فریدون شیبانی
تیم ملی فوتسال بانوان ایران در رقابتهای داخل سالن بازیهای آسیایی ماکائو شرکت خواهد کرد . تیم ملی والیبال بانوان ایران نیز پس از 27 سال در رقابتهای والیبال آسیایی در تایلند حضور خواهد یافت. این دو خبر دیروز در حالی از سوی معاونت فدراسیون های فوتبال و والیبال در بخش زنان انتشار یافت که مساله پوشش اسلامی به ویژه در فوتبال بحث داغ رسانه های بین المللی است. گفته می شود به زودی اظهار نظر رسمی فیفا در مورد بازی فوتبال با “ حجاب اسلامی ” انتشار خواهد یافت.
هاجر نجاتی زاده، نایب رییس فدراسیون والیبال زنان، ضمن اعلام تصویب الگوی پوشش اسلامی برای بازیکنان از سوی مراجع بین المللی و سازمان تربیت بدنی، به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: “هم به فدراسیون بینالمللی والیبال وهم به کنفدراسیون آسیایی این رشته اعلام کردیم که تیم بانوان ایران بعداز ۲۷سال قصد شرکت دراین مسابقات را دارد و از آنها خواستهایم بدون جریمه نام تیم ایران را در مسابقات قهرمانی بزرگسالان زنان آسیا ثبت کنند.”
او افزود: “در پی اعزام تیم والیبال بانوان ایران به مسابقات قهرمانی آسیا هستیم که شهریورماه امسال در تایلند برگزار میشود. کشورهای داوطلب برای شرکت دراین رقابتها باید سال گذشته اعلام آمادگی میکردند که در آن زمان چون هنوز لباس والیبالیستهای زن کشورمان تایید نشده بود، نتوانستیم اعلام آمادگی کنیم.”
بحث داغ بر سر بازی زنان و دختران در فوتبال با حجاب اسلامی، با یک بازی محلی فوتبال در کانادا آعاز و بحث آن هر روز گسترده تر شد . در اوائل بهمن ماه گذشته، جلوگیری از بازی یک دختر بچه 11 ساله مسلمان، اسماهان منصور، به دلیل داشتن روسری، در یک بازی رسمی فوتبال دختران در رده سنی خردسالان، خبری جهانی ساخت که دامنه آن هنوز ادامه دارد . جلوگیری از بازی دخترک مزبور توسط داورمسابقه انجام گرفت که خود مسلمان بود و دلیل آن خطر خفگی در صورت کشیده شدن از پشت سر عنوان شد ونه اعتقادات مذهبی .
در پیگیری این رویداد،کریستوفر اورلی در نشریه امریکن اسپکتیتر با عنوان “جنگ روسری همه گیر می شود” نوشت: «حادثه ای کم اهمیتی در حومه مونرآل به نظر می آید ما را با یک برخورد فرهنگی بسیار گسترده تری رو در رو کرده است . به گفته مقامات برگزاری این مسابقه ها داشتن روسری در هنگام بازی دارای دو تخلف است : روسری از وسایل “استاندارد” نیست و بستن آن احتمال خفگی دارد.»
در مقابل، وابستگان دختربچه بی درنگ مقامات فوتبال محلی را به نژاد پرستی و ضدیت با اسلام متهم کردند . حتی بعضی ادعا کردند که به حقوق انسانی اسماهان کوچک تجاوز شده و به زنانی اشاره کردند که در بسیاری از تیم های فوتبال خاور میانه، مثل اردن و ایران، همیشه با روسری و پوششی بازی می کنند که همه نقاط بدن آنان، بجز صورت و پنجه هایشان را می پوشاند.
در چنین وضعیتی است که انتظار می رود بازی زنان و دختران ایران درکانون توجه رسانه های خبری بین المللی قرار گیرد . با این وجود خانم خدیجه سپنجی، نایب رییس فدراسیون فوتبال ایران در امور بانوان، می گوید: “اردوهای تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان ایران طبق برنامه ریزی فدراسیون برای حضور موفق تیم فوتسال در بازیهای داخل سالنی ماکائو هم اکنون آغاز شده است، به طوریکه هم اکنون تیم ملی فوتسال از تاریخ پنجم و تیم ملی فوتبال از 14 فروردین ماه در اردو بسر می برند .”
نایب رییس فدراسیون فوتبال در حالی بحث دو اردو برای دیدارهای برون مرزی و دو اردو در خارج از ایران برای بانوان فوتبالیست را مطرح می کند که می گوید : “ قصد داریم برنامه های برون مرزی را برای این دورشته در نظر بگیریم که هنوز تصویب نهایی آنها انجام نگرفته است . برای تقویت این دو تیم، دو اردوی برون مرزی را هم تدارک دیده ایم که هنوز شرایط آنها مشخص نیست.”
بی تردید فوتبال از در صد بسیار بالای محبوبیت در ایران برخوردار است و توجه به فوتبال بانوان طیف گسترده ای از هواخواهان خود را جذب خواهد کرد. اما اگر مساله حجاب، چه در ایران و چه در بعد بین المللی برای آن مانعی ایجاد کند، بازی آن به همان مشکلی بر می خورد که تماشای آن برای بانوان ایران.