سولماز شریف
در حالیکه شهر قونیه در جشن های بزرگداشت مولانا، پر از ایرانیان علاقمند به مولانابود، مسئولین ایرانی در این جشن ها شرکت نکردند.آن هم در حالیکه ترکیه امسال شلوغترین سالگرد تولد این شاعر نامدار را تجربه کرد.
در این جشن ها از جمله نشان مولانا به خواننده پرآوازه ایران، شجریان اهدا شد. در مراسم اهدای این نشان، که منقش به آرامگاه محمد بلخی در قونیه بود، اسین چلبی [قائم مقام بنیاد بین المللی مولانا و بیست و دومین نواده از فرزندان مولانا] افسانه ای تعریف کرد و گفت: ”20 سال پیش خواننده جوانی به آرامگاه وی رفت و آوازی داوودی و ملکوتی خواند.“
بعد از ایراد این سخنان، علی جهاندار [خواننده] و یکی از حاضران در مراسم گفت: “این داستان افسانه نیست؛ آن جوان شجریان بود.“
در ادامه این مراسم، شجریان که برنامه ای برای خواندن بر روی صحنه نداشت، به مدت 15 دقیقه قطعاتی از اشعار مولانا را اجرا کرد.
خبر خوش دیگری که نشان از حضور فعال هنرمندان ایرانی در قونیه به مناسبت سال مولانا داشت، حضور شهرام ناظری دیگر خواننده مشهور ایرانی بود. شهرام ناظری پیشتر اعلام کرده بود امسال تنها در قونیه اجرا دارد و در بیست و سومین جشنواره موسیقی فجر کنسرتی نخواهد داشت.
بر اساس گزارشهای خبرنگاران از ترکیه، سالن سلطان ولد قونیه که ظرفیت آن هفتصد نفر است، در هنگام هنرنمایی ناظریان، جمعیتی دو برابر را شاهد بود که اکثریت آنان را ایرانیان تشکیل می دادند. در این برنامه، خانم چلبی “نشان بین المللی مولانا” را به شهرام ناظری اهدا کرد.
ایرانی ترین سال قونیه
به گزارش خبرگزاریها، طی برگزاری این مراسمها در قونیه، هفته ای دو هزار ایرانی از ایران به این شهر سفر کردند تا جایی که برای اولین بار پروازهای مستقیمی از تهران به قونیه در نظر گرفته شد: هفته ای 4 پرواز.
مژگان علیشاهی [مسوول یکی از تورهای جهانگردی] هم خبر از سفر بیش از ۱۰ اتوبوس مسافربری تهران به قونیه، تنها در یک هفته اول مراسم داد.
چندین گروه موسیقی سنتی و عرفانی ایرانی هم طی این مراسم در قونیه حضور داشتند که تنها در هتل های محل اقامت مسافران ایرانی برنامه اجرا کردند.این گروههای موسیقی را بنگاه های گردشگری همراه با مسافران ایرانی به قونیه آورده بودند.
راهنمای یکی از تورهای مسافرتی نیز می گوید: علاوه بر شمار زیادی از علاقمندان و اهل ادب و عرفان که از ایران به قونیه سفر کرده بودند، شمار چشمگیری از ایرانیان مقیم خارج نیز زائر قونیه شدند.
شنیده ها حاکی از آن است که برای مردم ترکیه که هنگام زیارت آرامگاه مولانا، در مقابل مقبره او در سکوت و احترام و به صورت ایستاده به دعا می پردازند، دیدن ایرانیانی که با حالتی خاص به مراقبه نشسته بودند یا احساسات خود را با گریه و سخنان عارفانه بروز می دادند شگفت انگیز بود.
میزبانی ترکیه
وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه به مناسبت سال مولانا طرح جایزه صلح مولانا را هم پی ریزی کرد. قرار است از سال 2008 میلادی جایزه صلح مولانا به افرادی که در راه برقراری صلح در جهان تلاش کردهاند، اهدا شود. در واقع در شرایطی که ترکیه شرط کامل میزبانی مولانا را رعایت کرد، از ایران تنها وابسته فرهنگی سفارت ایران در ترکیه در این مراسم ها حضور داشت و از افغانستان، والی ولایت وردک.در حالیکه مقامات ترکیه در سطوح مختلف، از مسئولان محلی گرفته تا اعضای کابینه، حضوری مشهود و پیوسته در مراسم داشتند.