مرجان ساتراپی، نویسنده و فیلمساز ایرانی- فرانسوی، روز پنج شنبه در توکیو اعلام کرد که محکوم شدن فیلم “پرسپولیس” [برنده جایزه هیأت داوران جشنواره کن] از سوی دولتمردان جمهوری اسلامی، صرفاً به مشهورتر شدن این اثر در نزد مردم ایران انجامیده است.
فیلم “پرسپولیس” که با متنی طنزگونه انقلاب اسلامی ایران را به تصویر می کشد، در حقیقت آینه ای است از زندگی شخصی مرجان ساتراپی که پیش از این در قالب چهار جلد کتاب مصور به شهرت جهانی دست یافته بود. در این آثار، مرجان کوچک که از یک خانواده بورژوا در تهران برخاسته، خود را در برابر “ایران آیت الله ها” می بیند.
با وجود این که این فیلم در ایران ممنوع اعلام شده، نسخه های غیرقانونی آن بر روی سی دی دست به دست میان مردم می چرخد. مرجان ساتراپی می گوید: “برخی از آنها از روی پرده های سینما در خارج از کشور و تنها با استفاده از تلفن های همراه ضبط شده است.“
او در ادامه می افزاید: “مطمئنم این فیلم هیچ گاه در ایران بر روی اکران نخواهد رفت، ولی درست به مانند دیگر چیزهایی که در ایران ممنوع شده، عطش برای دستیابی و تماشای آن افزایش یافته.“
در زمان اهدای جایزه ویژه هیأت داوران در جشنواره کن در ماه مه، نماینده ای از سوی ریاست جمهوری ایران نسبت به “اسلام ستیزی” این فیلم اعتراض کرده بود و آنها را فیلمی “ضد ایرانی” خوانده بود.
خانم ساتراپی دقیقاً عکس آن را فکر می کند. او معتقد است که این فیلم حقیقت ایران را به گونه ای متفاوت به تماشاگر خارجی که اغلب تصویری منفی از جمهوری اسلامی دارد نشان می دهد.
او همچنین می افزاید: “اولین کسانی که از وضعیت ایران رنج می برند، غربی ها نیستند، بلکه مردم ایران اند. پس اگر پس از مشاهده این فیلم، تماشاگر نسبت به آنچه در ایران گذشته و یا نسبت به هویت ایرانیان، با حس همدردی بیشتری با مردم ایران رفتار کند، من خود را خوشبخت ترین می دانم و در حقیقت به هدف خود رسیده ام.“
قابل ذکر است که فیلم انیمیشن “پرسپولیس” به نمایندگی از کشور فرانسه در مراسم اسکار سال آینده شرکت خواهد کرد.
منبع: لوموند، 19 اکتبر
مترجم: علی جواهری