برانون مدوکس
ایران دیروز در ادامه مشاجرات لفظی با آمریکا و اتحادیه اروپا درباره عواقب حمله نظامی ایالات متحده و اسرائیل به نیروگاه هسته ای خود، دست به تهدیدات گسترده ای علیه آمریکا زد. بااینحال، مسأله غم انگیز مذاکرات بعدی است، که تعبیر آن حتی با معیارهای بغرنج منازعات شش ساله گذشته بر سربرنامه هسته ای ، دشوار به نظر می رسد.
غیر قابل پیش بینی بودن آن ریشه در عوامل جدیدی دارد مانند: عدم توافق در باره مذاکره با ایران، شرایط چنین مذاکره ای، احتمال روبه کاهش اقدام نظامی توسط آمریکا و اسرائیل- که در شرایط فعلی دور از ذهن به نظر می رسد- و خواست جدید دولت بوش در برقراری ارتباط با شهروندان ایران و ایجاد احساس طرفداری از آمریکا در آن کشور.
علی شیرازی، روحانی سطح متوسطی که نمایندگی آیت الله خامنه ای را در سپاه پاسداران برعهده دارد، گفت: «رژیم صهیونیستی به کاخ سفید فشار وارد می کند تا به ایران حمله کند. اگر آنها دست به چنین حماقتی بزنند، تل آویو و ناوگان آمریکا در خلیج فارس به عنوان اولین اهداف ایران درنظر گرفته خواهند شد.» این اظهارات بدنبال گزارش های درج شده در رسانه های آمریکایی درباره تمرین نظامی نیروی هوایی اسرائیل بیان شده که شائبه حمله به تأسیسات هسته ای ایران را به همراه داشته است.
برای فوران این تهدیدات دوجانبه از سوی هریک از طرفین دلایلی وجود دارد. با درنظر گرفتن دشواری این عملیات، اثرات غیرقابل کنترل آن در منطقه و مخالفت افکار عمومی آمریکا، کنگره و اغلب نظامیان آمریکا و متحدان آن کشور با چنین عملیاتی، حتی پیدا کردن بازهایی که طرفدار حمله هوایی باشند در خود آمریکا کار مشکلی شده است. از آن گذشته، حمله اسرائیل بدون پشتیبانی آمریکا امکان پذیرنیست زیرا هواپیماها و موشک های آن کشور (برای رسیدن به ایران) می بایست از فراز عراق عبورکنند. بعضی از مقامات غربی با اظهارات نیشدار محمود احمدی نژاد در روز گذشته موافقند که گفته بود ارتکاب حمله برای جورج بوش در حکم «خودکشی سیاسی» خواهد بود. از آمریکا نشانه های کاملاً متفاوتی به چشم می رسد. به گفته کارک فیتزپاتریک از موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک در لندن، مقامات آمریکایی موضوع فرستادن کارمندان کنسولی خود را بهدفتر حافظ منافع آمریکا درسفارت سوئیس در تهران برای تسهیل صدور ویزا برای ایرانیان و نیز منتفع شدن از احساسات آمریکا-دوستی در ایران، مدنظر قرار داده اند. اما به گفته فیتزپاتریک، یکی از مشاوران ارشد احمدی نژاد جلوی این موضوع را گرفت.
مسأله اصلی کنونی به پاسخ ایران درقبال مشوق های اقتصادی از سوی گروه 3 بعلاوه 3 –نام مستعار برای گروه انگلستان، فرانسه، آلمان، آمریکا، روسیه و چین- مربوط می شود. مسؤولان ارشد ایران هفته گذشته اعلام کردند که این کشور ممکن است با دید مثبت به پیشنهاد نگاه کند. صحبت هایی نیز درباره «تعلیق درقبال تعلیق» شده است که براساس آن ایران به قابلیت غنی سازی خود چیزی اضافه نکند، و در عوض تحریم جدیدی هم اعمال نشود. یکی از مقامات غربی که نامه ارسالی ایران را مشاهده کرده می گوید این پاسخ «چیزی درباره تعلیق یا تعلیق در قبال تعلیق نمی گوید.» او اضافه کرد این نامه عمدتاً به تعدیل موضع ایران پرداخته بود. بااینحال متن این نامه، مذاکره را نیز رد نکرده و خاویر سولانا- نماینده اتحادیه اروپا در این مسأله- احتمالاً ظرف چند روز آینده با مقامات ایرانی دیدار خواهد کرد تا منظور اصلی (آنها درباره این نامه) را پرس و جو کند.
مقامات غربی اعتقاد دارند چیزی که ایران می خواهد، وقت کشی و انتظار برای برسرکار آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا و درعین حال ادامه غنی سازی اورانیوم است. اگر چنین باشد، سولانا تا آنجا جلو نمی رود و گروه سه کشور اروپایی بعلاوه 3 به موضع خود برای یافتن تحریم های جدیدی که از حمایت روسیه و چین نیز برخوردار باشد بازخواهند گشت و البته هر دو طرف در طول این مدت به انتظار نتیجه انتخابات آمریکا می نشینند.
منبع تایمز آنلاین- 9 ژوئیه