مارک تانزند
نشریه ابزروز فاش کرد یک شرکت بریتانیایی به دلیل اینکه سعی کرده بود سلاح های مرتبط با اورانیوم را در بازار سیاه به ایران و سوریه بفروشد، تعطیل شد.
کارشناسان ضد تروریسم و ماموران ام آی 6 اکنون در حال بررسی طرحی وسیع در بریتانیا برای تامین مواد مورد نیاز سلاح هسته ای برای ایران هستند. در این ارتباط حتی یک نفر متهم به گسترش “سلاح های کشتار جمعی” شده است.
طی تحقیقات 20 ماهه اخیر، که علاوه بر ام آی 6 اداره گمرکات انگلیس نیز در آن شرکت داشته است، گروهی انگلیسی را رد یابی کردند که سلاح های مرتبط با اورانیوم را از بازار سیاه در روسیه خریداری می کردند.محققین معتقدند این سلاح ها برای ایران تهیه می شده است.
تعدادی انگلیسی دیگر که گفته می شود با تروریست های اسلامی در خارج ارتباط دارند همچنان زیر نظر هستند. این محققین معتقدند برای اولین بار مدارکی به دست آورده اند که نشان می دهد حامیان القاعده به نحو فعالی در حال دست یابی به توانایی های هسته ای هستند. شرکت انگلیسی که ابزرور هویت آن را به دلایل حقوقی فاش نکرد، هم اکنون به دلیل این فعالیت ها تعطیل شده است.
یک مقام گمرک گفت : “ما در حال پیگیری تحقیقات خود در زمینه تامین وسایل مورد نیاز برنامه هسته ای و فعالیت چند انگلیسی در این ارتباط هستیم.”
هنوز معلوم نیست که آیا تمام این عده از ماهیت و مقصد نهایی این وسایل و کاربرد آن ها در سلاح هسته ای مطلع بوده اند یا نه.
ماموران انگلیسی معتقدند اورانیوم بازار سیاه روسیه می باید به عنوان مقصد موقت ابتدا به سودان حمل می شده است. این عملیات در اوائل سال2006 و پیش از اینکه اورانیوم به مقصد نهایی برسد خنثی شده است.
راجر بری، رئیس کمیسیون چهار جانبه مجلس انگلیس که ناظر بر صادرات اسلحه است گفت: “پس از فروپاشی روسیه همیشه این مساله مطرح بوده است که اورانیوم و همچنین ابزار و قطعات سلاح های کشتار جمعی به چه وسیله کنترل می شود و به کجا می رود. “
از نظر سیاسی این موضوع می توانست اثر زیادی بر روابط دیپلماتیک غرب با تهران داشته باشد. اکنون نیز تنش میان تهران و آمریکا و اروپا بر سر مساله هسته ای ایران بیشتر شده است.
محققین یاد شده شواهدی در دست دارند که نشان می دهد ایران قرار بوده است این اورانیوم را برای توسعه سلاح هسته ای بکار ببرد. بری می گوید: “آن ها ممکن است ادعا کنند هدفشان از به دست آوردن این اورانیوم صلح آمیز است ولی این به هر حال راه عجیب و نامانوسی برای تامین اورانیوم است.”
نقش سودان در این میان باعث فعال شدن سرویس های اطلاعاتی انگلیس شد. سودان همواره برای پناه دادن به تروریست های اسلامی و چهره هایی نظیر بن لادن در دهه نود و برقراری اردوگاه های تعلیم اعضای القاعده مورد سوء ظن بوده است.
تحقیقات اخیر نشان داده است که همکاری نزدیکی میان سودان و ایران در زمینه امور دفاعی وجود دارد هر چند که میزان درگیری دولت های دو کشور در مسائل هسته ای روشن نیست.
معذالک کلیه شواهد دال بر آن هستند که عناصری از دو کشور در ماه های اخیر در زمینه های نظامی با هم رابطه مخفیانه داشته اند. یک هیئت سودانی در ماه فوریه از تاسیسات غنی سازی ایران بازدید کرد. سودان همچنین اخیرا یک پیمان دفاعی دو جانبه با ایران امضاء کرده است و به ایران اجازه داده است که موشک های قاره پیما در خاک سودان مستقر سازد.
منبع: روزنامه گاردین - 10 ژوئن