آرش سیگارچی
با گذشت یک هفته از دستگیری شش تن از اعضای رهبری جامعه بهاییان در هفته گذشته، یک مصاحبه منتشر شده در خبرگزاری فارس خواستار “تشکیل یک جریان مردمی” برای “مقابله و مبارزه با بهاییت” شده است تا به این ترتیب ”دولت و حاکمیت در برخورد با بهاییان تنها نمانند”.
در بخش دیگری از گزارش خبرگزاری فارس با “سید کاظم موسوی”، که کارشناس و محقق تاریخ معاصر ایران معرفی شده، آمده است: “بهاییان در ایران به دنبال این هستند که با حضور در عرصه فرهنگ و اقتصاد بتوانند در قدرتهای سیاسی و حوزههای مختلف سیاست، اعمال نفوذ کرده تا نهایتاً بتوانند استقلال و رسمیت خودشان را بدست آورند.“
وی با سخن گفتن از “تلاش بهاییها برای نفوذ در ساختار سیاسی برای دستیابی به اسرار نظام، کم کردن حساسیتها و مقاومتهای مسولان نظام درباره فرقه بهاییت و کمرنگ جلوه دادن خطر این فرقه” اظهار نظر کرده: “در حال حاضر تلاش بهاییت این است که ماهیت اصلی خودش را پنهان کرده و آن را تبدیل به یک شهروند عادی و بیخطر نمایند. بهاییها برای رسیدن به اهدافشان تلاش دارند از محافل جهانی مانند سازمان حقوق بشر بهره بگیرند.“
وی همچنین با اشاره به این که “بهاییها مدعی عدم دخالت در سیاست هستند”، مدعی شده: “خود همین دخالت نکردن در سیاست یک کار سیاسی است برای اینکه مصونیت پیدا کرده تا بتوانند به راحتی در مسائل فرهنگی و اقتصادی حضوری جدی داشته باشند. بیتالعدل بهاییها قبل از انتخابات مجلس شورای اسلامی در تاریخ 24 بهمن سال گذشته به بهاییان ایران دستور داد که در انتخابات شرکت کنند. این دستور از طرف برخی از عناصر بهایی در ایران مورد اعتراض قرار گرفت که بیتالعدل بهاییان در پاسخ به این افراد معترض اعلام کرد حضور در انتخابات منعی ندارد و فقط نباید از احزاب سیاسی حمایت نکنید اما میتوانید از افراد مستقل حمایت کنید.“
این کارشناس خبرگزاری فارس نهایتا تاکید کرده است: “ بهاییها در راستای اهداف رژیم صهیونیستی به خدمت گرفته شدهاند و اسراییل هم حامی آنها است.“
خبرگزاری نیمه دولتی فارس در حالی اظهارات فوق را متشر می کند که پس از انفجار ماه گذشته در شیراز برخی سایت های محافظه کار همچون انتخاب، سعی کردند مسوولیت این انفجار را به گردن بهاییان بیندازند. براساس استدلال این سایت ها، از آنجایی که حجت الاسلام انجوی نژاد، دبیر کانون رهپویان وصال شیراز در سالهای اخیر “فرقه بهاییت را زیر سوال برده”، بهاییان با این انفجار سعی در “انتقام گیری” داشته اند.
موج جدید برخورد با بهاییان
با اینکه در ده روز اخیر وزارت اطلاعات و کشور جمهوری اسلامی از بازداشت عوامل انفجارهای شیراز خبر داده اند اما چهارشنبه هفته گذشته شش نفر از رهبری هفت نفره جامعه بهائیان ایران، موسوم به “محفل ملی ایران” بازداشت شدند.
این افراد فریبا کمال آبادی، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، بهروز توکلی و وحید تیزفهم نام دارند که در روز چهارشنبه گذشته، نیروهای امنیتی با از حضور در خانه های آنان، پس از تفتیش وسایل شخصی، آنها را بازداشت کردند. نفر هفتم این جمع یعنی “مهوش ثابت” ۱۵ اسفند گذشته در مشهد بازداشت شده بود که همینک در بازداشت به سر می برد.
