وزرای دولت نهم در صف استیضاح

نویسنده

motormajlis.jpg

رسا قاضی نژاد

در شرایطی که پنج روز دیگر اولین جلسه استیضاح مجلس هشتم برای برکناری سیزدهمین عضو کابینه دولت نهم برگزار می شود، خبرها حاکی از در راه بودن دو استیضاح دیگر است. در همین راستا دیروز پس از اعتراض چند نماینده، هیات رییسه مجلس اعلام کرد که در جلسه بعد “استیضاح وزیر جهاد کشاورزی اعلام وصول می شود”. همزمان نمایندگان هم گفته اند که “استیضاح سلیمانی پس از استیضاح کردان” خواهد بود.

روز گذشته در پی اعتراض برخی از نمایندگان، نایب رییس اول مجلس اعلام کرد در جلسه بعدی طرح استیضاح وزیر جهاد کشاورزی اعلام وصول خواهد شد. به گفته ابوترابی، هیات رییسه این طرح را دریافت شده تلقی می‌کند و در جلسه‌ی آینده‌ی مجلس که 12 آبان است آن را اعلام وصول خواهد کرد.

پس از این اعلام بود که یک عضو هیات رییسه مجلس تایید کرد جلسه‌ی استیضاح محمدرضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی 21 آبان برگزار خواهد شد. بنابراعلام حمید رضا حاجی بابایی، قرار است طرح استیضاح روز یکشنبه هفته‌ی آینده اعلام وصول شود و براساس آیین نامه ده روز بعد جلسه ی استیضاح برگزار خواهد شد.به این ترتیب

مجلس احتمالا روز سه شنبه دو هفته دیگر را به استیضاح وزیر جهاد کشاورزی اختصاص می دهد؛ در حالی که در روز سه شنبه 14 آبان نمایندگان سرگرم استیضاح وزیر کشور خواهند بود.

طرح استیضاح اسکندری همزمان با طرح استیضاح علی کردان چهارشنبه 24 مهر ماه سال جاری با 46 امضاء تقدیم هیات رییسه شده بود. هیات رییسه در اولین جلسه بعد از آن تایید کرد که این طرح را دریافت کرده و زمانی را هم برای استیضاح کردان اعلام کرد، اما هیچ اظهار نظری درمورد استیضاح وزیر جهاد کشاورزی مطرح نشد.

چرا تاخیر؟

جلسه دیروز نمایندگان مجلس در حالی برگزار شد که چهار تن از نمایندگان مجلس با بیان تذکر، به تاخیر هیات رییسه در اعلام وصول استیضاح وزیر جهاد کشاورزی اعتراض کردند.

نادر قاضی‌پور نماینده‌ ارومیه اولین معترض بود. او با تاکید بر اینکه “طرح استیضاح اسکندری با 46 امضاء به هیات رییسه ارایه شده بود”، به محمدحسن ابوترابی‌فرد که ریاست جلسه‌ی علنی را برعهده داشت، گفت: “هرچند استیضاح وزیر جهاد کشاورزی زودتر از طرح استیضاح وزیر کشور به هیات رییسه ارایه شده اما تاکنون اعلام وصول نشده است.”

ابوترابی در پاسخ درباره “علت تاخیر در اعلام وصول” گفت: “این طرح هنوز رسما به ما تحویل داده نشده است”.

اما این سخن باعث اعتراض سایر نمایندگان شد. حسن نوروزی نماینده‌ رباط کریم گفت: “استیضاح اسکندری مقدم بر استیضاح وزیر کشور است؛ لذا هیات رییسه باید آن را زودتر اعلام وصول کند.”

سپس سیروس سازدار نماینده مردم مرند و جلفا در مقام اعتراض گفت: “استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است که به امضاء حداقل 10 نفر برسد و ما 10 روز پیش با امضا 46 نفر استیضاح وزیر جهاد کشاورزی را تقدیم نایب رییس اول مجلس کردیم. ای کاش وضعیت پریشان کودکان روستایی محروم از تحصیل و داغ دل کشاورزان محروم از حداقل درآمد براساس ضعف مدیریت برای مجلس و هیات رییسه همانند سایر مسایل کم اهمیت سیاسی از اهمیت برخوردار بود.”

اما چهارمین نماینده ای که دیروز به هیات رییسه برای “تاخیر” در اعلام وصول استیضاح تذکر داد، قدرت‌الله علیخانی نماینده‌ی قزوین بود که گفت: “به خاطر خسارت وارد شده به کشاورزان وزیر جهاد باید پاسخگو باشد.”

امضاهای لرزان

این بحث ها در شرایطی در مجلس مطرح شده که نایب رییس مجلس در توضیح علت عدم اعلام وصول طرح استیضاح اسکندری گفته است: “هیات رییسه به دلیل تردید در قطعیت درخواست استیضاح‌کنندگان اعلام وصول آن را به تعویق انداخته بود.”

“تردید در قطعیت” از آنجا مطرح شده که پیش از این نمایندگان مجلس هشتم در طول سه ماه اول فعالیت خود تصمیم به استیضاح چند وزیر دولت گرفتنداما هیچکدام این استیضاح ها به سرانجام نرسید.استیضاح وزرای جهادکشاورزی، ارتباطات، بازرگانی، بهداشت و آموزش و پرورش از جمله این موارد بود؛مواردی که دیروز در سخنان نایب رییس مجلس نیز مورد تاکید قرار گرفت: “ما تجربه‌ی منتفی شدن استیضاح 86 امضایی وزیر آموزش و پرورش را داریم که به حیثیت مجلس لطمه زد.”

وی با اشاره به تعلل هیات رییسه در اعلام وصول طرح استیضاح علی کردان وزیر کشور، گفت: “امضاء ‌کنندگان استیضاح وزیر کشور در جریان هستند که هیات رییسه برای اطمینان حاصل کردن از عزم جدی استیضاح‌کنندگان چندین بار اعلام وصول آن را به تاخیر انداخت تا شاید بتواند در رایزنی با دولت به نقطه‌ی مشترک و تفاهمی برسد که خواست خود استیضاح‌کنندگان هم بود.”

سلیمانی بعد از کردان

در حالی که اکنون مهمترین موضوع سیاسی داخل ایران، استیضاح کردان محسوب می شود، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس از پیگیری استیضاح وزیر ارتباطات پس از انجام استیضاح کردان وزیر کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سلیمان جعفر زاده با اعلام اینکه همکاران وی نخواسته اند “استیضاح علی کردان وزیر کشور تحت الشعاع طرح استیضاح وزیر ارتباطات قرار بگیرد” گفت: “پیگیری طرح استیضاح سلیمانی پس از انجام استیضاح وزیر کشور انجام می شود.”

نماینده نماینده ماکو وچالدران در مجلس در مورد جدی بودن نمایندگان در ادامه این استیضاح نیز گفت: “تعدادی از نمایندگان امضای خود را پس گرفته اند اما حتی در صورت باز پس گیری 20 امضا این طرح همچنان قابلیت ارائه به هیئت رئیسه را خواهد داشت و اینطور نیست که استیضاح منتفی شود. 12 نفر از امضا کنندگان این طرح نمایندگان آذربایجان غربی هستند که به هیچ عنوانی امضای خود را پس نخواهند گرفت و این طرح با همین 12 امضا نیز اعلام وصول خواهد شد.”

به گفته وی، این نمایندگان نه تنها بر استیضاح “اصرار” دارند بلکه “تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت مخابرات” را نیز دارند.