“بازهم سیب داری؟” اولین فیلم بلند بایرام فضلی یکی از فیلمبرداران باسابقه سینمای ایران، دربخش مسابقه فیلم اولی ها جشنواره فجربه نمایش در می آید. حرف های او را می خوانید.
حرف های بایرام فضلی
روایت شرقی یک داستان بی مکان
در مورد فیلمتان برایمان توضیح می دهید؟
این فیلم یک فیلم تجربی است که داستان آن به شکلی بی زمان وبی مکان با یک روایت شرقی داستان مردی که به سبک داستانهای هزارویک شب ازیک وادی به وادی دیگر ودرگذر ازمراحل مختلف با مسائل متعددی روبرو می شود راتصویر می کند. درواقع این مرد مثل همه مردم درگیر مسائل ومشکلات روزمره است ودراین شرایط خاص دچار هیچ کونه تحولی نمی شودواین بهانه روایت داستان است.
فیلمنامه شما معناگرا است پس برای ساخت آن به عنوان فیلم بلند باید با استقبال خوبی ازطرف تهیه کنندگان روبرو شده اید.
درابتدای پیش تولید فیلمنامه را برای چندین تهیه کننده دولتی فرستادم ولی آنها فیلمنامه را فاقد انسجام سینمایی دانستند.
در نهایت این فیلم را چگونه ساختید؟
ساخت آن را با سرمایه شخصی آغاز کردم. البته درادامه بنیاد سینمایی فارابی پس ازدیدن راشهای اولیه برای ادامه کاروامی را جهت تهیه امکانات فنی دراختیارم گذاشت.
درباره فعالیتهای خود درسینما بگویید.
من بیشتر به عنوان فیلمبردار درفیلمهای کوتاه، نیمه بلند وبلند حاضر بودم. فیلمبرداری های زیادی برای کارگردانان بلند کرده ام. همچنین دو فیلم کوتاه “چاه”و”سنگرروبرو”را ساخته ام.
فیلم “بازهم سیب داری” سال گذشته در جشنواره ونیز پذیرفته شد. درباره آن حضور وبازتاب آن درجشنواره بگویید.
اولین اکران این فیلم درآن جشنواره بود. هرچند فرصت زیادی برای آماده سازی فیلم درآن جشنواره نداشتم اما نقدها ونظرهای زیادی درباره آن نوشته شد. این فیلم درآنجا از استقبال خوبی
برخوردار شد. همچنین در فستیوالهای استکهلم، قاهره واروگوئه هم پذیرفته شد.
با وجود تعریفهایی که در مورد فیلمتان دادید قبل از اکران فیلم برخورد تماشاگران را چگونه تصور می کردید؟
درهنگام تولید فیلم دوست داشتم آن را برای مردم بسازم. بنابراین به مساله فیلم تجاری فیلم هم توجه داشتم. لذا اگرشرایط مناسبی برای اکران عمومی پیدا کند با مخاطب عام هم ارتباط برقرار می کند. بنابراین قصددارم زمینه مناسبی را برای اکران عمومی آن فراهم سازم. البته این فیلم درسطح جاذبه های عامه پسند متوقف نشده است ولایه های دیگری درآن به طرف متن های متعدد غیرازلایه های عامه پسند رفته است ومباحث نشانه شناسی درآن مطرح شده است.
از ایده ها وبرنامه های دیگرتان برای فیلمهای آینده اتان درسینما بگویید.
تصمیم دارم درآتی ازازفضایی شبیه همین فیلم استفاده کنم. ازحضور بازیگران غیرحرفه ای استفاده می کنم. اما ازآنجا که ترجیح می دهم فیلمهای متفاوتی را بسازم ودراین صورت همان مشکلات تهیه کنندگی و عدم حمایت وجودداشته باشد ترجیح می دهم همان فیلمبرداری را ادامه دهم.
پس تصمیم ندارید فیلمسازی را ادامه دهید؟
نه. اینطور نیست. تا جایی که توان داشته باشم به فیلمسازی ادامه می دهم. البته اگر این اتفاق نیفتد مسلما جوانهای زیادی هستند که جای مرا بگیرند. دراین سالها موج جدیدی در نوع تفکر فیلمسازان جوان شکل گرفته است که می تواند برای سینمای ایران بسیار مفید باشد.
و حرف آخر…
فکرمی کنم فیلمسازان سینمای ما نباید به ساخت فیلم درسطح عامه پسند فکرکنند وباید سطح سلیقه تماشاگرانمان را برای دیدن فیلمهای سینمایی ارتقا دهند.