در سی و پنجمین سالگرد انقلاب، حسن روحانی در سخنرانی ای که در میدان آزادی ایراد کرد همچنان لحنی میانه رویانه برای مواجهه با ایالات متحده و غرب برگزید.او در حالی که تظاهر کنندگان مخالف دولت فرصت را برای حمله به دیپلماسی وی مهیا دیده بودند باز هم به طور تلویحی بر آمادگی برای مذاکره با واشنگتن تاکید کرد.
رئیس دولت یازدهم در سخنان خود در سالگرد ۲۲ بهمن خاطرنشان کرد: “ما آمادهایم در چارچوب احترام متقابل و منافع مشترک با تمام کشورها از آسیا گرفته تا آفریقا، تا اروپا و تا آمریکا روابط بهتری داشته باشیم.”
شهریور سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل وزرای خارجه جمهوری اسلامی و ایالات متحده برای نخستین بار پس از دیدار ابراهیم یزدی و سایروس ونس ـ در سال ۵۸ در نیویورک ـ مقابل دوربین خبرگزاری های بین المللی با یکدیگر دست دادند. فردای آن روز هم حسن روحانی به عنوان نخستین رئیس دولت در جمهوری اسلامی با رئیس جمهور ایالات متحده به صورت تلفنی گفتگو کرد.
با این حال رسانه های دست راستی دیروز تصاویری از تظاهرکنندگان عضو بسیج یا حزب الله منتشر کردند که تابوت هایی با پرچم های ایالات متحده، بریتانیا و اسرائیل را با طناب به روی زمین می کشیدند.
خبرگزاری فارس نوشته است: “آهنگ «مرگ بر آمریکا» به خوانندگی حامد زمانی در خیابان انقلاب و مسیرهای منتهی به میدان آزادی پخش میشد که مردم نیز در پی آن با مشتهای گره کرده شعار «مرگ بر آمریکا» سر دادند.”
در حالیکه به گواهی شاهدان عینی دیروز، تظاهرکنندگان کمترین همراهی را با شعارهای تنظیم شده از سوی نهادهای حکومتی داشته اند، فارس گزارش داده است که راهپیمایان در مسیرهای منتهی به میدان آزادی شعار داده اند: “نه سازش، نه تسلیم، یار خامنهای هستیم”.
همزمان پلاکاردهایی نیز در دست برخی تظاهرکنندگان بوده است که روی آن نوشته شده بود: “ما مشتاق گزینههای روی میزیم.”
این پلاکارد نوشت ها می تواند کنایه ای به مواضع رئیس جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده باشد که در سال های اخیر و حتی پس از توافق هسته ای سوم آذر تاکید کرده اند که همه گزینه ها روی میز واشنگتن قرار دارد؛ سخنی که به طور تلویحی به در نظر گرفتن گزینه نظامی در صورت شکست دیپلماسی اشاره دارد. در یکی دیگر از پلاکاردهایی که رسانه های تندرو مننشر کرده اند نیز آمده است: “آقای کری! ما برای نبرد بزرگ آمادهایم.”
احمد جنتی، رئیس شورای نگهبان و از افراطی ترین روحانیون حاضر در نظام اسلامی نیز که دیروز در راهپیمایی حاضر شده بود از این پلاکاردها استقبال گرمی کرده و به خبرنگاران گفته است: “امروز پلاکاردهایی با مضمون «ما مشتاق گزینههای روی میزیم» در دست مردم بود که این پلاکاردها تابلویی بسیار عالی است.”
در چنین فضایی، حسن روحانی هم که با شعار میانه روی در سیاست داخلی و خارجی به پاستور رفته گرچه از ایالات متحده به طور مستقیم اسم نیاورده اما گوشزده است: “اگر کسانی در توهم هستند که بر روی میز آنها، تهدید علیه ملت ایران است، نیاز به عینک جدیدی دارند زیرا روی هیچ میزی در جهان تهدید نظامی علیه ملت ایران وجود ندارد.”
او در عین حال با لحنی مداراجویانه گفته است: “گرچه مردم ما آنچه بر آنها گذشته است از ایالات متحده یا بخشی از کشورهای اروپایی از یاد نخواهند برد، اما شیوه رفتاری امروز و آینده بیش از گذشته مد نظر ملت بزرگ ایران خواهد بود.”
رجا نیوز دیروز در گزارشی ضمن انتقاد از دیپلماسی حسن روحانی در قبال ایالات متحده، از شعارهای سر داده شده علیه سیاست خارجی و کاخ سفیداستقبال کرد. این رسانه دست راستی نوشت: “چند ماهی است که برخی افراد و گروههای سیاسی در داخل کشور به دنبال پهن کردن فرش قرمز برای مقامات کاخ سفید آن هم همراه با سیل توهینها و اظهارات سخیف علیه ملت ایران هستند. هر چقدر «جان کری» فحاشی میکند و «وندی شرمن» گستاخی میکند و «باراک اوباما» یاوه بهم میبافد، این افراد کوچکترین واکنشی نشان نمیدهند که مبادا به گوشه قبای حضرات کاخ سفید نشین بربخورد و دمشان را روی کولشان بگذارند و بروند”.
. این سایت نزدیک به جبهه پایداری – حامی سعید جلیلی در انتخابات امسال- با این مقدمه به شدت از اقدامات تندروها در جریان راهپیمایی دیروز استقبال کرد و نوشت: “راهپیمایی کنندگان در مقابل دانشگاه صنعتی شریف پرچم ۶۰متری آمریکا را به نشانه اعتراض نسبت به ۶۰سال سلطهگری آمریکا و غرب در کشورمان به آتش کشیدند. ”
در چنین فضایی حسن روحانی با دفاع از مذاکرات خود با ابرقدرت های جهانی و رسیدن به توافق اولیه، گفته است دولت وی پنج روز دیگر برای مذاکرات به منظور دست یافتن به راه حلی نهایی بحران اتمی نظام خیز برخواهد داشت. وی گفته است: “اکنون برای روز ۲۸ بهمن ماه جاری جمهوری اسلامی ایران و مسئولین مذاکره و وزارت امور خارجه ایران آماده است تا با ۱+۵ برای دستیابی به یک توافق مشترک جامع و نهایی وارد مذاکره شود.”
در یک ماه اخیر و همزمان با اجرایی شدن “اقدام مشترک” توافقنامه ژنو و متوقف شدن غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم، روزنامه های تندرویی همچون کیهان، وطن امروز و سیاست روز و همچنین برخی نمایندگان مجلس که عموما به جبهه پایداری نزدیک اند از توافقنامه اولیه انتقاد کرده اند.