سپیده عبدی
دیروز، در حالی که علی لاریجانی، مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران، در پاسخ به یک خبرنگار اظهار داشت که اظهار نظر در مورد مسایل هسته ای توسط رییس جمهور”هم” انجام خواهد شد، احمدی نژاد خود را “پیگیر و اعلام کننده مواضع هستهای” معرفی کرد، تا سردرگمی در مورد مرجع اعلام موضع جمهوری اسلامی در مورد پرونده اتمی، بیش از پیش گسترش یابد.
رییسجمهور در جلسه دیروز هیات دولت با تاکید بر اینکه “سیاستهای کلان نظام در موضوع هستهای از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده و دولت موظف به اجرای آن است”، گفت: “دولت جمهوری اسلامی ایران همانگونه که خواست و اراده ملی نیز طلب میکند، موظف به اجرای این سیاستهاست و رییسجمهور به عنوان مسوول دستگاه اجرایی کشور پیگیر و اعلام کننده مواضع هستهای است. “
به گزارش ایسنا، محمود احمدینژاد با بیان اینکه “ملت ایران به فضل خداوند و با تدبیر، پایداری و استقامت در حفظ حقوق مسلم خود قاطع و مصمم هستند”، تاکید کرد: “در دهه فجر امسال مردم ایران ضمن تاکید بر حفظ حق هستهای خود، تثبیت و استقرار حق کامل خود در فناوری صلحآمیز هستهیی را گرامی خواهند داشت. “
همزمان، ایرنا گزارش داد که علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه “چگونه است که گفته شده فقط شخص جنابعالی در خصوص مساله هستهای صحبت کنید؟” اظهار داشته: “ نه، اینگونه نیست و رییس جمهوری هم که مسوولیت مهم اجرایی کشور را بر عهده دارد قطعا در این مورد اظهار نظر خواهند کرد. “
وی همچنین با تاکید مجدد بر اینکه: “موضوع فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران باید از طریق مذاکره حل شود”، هرگونه تجدید نظر ایران در غنی سازی اورانیوم را مردود دانسته و اظهار داشته: “ما مسیر اشتباه نرفتهایم که الان باید آن را عوض کنیم.” وی همچنین در پاسخ به این سوال که “فکر میکنید اقدام بعدی شورای امنیت سازمان ملل متحد چیست؟” به گفتن این که “حالا وقت داریم” بسنده کرده است.
در اظهار نظری جداگانه، به گزارش ایرنا هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با سفیر آلمان با یادآوری “همکاری های جمهوری اسلامی ایران در خصوص مسائل منطقهای از جمله افغانستان و عراق با کشورهای منطقه و غربی” تاکید کرد که “ایران آمادگی دارد تا به هر نحو ممکن این اعتماد را به جهانیان بدهد که آماده برطرف کردن هرگونه سوءظن مطرح شده [در مورد پرونده هسته ای] میباشد.”
اظهار نظرهای فوق در زمانی صورت می گیرد که “موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک در بریتانیا” طی گزارشی اعلام کرده که ایران تا زمان به دست آوردن مواد لازم برای تولید بمب اتمی تنها دو تا سه سال فاصله دارد. به گزارش بی بی سی، این موسسه در گزارش خود با اشاره به قطعنامه تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران به خبر آغاز نصب 3 هزار دستگاه سانتریفوژ در نطنز پرداخته و می گوید که ایران احتمالا در مسیر رسیدن به اهداف خود برای غنی سازی اورانیوم قرار دارد.
این در حالی است که پیشتر، در پی اعلام علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی مبنی بر این که ایران در حال نصب سه هزار دستگاه سانتریفوژ جدید در تأسیسات غنی سازی اورانیوم در نطنز است، سازمان انرژی اتمی ایران، این خبر را تکذیب کرد و گفت که “هیچگونه دستگاه جدید سانتریفوژی در تاسیسات نطنز نصب نشده است” .