در این میان، هرچند فریبا کمال آبادی، بهروز توکلی و جمال الدین خانجانی پیش از این به خاطر فعالیت شان به نمایندگی از جامعه بهایی بازداشت شده بودند اما این اولین بار است که همه اعضای “محفل ملی ایران” به یکباره بازداشت می شوند. در رابطه به بازداشت های اخیر “بانی دوگال”، نماینده ارشد جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل متحد گفته است :“تنها جرم بازداشت شدگان اعتقاد به دیانت بهایی است”. براساس گزارش های رسیده، همه افراد بازداشت شده همواره به طور فردی احضار، بازجویی و بازداشت شده اند، ولی نهاد مدافع حقوق بشر نسبت به بازداشت همزمان و جمعی رهبری جامعه بهائیان ایران ابراز نگرانی کرده اند. بنا بر این گزارش ها تاکنون اتهام مشخصی از سوی مقام های قضایی وامنیتی جمهوری اسلامی ایران برعلیه افراد بازداشت شده مطرح نشده است.
بنا بر گزارش سازمان عفو بین الملل بیش از سیصد هزار بهایی در ایران زندگی می کنند، این در حالی که قانون اساسی ایران بهائیت را به رسمیت نشناخته است و پیروان این دین مورد اذیت و آزار و تبعیض قرار می گیرند. در همین زمینه، به گزارش سایت خبری “بهایی ورود نیوز” از اوایل انقلاب تا کنون دست کم دویست بهایی در ایران اعدام شده اند.
در هفته های پیش از این نیز برخوردهایی با بهاییان شده بود. از آن جمله در میانه فروردین، نه تن از شهروندان بهایی شیراز تهدید شده بودند و حتی یک مورد تلاش برای آتش زدن یک شهروند بهایی ناکام مانده بود. براساس گزارشی که دو هفته پیش در روز منتشر شد، اعضای یک گروه ناشناس که خود را “سربازان گمنام امام زمان” معرفی کرده اند، با ارسال نامه تهدیدآمیزی برای ۹ شهروند بهایی در شیراز، آنها را به “اعدام انقلابی” تهدید نموده اند. مخاطبان این نامه، “سرسپرده و جاسوس اسرائیل” خطاب شدهاند و تهدید آنان به مرگ، “برگی دیگر بر لوح زرین انقلاب اسلامی” توصیف شده است.
در حال حاضر به اعتراف حجتالاسلام جابر بانشی، دادستان عمومی و انقلاب شیراز، دستکم سه شهروند بهایی در شیراز زندانی هستند. دادستان شیراز، بهمن ماه گذشته در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) اتهام این افراد را ”تشکیل گروههای غیرقانونی و فریب در قالب گروههای غیر دولتی” و “تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی” دانسته و ”ادعای رسانههای بیگانه مبنی بر عقیدتی و مذهبی بودن اتهام این افراد” را رد کرده است.
وی در همین حال همفکران این زندانیان بهایی را نیز تهدید کرده و گفته است: “اقدام علیه امنیت، خط قرمز نظام اسلامی است و هرکس بخواهد از این خط قرمز عبورکند و علیه امنیت ملی اقدامی داشته باشد، با هر اعتقاد، مذهب و نگرش دینی که باشد، با آنها برخورد میشود.“
در بیست بهمن گذشته “دیان علایی”، نماینده جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل اظهار داشته بود که “پنجاه وسه بهایی در جمهوری اسلامی محکوم به زندان شده اند.” این موضوع از سوی “علی رضا جمشیدی”، سخنگوی قوه قضاییه بدین ترتیب تایید شده بود :“سه تن از بازداشت شدگان به حبس تعزیری محکومیت و دیگر دستگیر شدگان نیز به یک سال حبس تعلیقی محکومیت شده اند.