انواع و اقسام تجهیزات ارتش آمریکا را میتوانید در بازار گمرک، در جنوب میدان رازی تهران پیدا کنید. یک مغازهدار میگوید: “میتوانیم هرچیزی را که ارتش آمریکا دارد ظرف مدت دو هفته از یک فروشنده در افغانستان تهیه کنیم. ما در این بازار همه محصولات ارتش آمریکا، از لباس زیر تا اسلحه را میفروشیم.” یک فروشنده دیگر میگوید، سعی دارد یک هلیکوپتر بوئینگ آپاچی را بفروشد. این افراد میگویند چنین سلاحهایی تنها به نمایندگان ارتش ایران نشان داده و فروخته میشود.
فروشندگان اجازه عکسبرداری از اقلامی را که فروش آنها در ایران ممنوع است نمیدهند، اما میگذارند دیلیاستار از اجناس معمولی که به مردم فروخته میشود عکس بگیرند. اطلاعاتی که روی بستهبندی و برچسب محصولات دیده می شود با پروندههای دولتی همخوانی دارد و دو نماینده سازندگان این وسایل، تایید کردهاند که این اجناس اصل است.
فروشندگان زیادی حدود ۳۰ صندوق از ابزارهای مکانیکی آرمسترانگ داشتند. در وب سایت این شرکت قیمت چنین جعبهای بیش از ۵۰۰۰ دلار است در حالیکه این مجموعه حدود ۱۰۰۰ دلار در ایران به فروش میرسد.
دیلیاستار تایید میکند که شمارههای روی برچسب بسیاری از اقلامی که در این بازار به فروش میرسد، با اطلاعات قراردادهای دولت آمریکا با شرکتهای سازنده این محصولات همخوانی دارد.
دیلیاستار تصاویر عینکهای بازار گمرک را برای Revision Military میفرستد و این جواب را از گرگوری مکگوایر، مدیر امور حقوقی و دولتی این شرکت دریافت میکند: “ما اجازه فروش محصولاتمان را در ایران ندادهایم؛ این تخطی از قوانین آمریکاست. ما نمیتوانیم تایید کنیم که این محصول متعلق به ماست. با این حال با توجه به این شواهد، ما ایمیل شما را به وزارت امورخارجه آمریکا فرستادهایم.”
در بازار گمرک حدود ۵۰ مغازه در حال فروش اجناسی هستند که میگویند متعلق به ارتش آمریکاست. آنها در کنار این وسایل اقلام دیگری از سراسر جهان را نیز به معرض فروش میگذارند.
پروندههای دولتی آمریکا نشان میدهد که این شرکتهای آمریکایی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ با وزارت دفاع آمریکا قرارداد داشته و تبادل می کردند. بسیاری از این قراردادها را آژانس لجستیک دفاعی، که مسئولیت توزیع وسایل سربازان را برعهده دارد، با سازندگان وسایل ارتش بسته است. میشل مک کاسکیل، سخنگوی این آژانس با دریافت تصاویر این اجناس به دیلیاستار پاسخ داد: “آژانس لجستیک دفاعی برای اظهارنظر به اطلاعات بیشتری نیاز دارد.”
به نظر میرسد برخی از اجناس قدیمیتر، بخشی از میلیاردها دلار وسایلی است که ارتش آمریکا از خود در عراق برجای گذاشته است و وسایل جدیدتر احتمالا متعلق به افغانستان است.
فروشندگان میگویند آنها رابطهایی در افغانستان، عراق و کویت دارند. یک فروشنده میگوید: “بعضی از گروهها مثل طالبان افغانستان، کانتینرها را ضبط و اجناس آنها را میفروشند.”
فروشندهای که میگفت در حال فروش هلیکوپتر آپاچی است منبع خود را فاش نکرد، اما گفت: “من میتوانم آن را تا مرز کردستان عراق بیاورم اما پس از آن مسئولیتش با خریدار است.”
منبع: دیلیاستار - 14 آوریل