جیم مانیون
اگرچه جورج بوش، روز جمعه ایران را به دلیل برنامه های اتمی تحت فشار گذاشت، مقامات نظامی آمریکا از افت شدید حملاتی که با حمایت ایران در عراق صورت می گیرد، متعجب شده اند.
رابرت گیتس، وزیر دفاع و سایر مقامات ارشد وزارت دفاع گفتند که هنوز برای قضاوت درباره مفهوم این کاهش تدریجی سه ماهه مواد انفجاری و سلاح ساخت ایران، خیلی زود است.
ژنرال جیمز سیمونز، معاون فرماندهی نیروهای آمریکا در عراق، زور پنجشنبه اعلام کرد که به نظر می رسد که ایران دارد به تعهدات خود به نوری المالکی، نخست وزیر عراق، نسبت به توقف قاچاق اسلحه به عراق، عمل می کند.
مقامات ارشد وزارت دفاع در واشنگتن حدس می زنند که اظهارات سیمونز کمی اغراق آمیز است و شک دارند که فرستادن اسلحه از سوی ایران به عراق، کاهش پیدا کرده یا متوقف شده باشد.
مقامات رسمی می گویند که سلاح های انفجاری و اسلحه اخیرا نیز در عراق کشف شده، اما حمله با سلاح های انفجاری از ماه ژوئن تا ماه اکتبر از 99 به 53 حمله رسیده است.
آنچه هنوز مشخص نشده است، این است که آیا ایرانیان تصمیم گرفته اند دادن اسلحه به عراق را متوقف کنند یا خیر و اگر چنین است چرا؟ و دیگر اینکه آیا هدف از این کار ایجاد تغییرات بزرگ در این جهت است یا فقط یک دوره استراحت موقتی است.
یک مقام رسمی آمریکایی با توضیح این نکته که برای نتیجه گیری احتیاج به زمان و امکانات بیشتر دارند، گفت: ”ما هنوز به نتیجه نرسیده ایم. مسلما ما هم امیدواریم که ایرانی ها تصمیم گرفته باشند که به تعهداتشان به دولت المالکی، عمل کنند”.
این تحولات در شرایطی در عراق صورت گرفته است که دولت بوش سعی دارد فشار بین المللی علیه برنامه های اتمی ایران را زیاد کند.
بوش، روز جمعه در جریان دیدارش با یاسوئو فوکودا، نخست وزیر ژاپن در کاخ سفید گفت: “فشار های بین المللی بر ایران به دلیل متوقف نکردن غنی سازی اورانیوم، باید افزایش پیدا کند و می کند. من و آقای نخست وزیر به این توافق رسیدیم که ایران مجهز به سلاح اتمی، تهدیدی برای خاورمیانه و بقیه کشور هاست. هر دو کشور با هم متحد شده ایم تا رفتار های رژیم ایران را از طریق دیپلماسی، تغییر بدهیم”.
مقامات رسمی وزارت دفاع آمریکا اعلام کردند که برنامه های اتمی ایران، اولین دغدغه دولت آمریکاست.
اما تغییر جهت ایران در عراق یک تحول بزرگ برای ارتش آمریکا محسوب می شود که با احتساب کاهش حملات در عراق که جان سربازان آمریکایی را می گرفت، به وقوع پیوسته است.
اما باید توجه کرد که این مسئله برای حقیقت داشتن، زیاد تر از حد معمول خوب است، مقامات آمریکایی به سابقه ایران در مسلح کردن و آموزش دادن به “گروهای نظامی ویژه” متعلق به تندرو های شیعه اشاره می کنند که سربازان آمریکایی را می کشند.
یکی از مقامات ارشد در ارتش آمریکا که نخواست نامش فاش شود، گفت: “موضوع اصلی این است که ایرانی ها در گذشته تاثیر منفی داشتند و نیروهای متحد و سربازان عراقی و آمریکایی را می کشتند. ما می خواهیم که ایران نقش صلح آمیز تر و مثبت تری در پیش بگیرند. اما ما هنوزندیده ایم که آنها نقش مثبتی ایفا کرده باشند. ارتش به موقع خودش به دنیال شواهد این تغییرات می گردد. معنی حرفم این نیست که هیچ تغییر مثبتی بوجود نیامده است. منظور من این است که هنوز برای اعلام نتیجه زود است.ما هیچ شاهدی برای قطعی دانستن این اقدام ایران، در دست نداریم”.
در عین حال، ارتش آمریکا، لحن صحبتش را با ایران، نرم تر کرده است.
اوایل این ماه، ارتش آمریکا در عراق، نه ایرانی را بعد از اینکه فهمیدند تهدیدی از سوی آنها صورت نمی گیرد و دیگر ارزش اطلاعاتی ندارند، آزاد کرد که دو عضو “سپاه قدس” متعلق به سپاه پاسداران ایران هم در میانشان بودند. این در حالی است که یازده ایرانی دیگر همچنان اسیر ارتش آمریکا در عراق هستند.
منبع: میدل ایست آنلاین، 17 نوامبر