درخواست آزادی سه تبعه ایرانی- امریکایی

نویسنده

ایالات متحده روز چهارشنبه خواستار آزادی سه شهروند ایرانی- امریکایی خود شد. ایران این سه نفر را بازداشت کرده و یکی از آنهاهم اکنون در زندان [تهران] بسر می برد. جرم این سه نفر اعتراض علیه “آزارهای” حکومت بوده که خود نیز قربانی آن هستند.

شان مک کورماک، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا، در این مورد اظهار داشت: “ می خواهیم که آنها نزد خانواده های خود بازگردند.”

وی در ادامه افزود: “در رسانه ها، مسایل بسیاری درخصوص اذیت و آزارهای حکومت ایران و قربانیان آن مطرح می شود. من همه آنها را نمی شناسم، ولی به هرحال این مسأله نشان می دهد که ما با چه نوع حکومتی روبرو هستیم.”

واشنگتن پست و نیویورک تایمز هم روز چهارشنبه نوشتند هاله اسفندیاری، پژوهشگر ایرانی- امریکایی، روز سه شنبه در تهران دستگیر و به زندان بدنام اوین که دیگر زندانیان سیاسی را در دل خود جای داده، منتقل شده است.

خانم اسفندیاری که مدیر یک برنامه تحقیقاتی درخصوص خاورمیانه در مرکز ویلسون واشنگتن است، از 25 سال پیش تاکنون در ایالات متحده زندگی می کند. او در اواخر سال 2006 برای ملاقات مادر 93 ساله خود به ایران رفت، ولی از آن تاریخ اجازه خروج از کشور را به او نداده اند.

ازطرف دیگر، به نقل از واشنگتن پست، پرناز عظیما، یکی از خبرنگاران رادیو فارسی زبان فردا که در ماه ژانویه برای ملاقات مادر بیمار خود به ایران آمده بود نیز اجازه خروج از کشور خود را ندارد.

به نقل از این روزنامه امریکایی، سومین نفر که او نیز دوملیتی است و نخواسته نامش فاش شود، تحت همین شرایط در ایران بسر می برد و اجازه خروج ندارد.

شان مک کورماک می گوید: “خانم اسفندیاری و خانم عظیما هر دو مادربزرگ هستند. من نمی دانم حکومت ایران چه ترس و وحشتی از این اشخاص دارد.”

تحریم های شدیدتر علیه ایران

به گفته یکی از مسؤولین امریکایی در حاشیه نشست مقدماتی گروه هشت کشور [G8] در آلمان، در صورت اصرار ایران بر نادیده گرفتن خواسته های سازمان ملل مبنی بر توقف فعالیت های هسته ای، تحریم های جدیدی در ماه ژوئن علیه این کشور اعمال خواهد شد.

نیکلاس برنز، معاون وزیر امور خارجه امریکا، در سفارت این کشور در برلین به روزنامه نگاران گفت: “اگر ایران به این مذاکرات پاسخ مثبت ندهد، سومین قطعنامه شورای امنیت نیز در ماه ژوئن به تصویب خواهد رسید.”

برنز به آخرین مهلت ایران برای توقف فعالیت های غنی سازی اشاره ای نکرد، ولی ازطرف دیگر خاطرنشان کرد در صورت عدم توقف برنامه اتمی ایران، زمان تشدید تحریم ها به زودی فرا خواهد رسید.

دلیل مسافرت برنز به برلین، آماده کردن نشست ماه ژوئن در هایلیگن دام [آلمان] است که رؤسای سیاسی گروه هشت کشور در آن شرکت خواهند کرد. هدف این نشست مذاکره پیرامون مسأله هسته ای ایران است.

توقیف بیشتر

به گفته چندین دیپلمات، در بین تحریم های پیش بینی شده، تعداد بانک های ایرانی که دارایی شان در خارج از کشور توقیف خواهد شد، افزایش پیدا خواهد کرد.

ازطرف دیگر، مارتین یگر، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان، اظهار داشت هیچ تحریمی در دستور کار نیست. نمایندگان اتحادیه اروپا در حال مهیا کردن زمینه ملاقات بعدی خاویر سولانا و علی لاریجانی هستند.

برخی از دیپلمات ها درخصوص تحریم های تصویب شده علیه ایران گفته اند: “قدرت های بزرگ از اعمال تحریم علیه ایران در ماه های دسامبر و مارس خشنود هستند. آنها امیدوارند نگرانی های ایران در رابطه با فشارهای اقتصادی افزایش یابد.”

ولی در مصاحبه روز چهارشنبه فایننشیال تایمز با معاون وزیر امور خارجه ایران، وی تأکید کرد که این تحریم ها هیچ اثری نخواهند داشت.

منبع: فرانس پرس، 9 مه 2007

مترجم: علی جواهری