شروین امیدوار
طی درگیری مسلحانه ای در منطقه نصرت آباد زاهدان، سرتیپ پاسدار محمد سرگلزایی معاون عملیات قرار گاه فتح و 3 مامور دیگر این نیرو کشته شدند.
معاون اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی در سیستان و بلوچستان به خبرگزاری فارس گفته است این درگیری شامگاه پنج شنبه گذشته و در جریان پاک سازی منطقه نصرتآباد زاهدان رخ داده است.
خبرگزاری فارس به نقل از صلاح عسگر پور از طرف مقابل درگیری تحت عنوان کلی “ستیزه جویان مسلح منطقه” نام برده و نوشته: “در این درگیری که ستیزه جویان مسلح به محاصره ماموران نیروی انتظامی درآمده بودند با آنان درگیر شده و با تنگ شدن عرصه با به جای گذاشتن تعدادی کشته و مقادیری متنابهی سلاح و مهمات متواری میشوند.“
این مقام نیروی انتظامی همچنین خبرداد که طی درگیری های چند روز اخیر سه مامور دیگر این نیرو نیز کشته شده اند.
در حالی که نکویی فرمانده نیروی انتظامی استان سیسان و بلوچستان و فرمانده قرار گاه فتح در ساعات اولیه طی گزارشی از درگیری مسلحانه در حوالی زاهدان اعلام کرد: “در این عملیات سرتیپ دوم پاسدار محمد سرگلزایی معاون عملیات قرارگاه عملیاتی فتح به درجه رفیع شهادت نائل شد”، اما مقام فرمانده جان باخته نیروی انتظامی که با درجه سرتیپ دوم سپاه پاسداران معاون عملیاتی قرارگاه فتح را بر عهده داشت، ساعتی پس از انتشار از سوی رسانه های رسمی کشور سانسور شد.
خبرگزاری فارس، معاون قرار گاه فتح را “یک نفر از عوامل نیروی انتظامی استان” و روزنامه کیهان نیز این فرمانده را “یکی از فرماندهان” محلی نیروی انتظامی معرفی کرد.
هویت سه مامور دیگر که طی این درگیری ها که خبرگزاری ایرنا از ادامه آن خبر داده، اعلام نشده است.
درگیری های دامنه دار
درگیری های مسلحانه از 3 سال پیش تاکنون در استان سیستان و بلوچستان اوج گرفته است. یک گروه مسلح بلوچ به نام جندالله که رهبری آن را عبدالمالک ریگی بر عهده دارد مسوولیت بخشی از این درگیری ها را بر عهده گرفته است. این گروه، در کنار حملات مسلحانه، اقدام به گروگان گیری نیز می کند و در مواردی گروگان های خود را، با الگوگیری از شیوه های تبلیغاتی القاعده، در جلوی دوربین سر بریده است.
انفجار بمب در کنار اتوبوس حامل ماموران سپاه پاسداران، و چند درگیری مسلحانه در جاده های سیستان و بلوچستان از جمله درگیری های مسلحانه گروه ریگی در این استان است که ده ها کشته برجا گذاشته است.
سپاه پاسداران و نیروی انتظامی با ایجاد دو قرار گاه “رسول اکرم” و “فتح” به این درگیری ها واکنش نشان داده و در مواقعی با استفاده از جنگ افزارهای سنگین به عملیات نظامی علیه ناراضیان بلوچ دست زده اند.
مقامات انتظامی و امنیتی به دلیل حضور باندهای قاچاق مواد مخدر در سیستان و بلوچستان تاکنون از عنوان کلی ”اشرار و قاچاقچی” برای ناراضیان بلوچ و گروه مسلح عبدلمالک ریگی را نیز استفاده می کنند. این اتلاق، ظاهرا از آنجا در بیانیه های نیروهای مسلح کاربرد یافته که بخش بزرگی از درگیری های مسلحانه در سیستان و بلوچستان، میان باندهای قاچاق موادمخدر و ماموران حکومتی است.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی چندی قبل به خبرگزاری ها گفت که در 5 ماه اول امسال “ 178 نفر از قاچاقیچان به دست ماموران نیروی انتظامی کشته شده اند، و در این مدت تعداد عملیات های صورت گرفته شده علیه قاچاقچیان 95درصد ،تلفات قاچاقچیان و اشرار 62درصد و تعداد زخمی های آنها 47 درصد افزایش نشان می دهد.“حسین ذوالفقاری همچنین گفته بود “7 نفر از ماموران پلیس نیز در این مدت کشته شده اند.“
مردمی در فقر می سوزند
استان سیستان و بلوچستان 2میلیون و 742 هزار نفر جمعیت ، و دارای مرزی 1100 کیلومتری با دو کشور پاکستان و افغانستان است.
بخش اعظم جمعیت این استان سنی و بلوچ هستند و فقر و بیکاری در آن از حد هشدار گذشته است. به رغم این که سیستان و بلوچستان 3 سال پیش به عنوان دومین مقصد سفرهای استانی احمدی نژاد تعیین شد، اما به گفته نماینده زاهدان در مجلس”بیکاری در استان بیداد میکند. آمارهایی که ارائه میدهند غیر واقعی است. نرخ بیکاری در استان بیش از 25 درصد است. اگر قبلا بیکار بیسواد داشتیم، حالا در هر خانواده چندین باسواد بیکار هستند.”
بی توجهی دولت به حل مشکلات سیستان و بلوچستان حتی اعتراضات حامیان دولت احمدی نژاد را نیز برانگیخته است. حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان در مجلس هشتم، هفته گذشته طی نطق پیش از دستور در مجلس خطاب به احمدی نژاد گفت: “ آقای رییس جمهور سواره از پیاده و سیر از گرسنه خبر ندارد. به خدا قسم مردم استان ما از فقر و محرومیت با مرگ تدریجی دست و پنجه نرم میکنند. تورم با مردم کاری کرده که برخی نمیتوانند در طول چند ماه یک وعده گوشت مصرف کنند.“
برخی اقدامات انتقام جویانه از سوی مقامات محلی نیز طی ماه های اخیر استان سیستان و بلوچستان را تا مرز آغاز یک نزاع مذهبی پیش برده است.
تخریب مدرسه مذهبی اهل سنت، بازداشت گسترده فعالان اجتماعی و شماری از روحانیان سنی، تلاش دولت برای در دست گرفتن امور مدارس اهل سنت، اعدام یعقوب مهرنهاد فعال اجتماعی و وبلاگ نویس اهل زاهدان و صدور حکم 5 سال زندان برای برادر نوجوان وی، و پیشتازی دادگستری سیستان و بلوچستان در اجرای احکام اعدام از جمله این موارد است.