امید معماریان
حمیدرضاترقی معاون بین المللی حزب موتلفه اسلامی در مصاحبه با روز می گوید کناره گیری علی لاریجانی ازسمت خود به عنوان دبیرشورای امنیت ملی ورییس مذاکره کننده درپرونده هسته ای با موافقت رهبری صورت گرفته است: “ قطعا اگرایشان مخالف بودند که چنین مساله ای صورت نمی گرفت.” گفت وگوی روزبا حمید رضاترقی درپی می آید.
آقای احمدی نژاد گفته پرونده هسته ای ایران بسته شده است. درحالی که انتظار می رود با ادامه مذاکرات با کشورهای غربی از اعمال تحریم احتمالی سوم برعلیه ایران درشورای امنیت سازمان ملل دراواسط نوامبرجلوگیری شود، به نظر شما این “بسته شدن” به چه معنایی است؟
پرونده هسته ای به لحاظ سیاسی با توجه به اینکه ایران تمام اتهامات مربوط آژانس را برطرف کرده وتقریبا هیچ سئوالی نمانده واز آن طرف دررابطه با کشورهای پنج به علاوه یک هم موضع روسیه وچین وآلمان وحتی انگلیس نسبت به مساله هسته ای ایران تغییرپیدا کرده وبه دنبال تشدید تحریم ها نیستندو فقط آمریکا وفرانسه هستند که نسبت به مواضع قبلی شان همچنان پافشاری داشتند، بسته شده و بنابراین ضرورتی به اینکه ما به مذاکره با کشورهای یاد شده ادامه بدهیم وجود ندارد وپرونده باید به آژانس برگردد؛ مثل بقیه کشورهای عضو آژانس ودردستور کار آن قراربگیرد.به همین خاطر از نظر آقای احمدی نژاد پرونده سیاسی هسته ای ایران تقریبا تمام شده تلقی می شود.
در دو نوبت قبلی هم اعلام شد ایران نهایت همکاری را باآژانس انجام داده است، امااعضای شورا ازجمله چین وروسیه زیرقطعنامه های تحریم ایران را به دلیل عدم تعلیق غنی سازی اورانیوم امضا کردند. ماه نوامبرهم با بررسی پیش نویس قطعنامه سوم درشورای امنیت مواجه خواهیم بود. دولت ایران با توجه به اعلام اینکه پرونده “بسته شده” چه تدابیری برای این موضوع اندیشیده است؟
آن جلسه درواقع مبنای مباحث اش گزارش آژانس خواهد بود که از روند بررسی ها ونظارت های آژانس ومیزان همکاری با آژانس برای رفع ابهامات باقی مانده گزارشی ارائه می دهد. بر این اساس ما فکر می کنیم با روندی که الان دنبال شده وگزارش قبلی آقای البرادعی، روشن است که گزارش آژانس هم زمینه ای را برای تشدید تحریم ها پدید نخواهد آورد. علاوه براینکه چنین همگرایی بین اعضای شورای امنیت برای تشدید تحریم علیه ایران وجود ندارد وبنابراین احتمال اینکه شورای امنیت به سمت تشدید تحریم ایران برود بسیارضعیف وشاید غیرممکن باشد.
اگر با این احتمال ضعیف چنین اتفاق نامیمونی بیافتد به نظر شما چه گزینه هایی پیش روی ایران خواهد بود؟
ایران پیش بینی های لازم را برای هرگونه تحریم وحتی هرگونه تهدیدی کرده وما آمادگی کامل داریم که نسبت به خنثی کردن هرگونه تحریم وتهدیدی اقدام کنیم.
در مطبوعات غربی طی چند ماه گذشته بحث های زیادی درخصوص حملات محدود به برخی مراکزهسته ای ونظامی ایران مطرح شده است. چقدراین موضوع درمیان مسئولین جمهوری اسلامی جدی گرفته می شود؟
مسئولان جمهوری اسلامی هرگونه احتمال و تهدید، حتی ضمنی ومبتنی برشایعات را هم جدی گرفته اند وبراین اساس آمادگی های دفاعی لازم را پدیدآورده اند. هیچ نگرانی ازاینکه درمقابل تهدیدها بتوانند ازمنافع ملی دفاع کنند ندارند و آماده هستند که اجازه هیچ آسیبی را به کشورندهند.
شما گفتیددبه لحاظ سیاسی پرونده هسته ای ایران بسته شده است. این به این معناست که ازاین بعد مذاکرات با اروپا جدی گرفته نمی شود؟ تعویض آقای لاریجانی هم به این معناست که اساسا ایران ادامه مذاکرات را مدنظر ندارد؟
نتیجه مذاکرات رم نشان می دهد محتوای مذاکرات پیرامون چه مسائلی بوده است. کمترین بخش مباحث پیرامون مساله هسته ای وبیشترین موضوع درخصوص روابط فیمابین و مسایل کلی منطقه واینها بوده است. خیلی بحثی راجع به مساله هسته ای درگزارش ها ندیدیم. مشخص است که این مذاکرات قراراست به حداقل تقلیل پیدا کند.
با این حال طرف های اروپایی گفته اند که تعویض آقای لاریجانی به پیچیده شدن وضعیت پرونده هسته ای کمک می کند وبا توجه به درپیش بودن مهلت نوامبر، به نظر می رسد نگاه طرف اروپایی با شما متفاوت باشد.
به هرحال به نظر می رسد که این کاربه وسیله جانشین آقای لاریجانی استمرارپیدا کند.
به نظرتان تغییرآقای لاریجانی هزینه های اضافی را بردوش دستگاه سیاست خارجی ایران نخواهد گذاشت؟
نه خیر. ما فکرنمی کنیم که هیچ مشکلی دراین زمینه پیش بیاید وفشاربیشتری را به کشورما وارد کنند.
به نظرشما تغییرفرمانده سپاه وتغییرآقای لاریجانی به هم ربطی دارند؟
نه خیر. اینها مسیرهای طبیعی خودش را براساس سیاست هایی که رهبری دارند طی می کند، هرکدام اینها زمان فعالیت مشخصی از نظر رهبری دارند که آن زمان که فرامی رسد، رهبری تغییرات خودشان را انجام می دهند واکثراینهامسئولیت هایشان زمان داراست.
پس تغییر آقای لاریجانی با نظر رهبری بوده است؟
قطعا اگرایشان مخالف بودند که چنین مساله ای صورت نمی گرفت.
با توجه به نزدیکی آقای لاریجانی ومقام رهبری، چنین کناره گیری چه تفسیری دارد؟
این تصمیمی است که برای آینده اتخاذ شده؛ اینها قطعا پشتوانه اش نظرات کارشناسی است که خب رهبری هم آن نظرات کارشناسی را تایید کردند که این اقدام صورت گرفته است.
آقای باهنراشاره کرده اند به اختلافات بین آقای احمدی نژاد وآقای لاریجانی. نظرشماچیست؟
اختلاف نظر یک موضوع طبیعی است. هیچ اختلافی درمواضع بین المللی وجود ندارد وتا به حالا شکافی مشاهده نکردیم. ممکن است حالا درروش هرکدامشان، روشی را پیشنهاد ومطرح کنند یا مورد توجهشان باشد اما عامل آنچه که عمل می شود خردجمعی ونتیجه محصول برآیندهمه مباحث است که مورد توجه قرارمی گیرد.
عکس: مرتضی فرجادی، ایسنا