محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق عصر روز یکشنبه ضمن اعلام رسمی کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 تاکید کرد برای اتخاذ این تصمیم هرگز دچار “تردید” نبوده است. خاتمی همچنین تاکید کرد که “این حضور جا را برای هیچکس تنگ نمیکند.“
به گزارش خبرگزاری ها آقای خاتمی ساعت 18:59 دیروز در آیین افتتاح سایت مجمع روحانیون مبارز در پاسخ به دعوت مجید انصاری برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده گفت:“من در اینجا با جدیت حضور خود را در عرصه انتخابات اعلام میکنم.”
وی همچنین در توضیح تعلل خود برای اعلام کاندیداتوری با رد ادعاها مبنی بر “مردد بودن” وی خاطرنشان کرد: ”هیچگاه تردید نداشتم، گرچه تدابیر خاص خود را درباره حضور در انتخابات و اینکه چه کسی در انتخابات شرکت میکند، داشتم.“
به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا رئیس بنیاد باران در این مراسم که با حضور چهره های سرشناس مجمع روحانیون مبارز از جمله آیتالله موسوی خوئینیها، آیتالله موسوی بجنوردی، مجید انصاری، محمدعلی ابطحی و سید سراجالدین موسوی برگزار شد افزود: “این حضور جا را برای هیچکس تنگ نمیکند. حضور شخصیتهای مختلف با سلایق مختلف حتی اگر در اصول مشترک باشند این انتخابات را پرشور میکند.“
این سیاستمدار شصت و پنج ساله ضمن برشمردن لزوم پای فشاری بربرگزاری “انتخابات آزاد”، برگزاری انتخابات ”پرشور و آزاد” را بر عهده برگزارکنندگان آن دانست و افزود: “باید زمینه چنین انتخاباتی فراهم شود.”
در همین حال موسوی لاری از نزدیکان محمد خاتمی در مجمع روحانیون مبارز در حاشیه مراسم اعلام کاندیداتوری خاتمی در جمع خبرنگاران پیرامون “رقیب جدی” محمد خاتمی در انتخابات گفت: “اصولگرایان باید کاندیدای خود را مشخص کنند که فعلا در معرفی کاندیدا دچار مشکل هستند.“
موسوی لاری درباره احتمال ردصلاحیت خاتمی، اظهار داشت “این حرفها هیچگاه محقق نخواهد شد.“
اعلام کاندیداتوری محمد خاتمی در حالی انجام گرفت که در ماه های اخیر زمزمه های متفاوتی از حضور یا عدم حضور وی در انتخابات بهار آینده پخش شده بود.
خاتمی پس از مهدی کروبی دومین کسی است که به طور رسمی برای انتخابات ریاست جمهوری دهم نامزد شده است. وی پیش از این و به دنبال بالا گرفتن نگرانی ها در مورد حضور یا عدم حضورش در انتخابات و به دنبال دیداری با میرحسین موسوی، نخست وزیر دوران ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای، اعلام کرده بود که اگر نتواند میرحسین موسوی را برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری قانع کند خود پای در این عرصه خواهد گذاشت؛ او گفته بود:یا من می آیم یا موسوی.
محمد خاتمی در دوم خرداد سال 1376 با رای بیش از 20 میلیون نفر از مردم ایران به ریاست جمهوری برگزیده شد و دو دوره به عنوان رئیس دولت باقی ماند تا عمر دولت اصلاحات، به هشت سال بکشد.
محمد خاتمی در حالی برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرده است که در ماه مهر برای حضور خود در انتخابات دو پیش شرط مطرح کرده بود : “تفاهم با ملت بر سر خواستههایشان” و “امکان عملی شدن برنامهها”. پس از طرح این پیش شرط ها گروه های مختلف مردمی و نهادهای مدنی به صور مختلف خواستار حضور وی در انتخابات شدند؛از سوی دیگر وی دیداری هم با آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی داشت که مفسران آن را در راستای تحقق دومین شرط وی برای نامزدی تحلیل کردند.از این دیداراما گزارشی منتشر نشد جز اینکه رهبر نفیا یا اثباتا از کسی حمایت نمی کند و با هر کسی که به ریاست جمهوری انتخاب شود، «تعامل» خواهد داشت. خاتمی دیروز هم پیرامون برآورده شدن شرایط خود توضیحی ارائه نکرد.
پیشینه خاتمی
محمد خاتمی متولد 1322 در شهر اردکان است. او در دانشگاه اصفهان در رشته ی “فلسفه غرب” تحصیل کرده و پس از پایان مقطع کارشناسی به تحصیل در رشته “علوم تربیتی” تا سطح کارشناسی ارشد دانشگاه تهران پرداخته است.مخالفان وی در جبهه راست اخیرا کوشیدند مدارک تحصیلی وی را زیر علامت سئوال ببرند اما دفتر خاتمی نه تنها دانشنامه وی بلکه ریز نمرات او را نیز منتشر کرد.
آقای خاتمی که از سال 61 تا 71 به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت های میرحسین موسوی و اکبر هاشمی رفسنجانی مشغول فعالیت بود، در اعتراض به اعمال محدودیت بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که پس از سخنرانی آیت الله خامنه ای در انتقاد از “تهاجم فرهنگی” تشدید شده بود از سمت خود استعفا داد.
او از سال 71 تا 75 به تدریس در دانشگاه ها پرداخت.وی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1376، به رقابت با علی اکبر ناطق نوری پرداخت و با کسب رای حیرت انگیزی، رقیب را پشت سر گذاشت. در انتخابات دوم خرداد آن سال 80 درصد واجدین شرایط (۲۹٬۱۴۵٬۷۵۴ نفر) شرکت کردند.
محمد خاتمی در سال 80 برای دومین بار با آرای بالا به عنوان رئیس جمهور ایران برگزیده شد و در سال 1384 با پایان دومین دوره ریاست جمهوری خود، جایش را به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور فعلی ایران داد.و آخر اینکه خاتمی به گفته خود در دوران ریاست جمهوریش هر نه روز با یک بحران روبه روش که ناشی از مخالفت جناح مقابل با حضور وی و تفکر اصلاح طلبی در ایران بود.ماجرای قتل های زنجیره ای و حادثه 18 تیر دانشگاه، همچنین دستگیری و شکنجه ملی ـ مذهبی ها از جمله اتفاقاتی بود که در آن دوران وبه قصد تضعیف دولت خاتمی روی داد.