دید مثبت برای مذاکره با آمریکا

نویسنده
حسین محمدی

» تابوی گفت‌وگو با شیطان بزرگ می‌شکند؟

یک روز پس از سخنان جو بایدن، معاون اول باراک اوباما، پیرامون مذاکره مستقیم باایران، علی‌اکبر صالحی، وزیر امورخارجه گفت که جمهوری اسلامی با نگاهی مثبت این اظهارات را بررسی می‌کند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، با اشاره به پیشنهاد جو بایدن برای گفت‌وگوی مستقیم گفته است: “مذاکرات با آمریکا تنها در شرایطی انجام می‌گیرد که اعتماد لازم نسبت به صداقت آمریکایی‌ها به ما اثبات شود. چرا که تجربه‌های قبلی ما خلاف این را ثابت می‌کند… تا زمانی که قصد واقعی آمریکا یافتن راه حلی برای موضوع هسته ای باشد هیچ گونه خط قرمزی برای انجام گفتگوهای دوجانبه وجود ندارد”.

جو بایدن، معاون باراک اوباما، یک روز پیش گفته بود که هر زمان آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، به طور جدی در پی مذاکره باشد، این کشور آمادگی گفت‌وگو با ایران را دارد: “از آغاز روشن کرده ایم که هر زمانی رهبر ایران جدی باشد، ما آماده ایم تا به صورت دو جانبه با رهبران ایران وارد مذاکره شویم، ما این کار را پنهانی انجام نخواهیم داد و در صورت وقوع چنین مذاکراتی شرکای خود را در جریان خواهیم گذاشت”.

این سخنان بایدن اما با واکنش علاالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس، روبه‌رو شد. او با اشاره به اینکه “آمریکایی‌ها در بیان اظهارات خود از حداقل صداقت برخوردار نیستند”، گفت: “در شرایطی که معاون رییس جمهور آمریکا پیشنهاد مذاکره مستقیم با ایران را مطرح می‌کند کنگره آمریکا به دنبال تحریم‌های بیشتر است که این دو رویکرد با یکدیگر تناسب ندارد. این موضوع نشان می‌دهد سخنان آمریکایی‌ها به عنوان مبنای اولیه ایجاد اعتماد از حداقل صداقت برخوردار نیست”. بروجردی همچنین هرگونه تصمیم‌گیری برای مذاکره با آمریکا را وظیفه شورای عالی امنیت ملی دانسته بود.

بروجردی همچنین گفته است که “تصمیم‌گیری در مورد مذاکره مستقیم با آمریکا در عرصه هسته‌یی به عهده شورای عالی امنیت ملی است”.

در ماه‌های گذشته تاکنون چندین بار اخباری درباره مذاکرات پنهانی میان آمریکا و جمهوری اسلامی منتشر و هر بار با تکذیب مقام‌های مسئول دو طرف مواجه شده است. پاییز گذشته روزنامه نیویورک تایمز گزارشی را به نقل از مقام‌های بلندپایه آمریکایی منتشر کرده بود که براساس آن جمهوری اسلامی و آمریکا توافق کرده‌اند بر سر برنامه هسته‎ای به طور مستقیم گفت‌وگو کنند. بر اساس این گزارش، توافق‌ها بر پایه توقف غنی سازی بیست درصدی از سوی جمهوری اسلامی و در مقابل لغو برخی تحریم‌ها از سوی غرب صورت گرفته بود. مفاد این گزارش تکذیب شد.

 مقام‌های جمهوری اسلامی اما در چند ماه گذشته بر گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا برای حل بحران هسته‌ای تاکید کرده اند. در همین راستامحمود احمد نژاد، در آخرین سفرش به نیویورک چند بار در سخنرانی ها و مصاحبه هایش از ضرورت گفت‌و‌گوی مستقیم دفاع کرد: “موضوع هسته‌ای ایران کاملاً سیاسی شده‌ است. این موضوع بین ایران و آمریکاست و اگر امروز آمریکا خود را از آن کنار بکشد، دیگر کسی در جهان ادعایی علیه ایران ندارد و لذا معتقدم باید در عرصه‌ای جدا از مذاکرات هسته‌ای آن را حل و فصل کنیم”.

علی لاریجانی، رییس مجلس، نیز هفته گذشته گفته بود مذاکره با آمریکا از خطوط قرمز نیست. رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امورخارحه نیز، ماه گذشته خبر داده بود که می‌توان برای حل برنامه هسته‌ای با آمریکا گفت‌وگو کرد.