یک روز پس از اینکه کابینه نوری المالکی معاهده امنیتی را تصویب کرد، ایران نشانه هایی مبنی بر حمایت از معاهده بروز داد.
ایران و سوریه، دشمنان دیرین آمریکا، که نگران امنیت خود و نفوذشان در منطقه بودند، گفته بودند که بهترین راه حل برای عراق، خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است.
با این حال روز دوشنبه، آیت الله شاهرودی که رئیس قوه قضائیه در ایران است گفت که کابینه عراق با تصویب این معاهده کارر خوبی کرده است. سایت تلویزیون دولتی ایران به نقل از شاهرودی اعلام کرد که وی امیدوار است که نیروهای آمریکا طبق زمان بندی ذکر شده در معاهده ار عراق خارج شوند.
وی گفت: “دولت عراق در این مورد بسیار خوب عمل کرد. ما امیدواریم نتیجه این اقدام به نفع اسلام و حق حاکمیت عراق است”.
شاهرودی به رهبر ایران، آیت الله خامنه ای بسیار نزدیک است و اظهاراتش منعکس کننده افکار محافظه کاران در نظام حکومتی ایران است اما این در مورد تندرو ها و رئیس جمهور، محمود احمدی نژاد، صدق نمی کند.
تندروهای ایران بر سر حرف خود هستند و گفته اند: “این معاهده عراق را به یک مستعمره تمام عیار تبدیل خواهد کرد”. آنها مردم عراق را تشویق می کنند که با این معاهده مخالفت کنند. روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه اول خود نوشت: “دولت عراق تسلیم آمریکا شد”.
پس چگونه است که رهبران ایران به یکباره تغییر روش دادند؟ هیج تغییر اساسی بوجود نیامده است؛ نیروهای آمریکایی سریعا از عراق خارج نخواهند شد، و تغییراتی که نوری المالکی قبل از فرستادن آن برای آمریکایی ها داده است، ناچیز است.
در نگاه اول، به نظر می رسد ایران قصد دارد آبرویش را بعد از شکست در مانع تراشی برای تصویب معاهده، حفظ کند. ارتش آمریکا اعلام کرد که ایران قصد داشت به اعضای پارلمان عراق رشوه بدهد، اما این اقدام هم با شکست مواجه شد. ایران از مقتدی صدر و اعضای جنبش اش بعنوان نماینده استفاده کرد تا به معاهده اعتراض کند، اما موفق نشد احزاب شیعه را به خود جذب کند. کابینه عراق معاهده امنیتی را با حداکثر آرا تصویب کرد؛ 27 نفر رای موافق، یک رای ممتنع و نه نفر از اعضا هم غایب بودند که اکثرا در خارج از عراق بودند. گمان می رود که پارلمان عراق معاهده را تصویب کند: سه گروه سنی و شیعه و کرد در کابینه به نفع معاهده رای داده اند. حتی ایت الله علی سیستانی، رهبر بزرگ شیعیان عراق هم معاهده را قبول دارد.
این خطر همچنان وجود دارد که ایران جهت غلط را برگزیند و امنیت عراق را به خطر بیاندازد. بهار سال گذشته، سپاه مهدی که ایران از آن حمایت می کند، بعد از اینکه قصد داشت قدرت را بصره بدست بگیرد و تلاش کرد تا از ورود ارتش عراق به شهر صدر در بغداد جلوگیری کند، توسط نیروهای امنیتی عراق، با شکست مواجه شد. بعید به نظر می رسد که ایران قصد داشته باشد که این اشتباه را تکرار کند.
منبع: ویکلی استیتمنت 18 نوامبر