محمود سرابی
مرگ ”ابراهیم لطف الهی” دانشجوی رشته ی حقوق دانشگاه پیام نور سنندج در بازداشتگاه وزارت اطلاعات این شهر، اعتراض بسیاری از سازمان های حقوق بشری را برانگیخت.نزدیکان این دانشجو و نیز سازمان های حقوق بشری معتقدند مرگ او بر اثر ضربات وارده حین شکنجه بوده است.
خبر از سوی سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان که در این مورد بیانیه ای صادر کرده، بدین شرح اعلام شده است: “این دانشجو در ۱۶ دی ماه امسال و پس از خروج از دانشگاه توسط نیروهای امنیتی دستگیر و روانه ی بازداشتگاه شد.چند روز پس از بازداشت، خانواده اش موفق به ملاقات فرزندشان می شوند و به گفته ی برادر این دانشجو؛ابراهیم در زندان وضع روحی خیلی خوبی داشت”.
اما 9 روز پس از دستگیری، در ۲۵ دی ماه، نیروهای امنیتی با منزل این دانشجو تماس می گیرند. صالح نیکبخت، وکیل خانواده ی ابراهیم لطف الهی ماجرای این تماس را برای سایت نوروز چنین تشریح کرده است: ”روز ۲۵ دی ماه از ستاد پیگیری با برادر ابراهیم تماس می گیرند و از وی می خواهند به زندان مراجعه کند که وی حاضر به رفتن نمی شود. در نتیجه، پدر، مادر و داماد آنها به آن ستاد مراجعه می کنند. در آنجا از سوی یک مأمور امنیتی به خانواده ابراهیم گفته می شود که فرزند شما خودکشی کرده و می توانید جسد او را در بهشت محمدیه [گورستانی در سنندج] تحویل بگیرید”.
به گفته وکیل خانواده لطف اللهی، وقتی آنان به “محل گورستان می رسند در آنجا با چندین اتومبیل نیروی انتظامی و تعداد قابل توجهی مأمور مواجه می شوند. مأموران به آنها می گویند از ساعت ۶ بعد از ظهر تا ۷ صبح امکان دفن وجود ندارد و شما فردا صبح قبل مراجعه کنید. در جریان این مراجعه، اجازه دیدن جسد هم به خانواده ابراهیم داده” نمی شود.
نیکبخت می افزاید: “صبح روز ۲۶ دی ماه قبل از ساعت ۷ صبح، خانواده لطف اللهی بار دیگر به گورستان مراجعه می کنند، اما به آنها گفته می شود که فرزندشان ساعت ۱۱ شب گذشته دفن شده و قبر را به آنها نشان می دهند و همان روز هم، قبر را سیمانکاری و سنگی بر گور می نهند؛ بدون آنکه حتی نماز و ترتیبات شرعی دفن میت برگزار شده باشد”.
این در حالی است که به گفته ی خانواده ی ابراهیم، او به هیچ سازمان و گروه سیاسی یا نظامی در داخل و خارج از کشور وابستگی نداشته است و با رد ادعای خودکشی ابراهیم می گویند وی در ستاد پیگیری اداره اطلاعات به قتل رسیده است. خانواده لطف اللهی به همین علت خواستار نبش قبر و کالبدشکافی مجدد جسد و معاینه او توسط هیاتی از پزشکان، که یکی از پزشکان معتمد آنان هم در میان هیات باشد، شده اند.
علت دستگیری ابراهیم لطف الهی همراه داشتن چند برگ اعلامیه متعلق به گروهای حقوق بشری و پژاک کردستان بوده؛ اعلامیه هایی که به گفته برادر وی متعلق به ابراهیم نبوده است.
در همین ارتباط سازمان دیده بان حقوق بشر روز گذشته ازدولت ایران خواست درباره مرگ ناگهانی دو شخص در حین بازداشت ـ زهرا بنی یعقوب و ابراهیم لطف اللهی ـ تحقیق به عمل آورد. این دو در زمان بازداشت توسط نهادهای امنیتی و در اماکنی غیر از بازداشتگاه های رسمی درگذشتند و مقامات رسمی علت مرگ هر دو را خودکشی اعلام کردند.
”جو ستورک” نایب رئیس بخش خاورمیانه دیده بان حقوق بشر دراین باره می گوید: “مرگ ناگهانی دو جوان ظاهرا سالم در زندان به شدت نگران کننده است. دولت ایران با سرعتی که در خودکشی دانستن این مرگ ها به خرج می دهد فقط به نگرانی ما می افزاید”.
حدود دو ماه قبل هم زمان با موج گسترده بازداشت دانشجویان معترض در دانشگاه های ایران، تعدادی از دانشجویان کرد نیز در دانشگاه های مختلف ایران بازداشت شدند. از این میان می توان به بازداشت چهار دانشجوی کرد: فرشاد دوستی پور، سهراب کریمی، محمد صالح ایومن و جواد علیزاده در دانشگاه تهران و سه دانشجوی دیگر در شهر سنندج: یاسر گلی، هانا عبدی و روناک صفازاده اشاره کرد که اکنون خانواده ی این دانشجویان در نگرانی به سر می برند.
یکی از دانشجویان دانشگاه سنندج در این مورد به روز می گوید: “تا جایی که ما اطلاع داریم ابراهیم از جمله دانشجویانی بود که بیشتر به فکر درس خواندن بود و کمتر کار سیاسی می کرد”.
وی می افزاید: “آنچه که به او نسبت داده شد در مورد همکاری با گروه پژاک اصلا صحت ندارد؛ چرا که در اینجا گروه پژاک خیلی فعال است و در دست هر کسی از این نوع اعلامیه ها می توان یافت و نمی توان گفت او به این دلیل به پژاک گرایش دارد”.
وی می افزاید: “اساسا آن نگاه امنیتی که نسبت به پژاک وجود دارد غلط است و محصول توهم نهادهای امنیتی است”.
وی در مورد برخورد با ابراهیم لطف الهی می گوید: “او به جرم در دست داشتن چند اعلامیه پژاک بازداشت شد، اما این تنها بهانه ای بیش نبود چرا که ماموران قصد داشتند با بازداشت ابراهیم هم خانواده اش را تحت فشار قرار دهند و هم اینکه بدانند آیا برادر او مسوول توزیع اعلامیه پژاک است یا خیر”.
این دانشجو در پایان اعلام می کند که دانشجویان و فعالان سیاسی کرد برای احقاق حق این دانشجو اقدام خواهند کرد.
به گفته ی وی هم اکنون با افزایش نیروهای نظامی و انتظامی و لباس شخصی در سطح شهر با هر گونه تجمعی برخورد می شود.
در همین راستا به خانواده این دانشجو نیز هشدار داده شده که فقط نزدیکان و فامیل حق دارند در مراسم ختم شرکت کنند و آنها نیز باید از هرگونه شعار دهی و سخنرانی و مسایلی که موجب تشجیع شود بپرهیزند.
سپاه و نیروی انتظامی شهر نیز در آماده باش کامل بسر می برند و تمام مرخصی ها لغو شده است.