لی گلندینگ- جولین بورگر
روسیه امروز گفت هیچ توجیهی برای طرح آمریکا در استقرار دفاع موشکی در اروپای شرقی نیست، زیرا موشک های تهران نمی توانند به آنجا برسند.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه این کشور گفت نتایج آزمایش موشکی اخیر ایران نشان داد که طرح آمریکا برای سپر دفاعی در اروپا غیرضروری است.
او گفت: «آزمایش های ایران تنها ثابت کرد این کشور فعلاً موشک هایی با برد حداکثر 2000 کیلومتر (1243 مایل) را در اختیار دارد. این چیزی را ثابت می کند که ما قبلاً گفته ایم.»
اظهارات وی به دنبال سخنان روز گذشته ژنرال هنری اوبرینگ رئیس سازمان دفاع موشکی ایراد شده، که گفته بود آزمایش های ایران بر «ضرورت آنچه ما انجام می دهیم صحه می گذارد.»
اوبرینگ پرسید: «آنها ظرف سه، چهار یا پنج سال قادر به انجام چه کاری خواهند بود؟». او گفت: «آنها به افزایش برد موشک ها مشغول اند. من قویاً اعتقاد دارم آنها ظرف چند سال قادر به هدف قرار دادن بخش اعظم اروپا توسط موشک هایشان خواهند بود.»
لاوروف امروز به خبرنگاران در مسکو گفت روسیه همچنان به «ساختگی بودن بحث های مربوط به تهدید موشک های ایرانی به عنوان انگیزه استقرار سپر موشکی در اروپا» معتقد است.
او گفت این آزمایش ها آشکارکرد که «نیازی به استقرار یک سپر موشکی در اروپا با ویژگی اینچنینی، جهت نظارت یا واکنش به تهدیداتی از این دست وجود ندارد.»
آمریکا پس از دومین آزمایش موشک بالستیک ایران در روز گذشته، عهد کرد که از اسرائیل و سایر متحدان خود در خلیح فارس دفاع خواهد کرد.
کاندولیزا رایس وزیر خارجه آن کشور دیروز در جریان دیدار از ارمنستان گفت: «ما الزامات خود را برای کمک به متحدان در دفاع از خود خیلی جدی می گیریم، و ذهن هیچ کس نباید در این مورد مغشوش شود.»
همزمان با وخیم تر شدن اوضاع در خلیج فارس، شرکت نفتی توتال فرانسه هم از خارج نمودن سرمایه گذاری عظیم خود در میدان گازی ایران خبر داد. این ضربه بزرگی به تهران است که نیاز فراوانی برای کشف منابع گازی خود دارد، و از سوی دیگر برای دولت بوش که در پی انزوای دولت ایران است یک پیروزی محسوب می شود.
اتحادیه اروپا هم امروز از ایران خواست غنی سازی اورانیوم را به عنوان بخشی از برنامه بحث انگیز هسته ای آن کشور متوقف نماید.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه در بیانیه ای اعلام کرد: «این آزمایش های موشکی تنها به تشدید نگرانی های جامعه بین المللی منجر می شود.»
اسرائیل نیز با نمایش قدرت خود به آزمایش های ایران واکنش نشان داد. این کشور به نمایش هواپیماهای جاسوسی جدید و هشدار زودرس در فرودگاه بن گوریون دست زد و ضمناً اشاره کرد تردیدی در حمله به تأسیسات هسته ای ایران ندارد.
ایهود باراک وزیر دفاع اسرائیل در سخنان خود در جلسه حزب کارگر، گفت کشورش درگذشته «وقتی پای منافع امنیتی در میان بوده» عقب ننشسته است. این ظاهراً اشاره به حمله هوایی 1981 و نابود ساختن نیروگاه هسته ای عراق بوده است. بااینحال، او لحن سخنانش را ملایم تر نمود و گفت «عکس العمل دشمنان ... هم می بایست در محاسبات وارد شود.»
بر اساس گزارشات دولتی ایران، از جمله تسلیحات به کار رفته در آزمایش این کشور موشک های دوربرد شهاب 3بوده اند که قادر به هدف قرار دادن اسرائیل و پایگاه های آمریکا در منطقه می باشند. این گزارش گفت موشک ها دارای ویژگی های اعلام نشده ای هستند. اما پنتاگون اصرار دارد که موشک های آزمایش شده دارای برد کوتاه هستند.
در همین حال، لاوروف امروز اعلام کرد انجام مذاکرات و نه تهدیدات، تنها راه حل و فصل این منازعه است.
او گفت: «ما درمجموع طرفدار آن هستیم که هر گونه مشکل موجود با ایران از طریق مذاکره و روش های دیپلماتیک و سیاسی، و نیز آوردن ایران به پای گفتگوی واقعی و مبتنی بر احترام متقابل حل شود.»
«و نه از طریق تهدیدات گاه به گاهی که با بکار بردن زور، مشکل یک بار و برای همیشه حل می شود.این کارآیی ندارد.»
حمله اسرائیل به ایران خاورمیانه را به آشوب می کشد. حزب الله هم پیمان ایران می تواند در مرزهای شمالی اسرائیل مشکل ساز شود و ایادی ایران در عراق و افغانستان نیز می توانند به مخاصمه علیه نیروهای آمریکایی بپردازند.
ضمناً ایران تهدید کرده درصورتیکه مورد حمله قرار بگیرد، تنگه هرمز را به عنوان شاهراه حیاتی صادرات نفت خلیج فارس می بندد.
دریاسالار مایکل مولن رئیس ستاد مشترک آمریکا که پیش تر در ماه جاری از اسرائیل دیدار کرده و با فرماندهان اسرائیل به گفتگو نشسته بود، پس از بازگشت به کشورش علناً هشدار داد حمله اسرائیل به بی ثباتی در منطقه منجر خواهد شد.
آنتونی کوردزمن از مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک، گفت اظهارات مولن علامت آشکاری از این است که اسرائیل برای آغاز یک حمله، چراغ سبز واشنگتن را ندارد.
منبع: گاردین- 11 ژوئیه