، همزمان با روی کار آمدن نیکولا سارکوزی، دولت فرانسه برخورد هایی جدی با ایران داشت. پنجم مهرماه وقتی احمدی نژاد در سازمان ملل اعلام کرد “دستیابی ایران به سلاح هسته ای تنها به منظور استفاده صلح آمیز است”، سارکوزی در واکنشی شدید با بیان اینکه” حرفهای احمدی نژاد را باور نمی کنیم”، اعلام کرد که “همه می دانند که برنامه اتمی ایران اهداف نظامی دارد.“
12 مهر ماه سال جاری همدولت فرانسه به نقل از وزیر امور خارجه این کشور ضمن ابراز نگرانی از برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی خواستار “تشدید تحریم های اتحادیه اروپا علیه این کشور” شد. رییس جمهور فرانسه 17 مهرماه نیز در آستانه دیدار با همتای روسی خود بر موضع سختگیرانه این کشور در قبال “بحران هسته ای ایران” تاکید کرد.
به دنبال احظار علی آهنی به وزارت امور خارجه فرانسه، وزارت امور خارجه ایران با اعتراض به “مواضع غیر منطقی کشور فرانسه علیه ایران”، “برنارد پولتی”، سفیر این کشور در تهران را احضار کرد. وزارت امور خارجه ایران علاوه بر این موضوع “سیاست های فرانسه علیه ایران” و همچنین اظهارات وزیر دفاع فرانسه مبنی بر”اتهام تولید سلاح هستهای توسط ایران” را از دیگر دلایل این احضار عنوان نمود. یک روز پیش از آن، وزارت خارجه ایران دیروز در نشست هفتگی با خبرنگاران با بیان این که “به احضار سفیر ایران در فرانسه به وزارت خارجه این کشور اعتراض داریم”، خبرداده بود:“ما حتماً با احضار سفیر فرانسه، اعتراض خود را به طرف فرانسوی منعکس خواهیم کرد.“
حسینی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص موضع گیریهای مقامات فرانسوی و شخص سارکوزی اظهار داشته بود: “شاهد برخی موضع گیریهای غیرواقعی از سوی شخص رییس جمهور فرانسه و مسوولان فرانسوی هستیم. متاسفانه آنها با پیشفرضهای غلط واقعیتهای موجود هستهیی ایران را نادیده میگیرند که نتیجه این ناهماهنگی مواضع غیر دوستانه، غیر منطقی و غیر واقعی است. رفتار ما در قبال این گونه برخوردها تاکنون خویشتندارانه بوده است اما اگر این رفتارها ادامه یابد در آن تجدید نظر میکنیم. ”
در واکنشی دیگر، جمهوری اسلامی طرح ایجاد پایگاه نظامی فرانسه در امارات متحده عربی را “عامل ناامنی در منطقه خاورمیانه” عنوان کرد. این اقدام پس از آن صورت می گیرد که در جریان سفر ژانویه سارکوزی به منطقه، فرانسه برای تاسیس اولین تاسیاست نظامی دائمی این کشور در منطقه خلیج فارس قراردادی با امارات متحده عربی امضا کرده است.
این پایگاه بین چهارصد تا پانصد نظامی را در خود جای خواهد داد و باعث خواهد شد تا فرانسه در نزدیکی خطوط کشتیرانی که از طریق آنها بیش از یک سوم محمولههای نفت صادراتی جهان حمل میشود، حضور داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در جریان اظهارات اخیر خود علیه سیاست های پاریس اعلام کرد: “ما با گسترش حضور نظامی خارجی در منطقه مخالفیم و معتقدیم حضور نظامی نیروهای خارجی در امنیت منطقه نقشی نخواهد داشت و برعکس عامل ناامنی و بیثباتی خواهد بود. دعوت برخی کشورها از نیروهای خارجی، دیگر کشورها را نیز ترغیب میکند پایگاه های نظامی خود را در اختیار این نیروها قرار دهند و این امر مسائل را در منطقه پیچیده خواهد کرد.“
در کنار این واکنش های رسمی، خبرگزاری فارس نزدیک به رییس جمهور ایران برای اولین بار مدعی شده اسناد به جای مانده از سازمان اطلاعاتی سابق ایران نشان می دهند در سال 1357 سازمان اطلاعاتی فرانسه پیشنهاد ترورایت الله خمینی را به ساواک داده است.
در بخشی از این گزارش آمده است: “طی 4 ماهی که امام خمینی (ره) در سال 1357 در فرانسه حضور داشتند (13 مهر تا
12 بهمن) سازمان اطلاعاتی فرانسه با همکاری ساواک تلاشهای فراوانی برای مقابله با فعالیتهای ایشان علیه رژیم شاه به عمل آورد. این تلاشها شامل اعمال فشار به حضرت امام برای توقف مبارزات مشارالیه، کنترل تلفنهای نزدیکان امام، ارائه نشانی طرفداران امام به ساواک و تلاشهایی برای اخراج امام از فرانسه بود. اما یکی از اسناد کشف شده ساواک حاکی از پیشنهاد رئیس سازمان اطلاعاتی فرانسه برای ترور امام خمینی بود. طبق این پیشنهاد که از سوی «کنت دومرانش» رئیس سازمان اطلاعاتی فرانسه به تیمسار کاوه، فرستادة ساواک ارائه شد، میبایست زمینه انتقال امام به ایتالیا فراهم شود. سپس در آنجا با استفاده از هرج و مرج سیاسی موجود در آن کشور، اقدام به ترور مشارالیه گردد.“
ادامه این گزارش خبرگزاری فارس را اینجا بخوانید.