ماموران یگان های ضربت نیروی انتظامی شامگاه یکشنبه باردیگر روانه کوچه ها و خیابان های شهر شدند تا در مرحله ای دیگر از طرح امنیت اجتماعی، براساس آنچه اعلام شده توزیع کنندگان مواد مخدر را دستگیر و جمع آوری کنند.
احمد رضا رادان فرمانده نیروی انظامی تهران که پیش از اعزام ماموران در جمع آنان سخن می گفت، اعلام کرد: ”شاید نگرانی مردم بیش از اراذل و اوباش در رابطه با مواد مخدر باشد چرا که اراذل ممکن است یک منطقه را مورد هدف قرار دهند اما فروشندگان مواد مخدر ممکن است بچههای ما را نیز هدف قرار دهند”.
وی خطاب به مامورانش گفت: “پس از اینکه شما توانستید ابهت اراذل و اوباش را بشکنید طبیعی بود که مردم مطالبات دیگری نیز داشتند و در بررسیهایی که کردیم بیشتر این نگرانی های مردم مربوط به مواد مخدر بود”.
فرمانده نیروی انتظامی تهران هم چنین هشدار داد که این “عملیات بسیار تند و قاطع بوده و اگر مواد فروشان در مقابل ماموران مقاومت کنند، بشدت سرکوب میشوند”. وی گفت: “این طرح با عنوان عملیات شبانه برخورد شدید فرماندهی انتتظامی تهران بزرگ (فاتب) با فروشندگان، توزیعکنندگان و حملکنندگان مواد مخدر در مناطق مختلف تهران با قدرت به اجرا درآمد”.
رادان چند ساعت بعد باردیگر در جمع خبرنگاران حاضر شد و از “جمعآوری 670 سوداگر مرگ در عملیات ضربتی دستگیری موادفروشان طی شب گذشته” خبر داد. وی گفت: “در این عملیات، بیش از 50 کیلوگرم انواع موادمخدر تریاک و کراک و… کشف شده است”.
فرمانده انتظامی تهران هم چنین گفت که دستگیری فروشندگان مواد مخدر “بعد از انجام کار اطلاعاتی و شناسایی این افراد و تشکیل پرونده برای آنان” توسط “ماموران انتظامی در قالب گروههای عملیاتی با محاصره محلهای سکونت، آنها” انجام شد.
خبرگزاری ایسنا که یکی از خبرنگارانش همراه با یکی از اکیپ ها در این “عملیات ضربتی” حضور داشته گزارشی از عملیات 2000 تن از نیروهای ویژه نیروی انتظامی که برخی از آنان چهرهای خود را با نقاب پوشانده بودند انتشار داده که حاکی از دستگیری تعدادی معتاد و فروشندگان خرده پای مواد مخدر است.
به نوشته این خبرگزاری فرمانده نیروی انتظامی تهران قبل از آغاز عملیات شبانه یگان های ویژه به مامورانش تاکید کرد که “در صورت مقاومت متهمان، به شدت برخورد کنند و در بازرسی از مکانها نیز در کشف مواد و آلات و ادوات دقت داشته باشند”. وی همچنین به ماموران عملیاتی گفت: “مطمئن باشید، این اقدام شما نزد مردم و خدا عزیز است و ثواب آخرتش بیشمار است، امروز هر کدام از شما، یک سوداگر مرگ و خفاش شب که جوانان مردم را شکار میکنند، شکار کنید، ثواب بزرگی میبرید”.
این خبرگزاری هم چنین گزارش کرده که ماموران پس از ورود به خانه افراد و دستگیری آنان با بلندگو به اطلاع اهالی محل و همسایه ها خبر می رساندند که شخص دستگیر شده فروشنده موارد مخدر بوده که دستگیرشده است.
به گزارش خبرگزاری ها این عملیات ساعت 3.30 بامداد دوشنبه خاتمه یافت و قرار است که در شب های آتی نیز تداوم داشته باشد.
آمارها سخن می گویند
یک روز قبل از آغاز طرح نیروی انتظامی، نارنجی ها مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر خبر داد که “ایران به دلیل همسایگی با منبع تریاک خام، رتبه اول مصرف تریاک در دنیا را داراست”.
وی البته نکته مهم دیگری را نیز اعلام کرد و گفت: “ایران از نظر پیشگیری از اعتیاد در رتبه بسیار پایینتری نسبت به کشورهای دیگر به ویژه کشورهای اروپایی قرار دارد”.
