امین سربندی
طی خبری که از غروب دیروز از طریق sms بین روزنامه نگاران و خبرنگاران تهرانی ردو بدل شد، خبر توقیف روزنامه تهران امروز به همه جا درز کرد. این خبر را گردانندگان روزنامه تهران امروز رد کردند، اما گزارش دیروقت دیشب خبرگزاری فارس نشان داد که ویژه نامه انتقادی این روزنامه در سالگرد انتخاب احمدی نژاد، عامل توقیف این روزنامه شده است.
خبر توقیف روزنامه تهران امروزپس از آن منتشر شد که برای اولین بار عصر دیروز، سایت “برنا نیوز” که به دولت نهم نزدیک است و از سوی یکی از نزدیکان دولت نهم و ستون نویس روزنامه رسالت مدیریت می شود خبری یک خطی را روی خروجی خود قرار داد.متن خبر به این قرار بود: ”به گزارش برنا نیوز، روزنامه تهران امروز ساعتی قبل از سوی هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شد”.
به دنبال این خبر بسیاری از خبرنگاران در پی آن بودند تا علت اصلی ماجرا را دریابند؛ اماخبر توقیف این روزنامه با واکنش مدیران آن مواجه شد و مسوولین این روزنامه طی تماس با دفتر سایت” برنا نیوز” به دلیل عدم صحت این خبر خواستار حذف فوری آن شدند که متعاقب این تماس، خبر فوق از خروجی سایت حذف شد. با این حال برخی از سایت های دیگر از جمله “فردا نیوز”، “تابناک”، “الف” و … به انتشار خبر این توقیف پرداختند و مطلبی در رد آن هم ننوشتند. همزمان تماس ها و پی گیری های بعدی روزنامه نگاران با یکدیگر حکایت از آن داشت که توقیف این روزنامه به علت درج عکسی نگاتیو شده از احمدی نژاد در صفحه 2 آن بوده است.
تماس های بعدی با تحریریه روزنامه هم نتیجه ای جز تکذیب خبر فوق در بر نداشت. یکی از اعضای تحریریه گفت: ”ما تمام صفحات روزنامه را آماده و برای چاپ به چاپخانه ارسال کرده ایم.اعضای تحریریه هم پس از پایان کار از اینجا رفتند و هیچ خبری هم از توقیف روزنامه نیست”.
وی از قول مدیر مسوول و سردبیر روزنامه افزود: ”اساسا این خبر کذبی بود که به منظور هشدار به روزنامه منتشر شد در غیر اینصورت هیچ تماس و یا هیچ نامه ای مبنی بر توقیف تا ساعت 10 شب به روزنامه ارسال نشده است و بر همین اساس همه منتظر روزنامه فردا(یکشنبه) باشند”.
اما یکشنبه نرسیده، خبرگزاری فارس خبر توقیف را داد و به این شرح:” در جلسه روز شنبه مورخ 1/4/87 به استناد تبصره ماده 11 قانون مطبوعات که مقرر میدارد در صورتی که صاحب پروانه یکی از شرایط مقرر در ماده 9 این قانون را فاقد شود به تشخیص هیئت نظارت مقرر در ماده 10 و با رعایت تبصرههای آن پروانه نشریه لغو میشود و مستنداً به بند یکم قسمت «ب» ماده 9 همین قانون، پروانه نشریه «تهران امروز» لغو شد.
در عین حال در پی درج مطالب روز شنبه ویژهنامه هفتگی روزنامه «تهران امروز» که منجر به احضار مدیر مسئول این روزنامه به دادگاه رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت شد، این روزنامه با انتشار مطلبی تحت عنوان «عذرخواهی» با اشاره به مطالب ویژهنامهسوم تیر این روزنامه که در اولین روز تیرماه منتشر شد، مطالب مندرج در آن را خارج از فضای اعتدال و نقد عالمانه عنوان و تصریح کرده است: اعلام میکنیم که ویژهنامه روز گذشته از رویکرد علمی و معتدل تهی بوده و شورای سردبیری روزنامه بدین وسیله و با صراحت تمام از مسوولان دولتی عذرخواهی نموده و دوام توفیقات این عزیزان را آرزو میکند.“
خبر توقیف روزنامه تهران به دنبال آن قوت گرفت که نشریه مزبور به مناسبت سومین سالگرد سوم تیر( در سوم تیر 84 احمدی نژاد به عنوان رئیس دولت نهم انتخاب شد) ویژه نامه ای 16 صفحه ای منتشر کرد و در آن به انتقاد از برنامه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دولت نهم پرداخت.
آن هم در حالی که دولت نهم در آخرین سال فعالیت خود به سر می بردو احمدی نژاد خود هفته قبل در قم گفته بود: ”سال آخر سخت ترین سال دولت است و دولت مورد نقدهای بی رحمانه قرار خواهد گرفت”.
