فرانسوا اوته
براساس یک نظرسنجی که برای BBC انجام شده، ایالات متحده و اسراییل نیز در کنار کره شمالی و ایران جزو کشورهای شرور با تأثیرات منفی در جهان شناخته می شوند.
آیا “محور شرارت” به “محور نیکی” تبدیل شده است؟ براساس افکار عمومی کشورهای مختلف در سطح جهان، خوب و بد الزاماً در جاهایی که انتظار داریم یافت نمی شوند. به همین دلیل، در برابر هر کشور متخاصم یا دولتی که صلح جهانی را تهدید می کند، مطمئناً کشور دیگری نیز وجود دارد. و در این رابطه اینگونه نیست که سران “جنگ طلب” اورشلیم یا واشنگتن از احترام بیشتری نسبت به سران تهران یا پیونگ یانگ برخوردار باشند…
این نکته مهمی است که براساس این همه پرسی [در نزد 389،28 نفر از 27 کشور جهان] آشکار شده است. این افراد می بایست نظر خود را درخصوص تأثیراتی که ازسوی 12 کشور در سطح جهان اعمال می شود ارائه دهند. این 12 کشور عبارتند از: بریتانیا، کانادا، چین، کره شمالی، ایالات متحده، فرانسه، هندوستان، ایران، اسراییل، ژاپن، روسیه و ونزوئلا.
به گفته آنها، اسراییل دارای بدترین تأثیرات در سطح جهان است: 56 درصد نظر منفی در برابر تنها 17 درصد نظر مثبت. ایران در این رتبه بندی پس از اسراییل قرار می گیرد [54 درصد نظر منفی و 18 درصد نظر مثبت]. ایالات متحده با 51 درصد نظر منفی و 30 درصد نظر مثبت گوی سبقت را در شرارت از کره شمالی می رباید [48 درصد منفی و 19 درصد مثبت]! نظرات درخصوص روسیه پوتین نیز اکثراً منفی است.
ازطرف دیگر، کانادا در رأس کشورهای “مثبت” قرار می گیرد [53 درصد نظر مثبت و 14 درصد نظر منفی]. به دنبال آن به ترتیب ژاپن [54 درصد مثبت و 20 درصد منفی]، اتحادیه اروپا [53 درصد مثبت] و فرانسه [50 درصد مثبت و 21 درصد منفی] قرار می گیرند.
در بین نظردهندگان این 27 کشور، 25 کشور با رأی مثبت خود فرانسه را در رتبه اول قرار داده اند و اتحادیه اروپا و ژاپن در رتبه دوم [24 کشور از 27 کشور] قرار می گیرند.
تأثیرات منفی قدرت
با بررسی نظرات ارائه شده در هر کشور، اسراییل باز هم در مقام نخست قرار می گیرد، به طوری که 23 کشور نسبت به آن نظر منفی داده اند. در این خصوص، ایران مجدداً پس از اسراییل قرار می گیرد [21 کشور] و ایالات متحده و کره شمالی با یکدیگر برابرند [20 کشور].
این نظرسنجی توسط مؤسسه گلوب سن و “برنامه رفتارهای سیاسی بین المللی” از دانشگاه مریلند که هر شش ماه یک بار چنین همه پرسی را منتشر می کند، انجام شده است. استیون کال، مدیر این برنامه در این مورد می گوید: “مردم جهان نسبت به کشورهایی که چهره شان با اعمال زور و خشونت عجین شده نگاهی منفی دارند. چنین نگاهی اسراییل و ایالات متحده را که اخیراً از تسلیحات خود استفاده کرده اند نیز شامل می شود.”
وی در ادامه می افزاید: “ایران و کره شمالی نیز به این دلیل که در راستای دستیابی به تسلیحات هسته ای گام برمی دارند در بین اولین کشورها [از نظر تأثیرات منفی] جای می گیرند. ازطرف دیگر، کشورهایی که دارای روابط صلح جویانه تری با دیگر ملل جهان هستند، مانند ژاپن، فرانسه و اتحادیه اروپا، بیشترین نظر مساعد را از آن خود کرده اند.”
این 27 کشور عبارتند از: آرژانتین، اتریش، برزیل، کانادا، شیلی، چین، مصر، امارات متحده عربی، ایالات متحده، فرانسه، آلمان، بریتانیا، یونان، مجارستان، هندوستان، اندونزی، ایتالیا، کنیا، لبنان، مکزیک، نیجریه، فیلیپین، لهستان، پرتقال، روسیه، کره جنوبی و ترکیه.
منبع: فیگارو، 7 مارس 2007
مترجم: علی جواهری