به گفته نارنجی ها “50 در صد مصرف معتادان کشور هچنان تریاک است، 40 درصد هروئین و الباقی مواد روانگردان جدید مثل شیشه، کریستال و… مصرف میکنند”.
نارنجی ها هزینهای را که در ایران صرف پیشگیری از اعتیاد برای هر فرد میشود، تنها 4 دلار اعلام کرد؛ مبلغی که حمید صرامی رئیس گروه مشاوران ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور آن را “نیم دلار” اعلام کرده است. این در حالی است که هزینه پیشگیری از اعتیاد در کشورهای اروپایی برای هر فرد “15 دلار” است.
او شمار معتادان کشور را 2 میلیون نفر ذکر کرد و گفت: “به دلیل اینکه در ایران، تنها اعتیاد به مواد مخدر از گروه اوپیودها مانند تریاک و مشتقاتش اعم از هروئین و همچنین مواد اعتیادآوری مانند شیشه و آمفتامینها لحاظ میشود، شمار معتادان کشور به حدود دو میلیون نفر میرسد، اما در ارزیابی شمار معتادان ایرانی، هنوز جمعیت الکلیها در نظر گرفته نمیشود”.
چندی قبل هاجر تحریری نیک صفت یکی از نمایندگان مجلس خبر از کاهش بودجه پیشگیری از اعتیاد داد و گفت که “بودجه پیشگیری از اعتیاد کشور از 9 میلیارد و 700 میلیون تومان در سال 81 با حدود 72 درصد کاهش به 2 میلیارد و 700 میلیون تومان در سال 86 رسیده است”.
این خبر در حالی انتشار یافت که مرکز پژوهش های مجلس در گزارش اخیر خود در مورد مهمترین مشکلات اجتماعی کشور در حال حاضر “اعتیاد” را در ردیف دوم پس از بیکاری قرار داده و پس از آن از فقر و طلاق نام برده است. گرچه جزئیات این گزارش انتشار عام نیافته ولی در همین گزارش تاکید شده که “نخستین و مهمترین گام برای مقابله با مسائل اجتماعی باور به اجتماعی بودن این پدیدهها و توجه به این نکته است که ریشه آنها را باید درون جامعه جستوجو کرد”.
حسین جامی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان گلستان اخیرا اعلام کرد: “بررسیهای کشوری نشان میدهد که تمایل به مصرف مواد مخدر در میان نوجوانان ۱۴تا ۱۶ سال و نیز بین دختران، افزایش یافته است”.
اینکه شیوه های پلیسی در مبارزه با مواد مخدر و به ویژه اجرای “عملیات های ویژه” از این دست که طی آن 2 هزار مامور یگان ویژه در شهری چون تهران، 50 کیلو انواع مواد مخدر را از 670 نفر کشف کنند، بیش از هر چیز به یک شوخی می ماند چرا که آمار کشف مواد مخدر تنها در 4 ماه اول سال جاری به گفته احمدی مقدم 180 تن بوده و پیش بینی شده که 700 تن در سال 86 مواد مخدر کشف یا توقیف شود. این در حالی است که نیمه مرداد 86 حمیدرضا حسین آبادی، رییس پلیس مبارزه با موادمخدر نیروی انتظامی اعلام کرده بود که “میانگین مواد مخدر مصرفی در کشور بالغ بر 6500 تن تریاک است”.
یک روز پیش روزنامه رسالت، در مقاله ای با عنوان “اعتیاد؛ آسیبها و راهکارها” در مورد اعتیاد و گسترش آن، نوشته بود: “دلایل اعتیاد در کشور ما که خود معلول تلاطمات اجتماعی و مشکلات اقتصادی و پیچیدگیهای سیاسی است بر همگان روشن است.همه میدانند تا مسائل اصلی جامعه ما مسئله آموزش و پرورش، دانشگاهها، صنعت و کشاورزی و مشکلات فرهنگی اجتماعی حل نشود تب اعتیاد همچنان ما را میسوزاند و فرونشاندن آن غیرممکن و هرگونه مبارزه از فرهنگیترین وانسانیترین شکل آن گرفته تا خشونتبارترین آن که اعدامها باشد به موفقیت کامل نخواهد انجامید”.
فرماندهانی که به “شکار” می روند روزنامه همفکران خود را هم نمی خوانند؟