ویژه نامه روزنامه تهران امروز ـ ضمیمه شماره 443 ـ که زمینه توقیف آن را مهیا کرد در تیتر اول مطلبی تحت عنوان “بی پولی در سالهای پر پولی” درج کرده بود. در مطلب دیگری تحت عنوان” من و مافیا”هم به بررسی اتهامت احمدی نژاد به ارگان ها و سیستم اقتصادی کشور پرداخته و نتیجه گرفته بود که این اتهامات تنها جهت رفع مسوولیت از دولت و جبران نارسایی های مدیریتی صورت گرفته و هیچ پایه و اساسی ندارد.
همچنین درمطلب دیگری تحت عنوان” دولت دور برگردان” ضمن مقایسه ای بین احداث دور برگردان در زمان شهرداری احمدی نژاد جهت حل معضل ترافیک با مسائل امروز اقتصاد و سیاست در کشور، تمام راهکارها و برنامه های دولت سطحی خوانده شده بود.
در این ویژه نامه مطلب دیگری تحت عنوان “لطفی که به دیگران شد” به انتقاد از سیاست نفی هولوکاست از سوی دولت نهم اختصاص داشت و این رخداد را به سود دیگر کشورها ارزیابی کرده بود.
گفت و گو با حسن سبحانی از باسابقه ترین نمایندگان مجلس و عضو کمیته و کمیسیون های اقتصادی مجلس از جمله دیگر مطالب این ویژه نامه بود که با تیتر ”ثروت فروشی می کنیم، فقیر هستیم” درج شده بود.
اما مطلب “یادگارهای احمدی نژاد در پایتخت” از مهمترین مطالب انتقادی این ویژه نامه بود که به بررسی مسائلی از جمله”350 میلیارد هزینه فاقد سند در شهرداری”، “بودجه شهر تهران بر سر سفره های ازدواج”، ”سازمان فرهنگی و هنری شهرداری رکورددار ابهامات مالی”، “منوریل سمبل مدیریت شهری احمدی نژاد” و”سرنوشت یادگاریها، یادگاریهای سرنوشت ساز” پرداخته بود.
در بخشی از این مطلب آمده بود: ”یادگاریهای دولت نهمی ها در پایتخت کم نیستند که چه بسا برخی اخبار تائید نشده ای نظیر هزینه 300 میلیارد تومانی خرید شیرینی و برگزاری جشن در خیابان های تهران توسط شهرداری، صدور پروانه های ساختمانی و اعطای تراکم به افراد خاص، برخی هزینه های تبلیغات انتخاباتی، قراردادهای ابهام انگیز شهرداری وقت و…. را هم بر آن بیافزائیم شاهنامه ای از شاهکارهای شهردار دیروز و رئیس جمهور امروزمان را در تاریخ شهر خود جای دهیم هر چند..“.
آخرین مطلب این ویژه نامه نیز به بررسی وضعیت12 نفر از اعضای دولت نهم پرداخته و از آنان تحت عنوان ”این چند نفر، مردانی به اندازه دو دولت” یاد کرده بود. در حالی که “این چند نفر” عنوان سریال طنزی بود که سالهای پیش از تلویزیون پخش می شد و در آن روابط 3 نفر بی عرضه تصویر می شد.
این دوازده نفر عبارتند از: ”مجتبی هاشمی ثمره، علی سعید لو، رحیم مشایی، صادق محصولی، غلامحسین الهام، مهرداد بذرپاش، مسعود زریبافان، مرتضی آقا تهرانی، محمد علی رامین، مهدی کلهر، داوود احمدی نژاد و علی اکبر جوانفکر”.
در بخشی از مطلب تهران امروز درباره مهرداد بذرپاش آمده: ”وی می گوید: خودرو سازان ایران متحد شوید.از سوی محمد علی رامین به عنوان اسامه بن زید زمانه ( فرزند خوانده و صحابی پیامبر و در اینجا به معنای فرزند خوانده و صحابی احمدی نژاد) شناخته می شود، جوانی که هنوز هیچکس رمز موفقیت وی را درک نکرده است”.
خبر توقیف تهران امروز در حالی منتشر شد که اساسا هیات نظارت بر مطبوعات فقط دوشنبه ها جلسه دارد.
روزنامه تهران امروز از زمستان سال 85 آغاز به کار کرد. این روزنامه توسط گروهی که تبلیغات محمد باقر قالیباف را در زمان انتخابات ریاست جمهوری بر عهده داشتند راه اندازی شد. مطالب آن نیز در راستای پررنگ نشان دادن توسعه شهری و ساخت و سازها و پروژه های عمرانی شهر تهران بود. این روزنامه در زمان انتخابات دور سوم شوراها و دوره هشتم مجلس از لیست مورد حمایت قالیباف پشتیبانی تبلیغاتی می کرد.