سگولن رویال و ایران

نویسنده

segolen_b.jpg

اختلاف های موجود بین سه کاندیدای حزب سوسیالیست فرانسه، به ویژه درخصوص مسأله اروپا و ایران، بیش از پیش مشخص شده است. خانم سگولن رویال، 53 ساله، که در تاریخ 16 نوامبر در انتخابات حزب سوسیالیست برگزیده شد [برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2007]، اظهار داشت: “من می خواهم که اروپا مجدداً روی پای خود بایستد. باید اروپا را از نو ساخت.”

سه کاندیدای حزب سوسیالیست درخصوص ترکیه براین عقیده اند که این کشور برای وارد شدن به اتحادیه اروپا دارای معیارهای لازم و کافی نیست و هنوز 10 تا 15 سال زمان نیاز دارد که خود را به سطح دیگر کشورهای اروپایی برساند.


او برخلاف لوران فابیوس [نخست وزیر سابق و عضو حزب سوسیالیست] و دومینیک اشتراوس کان [وزیر سابق اقتصاد و عضو حزب سوسیالیست] که براساس چارچوب پیمان منع گسترش اتمی خواستار دستیابی ایران به انرژی اتمی هستند، به مخالفت با این مسأله پرداخته است. به همین علت خانم میشل الیوت ماری، وزیر دفاع فرانسه، در بیانیه ای او را مؤاخذه و اعلام کرده است که مخالفت مطلق خانم رویال با این مسأله نشان از نسنجیدگی او دارد.

خانم رویال در این ارتباط اظهار داشت: “من با دیدگاهی بسیار محتاطانه به این مسأله نگاه می کنم و معتقدم بسیار بهتر خواهد بود اگر ایران برای تولید اورانیوم غنی شده از همکاری های بین المللی مثلاً با روسیه سود ببرد.” به نظر می رسد خانم رویال در دیدگاه خود توجه چندانی به پیمان های بین المللی ندارد و ایده او بیش از هرچیز نشأت گرفته از ماهیت واقعی حکومت ایران است.

او در ادامه افزود: “از آنجا که در حکومت ایران هیچ تحولی ایجاد نشده، این رویکرد بسیار محتاطانه تر است.” البته این مسأله باعث نمی شود که خانم رویال [مانند آقای اشتراوس کان] در صورت رسیدن به منصب ریاست جمهوری فرانسه، رییس جمهور احمدی نژاد را پذیرا نشود. ولی ازطرف دیگر، آقای فابیوس حاضر نیست شخصیتی را که آرزوی محو اسراییل را در سر می پروراند، بپذیرد.

خانم سگولن رویال درخصوص برنامه هسته ای ایران همچنین اظهار داشت: “ایران پیمان منع گسترش اتمی را به امضاء رسانده و این پیمان طبیعتاً دستیابی به انرژی هسته ای- نظامی را ممنوع و مردود می شمارد. ولی در این پیمان همچنین آمده است که دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای نیز باید تحت کنترل و نظارت کامل انجام شود. درحال حاضر ایران حاضر نیست درخصوص نظارت بر روند دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای همکاری کند و به همین دلیل است که من گفتم و در اینجا باز هم تکرار می کنم که مخالف با برنامه دستیابی ایران به این انرژی هستم.”

او همچنین افزود: “فعالیت های غنی سازی برای مصارف صلح آمیز به ایران اجازه خواهد داد بر کلیه فنآوری های غنی سازی اورانیوم تسلط و مهارت یابد و اگر دستیابی به این فن ها و فنآوری ها کنترل نشوند، مطمئناً این برنامه به تدریج به سوی مصارفی با ابعاد نظامی منتهی خواهد شد. وظیفه کنونی ما در برابر کشوری که آرزوی محو اسراییل را دارد و همچنین اجازه نمی دهد از مراکز هسته ای اش بازرسی و نظارت به عمل آید، این است که مسؤولیت پذیر باشیم و نگذاریم به چنین فنآوریی دست یابد.”

ازطرف دیگر، دومینیک اشتراوس کان نیز روز چهارشنبه در شبکه آرتی ال اظهار داشت سگولن رویال زمانی که درخصوص پرونده ایران به بحث پرداخته مرتکب “اشتباه” شده است.

با اینکه مخالفت هایی در این خصوص با خانم سگولن رویال به عمل آمد، ولی اظهارات او مبنی بر موضع قاطع فرانسه در برابر ایران کاملاً به حق و درست بود، زیرا این مسأله از مسایل بسیار پراهمیت برای امنیت ماست. درحال حاضر، دیگر هیچ کس به اظهارات و سخنان مقامات ایرانی اطمینان ندارد.

اکنون باید مذاکرات بسیار شفافی را با این کشور آغاز کرد؛ مذاکراتی که در دو رویکرد خلاصه می شوند: “دستیابی به فنآوری صلح آمیز هسته ای در صورت انجام نشدن یک بازرسی کامل منتفی است” و “توانایی یافتن برای تولید اورانیوم غنی شده که در هیچ مرکزی کاربرد نداشته باشد نیز منتفی است.” برای توجیه این دو رویکرد اشاره به همین نکته کافی است: پروژه های ساخت نیروگاه های هسته ای حداقل تا 10 سال آینده عملیاتی خواهند شد.

مطمئناً با اتخاذ چنین رویکردهایی، در مذاکرات با ایران بسیار قاطع ظاهر می شویم و درعین حال راه پیشرفت هسته ای این کشور نیز بسته نخواهد شد. ازطرف دیگر، دو گشایش جدید نیز ممکن خواهد بود: پذیرش برنامه تحقیقاتی ایران در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای به شرط نظارت کامل آژانس اتمی؛ تولید اورانیوم غنی شده به میزان ضعیف توسط یک کنسرسیوم بین المللی جهت استفاده در مراکز هسته ای آینده.

در صورت انجام این تمهیدات، مطمئناً می توان یک همکاری سریع را با این کشور آغاز کرد. منطق رویارویی و مقابله به هیچ وجه کارآمد نیست و صرفاً شرایط را پر تنش تر خواهد کرد.

نباید فراموش کرد که قاطعیت شرط اولیه یک مذاکره موفق است…

منبع: لیبراسیون، 17 نوامبر 2006

مترجم: علی جواهرفروش