قاچاق سلاح، مانع وحدت یمن

نویسنده

» گزارش شانگهای دیلی از سلاح‌های ایرانی

فواد راجه

به گزارش خبرگزاری صبای یمن، یک گروه از سازمان ملل روز یکشنبه تحقیقاتی را در مورد یک محموله سلاح در آب‌های یمن، که گزارش شده متعلق به ایران بوده،| شروع کرده است. این موضوع با شورش‌هایی در شهرهای جنوبی پیش از برگزاری گفت‌وگوهای آشتی ملی همزمان شد.

متخصصان می‌گویند قاچاق سلاح به یمن در زمان حاضر به چالش‌هایی که اتحاد ملی و گذار سیاسی تحت حمایت غرب و نیز امنیت و ثبات کشور را تهدید می‌کند می‌افزاید.

محسن خوستروف، یک سرتیپ بازنشسته و محقق اجتماعی گفت قاچاق سلاح در یمن در حال حاضر پیامد‌های بسیار خطرناکی برای ثبات یمن دارد و می‌تواند بر امنیت منطقه و جهان تاثیر بگذارد.

وی گفت: “با این حال، یمن نباید فقط روی سلاح‌هایی که از طرف ایران می‌آید تمرکز کند، بلکه باید اقدامات جدی برای اعمال ممنوعیت برای تمام کشورها از جمله کشورهایی که محموله‌های سلاح آن‌ها اخیرا در یمن کشف شده است، بکار بندد.”

گروه سازمان ملل سلاح‌هایی را که در کشتی “جهان-1” کشف شد مورد بررسی قرار دادند و در میان آن‌ها موشک‌های زمین به هوا، مواد منفجره C4، پرتاب‌کننده خمپاره‌های 122 میلیمتری، آرپی‌جی، مین‌های زمینی و بمب‌های مغناطیسی ضدخودرو کشف کردند.

صبا به نقل از رئیس این گروه گزارش داد: “سفر ما برای کمک به یمن است تا دریابد ایران این سلاح‌ها چرا و برای چه گروهی فرستاده است و در مورد خدمه کشتی تحقیق کنیم و تا آنجا که می‌توانیم در مورد محموله سلاح اطلاعات کسب کنیم و به شورای امنیت گزارش دهیم.”

سلاح‌های ایران بخشی از محموله‌هایی بود که مقامات یمنی در ماه‌های اخیر کشف کردند؛ از جمله‌ سلاح‌های ساخت ترکیه که بیشترش سلاح کمری را در بر می گرفت.

مقامات در مورد محموله‌های دیگر چیزی نگفته‌اند و تنها روی کشتی ایرانی متمرکز شده‌اند. برخی ناظران می‌گویند این موضوع مربوط به احتلاف میان حامیان توافق بر سرانتقال قدرت، از جمله آمریکا، عربستان سعودی و ایران می‌شود.

فواد الصلاحی، استاد دانشگاه صنعا گفت، حامیان اصلی این انتقال، یعنی آمریکا و عربستان سعودی، دشمنان ایران هستند که به این معنی است که این کشورها سعی می‌کنند از هر چیزی علیه ایران استفاده کنند.

الصلاحی افزود: “شاید، دلیل بر ملا شدن محموله سلاح ایران، درگیری بین دلالان سلاح داخلی باشد؛ بخصوص به این دلیل که برخی از دلالان هنوز فرماندهان نظامی و روسای قبایلی هستند که می‌خواهند از وضعیت گذار کشور سود ببرند.”

یمن منطقه ترانزیت برای فروش و قاچاق سلاح به کشورهای آفریقایی و دیگر مناطق به شمار می آید و ناظران می‌گویند، رخدادهای اخیر، این کشور را تبدیل به یک بازار سلاح قابل توجه کرده است.

الصلاحی گفت: “مسلما، سلاح تهدیدی جدی برای اتحاد و ثبات سیاسی کشور و همچنین تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان است، اما مهمترین وظیفه ما این است که نگذاریم یمن تبدیل به میدان جنگی برای دیگر کشورها شود.”

عبد الغنی الماوری، نویسنده و تحلیلگر سیاسی گفت سلاح همیشه تشنگی جناح‌هایی را که جنگ را شروع می‌کنند بالا می‌برد. به این ترتیب کشوری مثل یمن که دولت نمی‌تواند گروه‌های خشن را کنترل کند با چالشی بزرگ روبرو خواهد شد.

یمن بارها ایران را به خاطر حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه‌های شیعه به دخالت در امور داخلی خود متهم کرده است، که ایران آن‌ها را رد می کند.

منبع: شانگهای دیلی - 25 فوریه