مرحله جدید تحریم ها علیه ایران

نویسنده

ghatnamebig437.jpg

شورای امنیت در جلسه امروز خود با اتفاق آرا قطعنامه ای دیگر را در مورد پرونده هسته علیه ایران به تصویب رساند.

قطعنامه جدید، با در نظر گرفتن مجازات ها و تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران، ضرب الاجل 60 روزه جدیدی را برای توقف غنی سازی اورانیوم به ارائه می کند که در غیر این صورت، ایران از صادرات تسلیحات منع شده و از همه کشورها خواسته شده از فروش یا انتقال هرگونه تسلیحات، از جمله تانک‌، موشک، خودروهای زرهی، سیستم‌های توپخانه‌ای کالیبر سنگین، هواپیماها و هلیکوپترهای جنگی و کشتی‌های جنگی به ایران خودداری کنند.

متن قطعنامه همچنین خواستار ممنوعیت سفر گروهی جدید از مقامات ایرانی و تحریم چند شرکت دیگر مرتبط با برنامه‌های موشک بالستیک و برنامه هسته‌ای شده است. در این متن محدودیت‌های داوطلبانه‌ای نیز بر “تعهدات جدید برای ارائه کمک‌هزینه، کمک مالی و اعطای وام” اعمال گردیده و نیز گسترش انسداد دارایی‌های نهادها و افراد مرتبط با برنامه‌های موشکی و هسته‌ای ایران مورد تاکید قرار گرفته است. مقامات مهم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برخی شرکت‌های وابسته به سپاه و بانک سپه، از جمله شخصیت های حقیقی و حقوقی جدیدی هستند که به فهرست افراد و نهادهای مورد تحریم‌های اقتصادی افزوده شده اند.

سفیر آفریقای‌ جنوبی‌ - به عنوان‌ رئیس‌ دوره‌ ای‌ شورای‌ امنیت‌ - که‌ پیشتر پیشنهادهایی را برای تعدیل قطعنامه ارائه کرده بود، قبل از رای گیری دیروز گفت‌ اگرچه‌ همه‌ انتظارات‌ ما از جانب‌ گروه‌ پنج‌ به علاوه‌ یک‌ بر آورده‌ نشده‌ است،‌ اما ما به‌ قطعنامه‌ رای‌ خواهیم‌ داد. به گفته وزارت خارجه آمریکا کاندولیزا رایس، وزیر خارجه، روز شنبه به تابو امبکی رئیس جمهور آفریقای جنوبی تلفن زده بود تا کشور وی را قانع به دادن رای مثبت به این قطعنامه کند. در عین حال، سفیر آفریقای جنوبی روز جمعه گفته بود که “گمراه شده است چرا که به او گفته بودند پیش نویس با رایزنی 10 عضو غیردائمی شورا آماده خواهد شد اما چنین نشده است.”

در جلسه دیروز، از طرف ایران، علاوه بر محمدجواد ظریف سفیر ایران در سازمان ملل متحد، منوچهر متکی وزیر امور خارجه نیز حضور داشت. این در حالی بود که پیشتر، محمود احمدی نژاد از قصد خود برای شرکت در جلسه رای گیری شورای امنیت در مور پرونده هسته ای ایران سخن گفته بود، اما روز جمعه مقامات ایرانی اعلام کردند سفر رییس جمهور ایران به ایالات متحده آمریکا برای سخنرانی در جلسه شورای امنیت سازمان ملل، به دلیل صدور دیرهنگام ویزای آمریکا برای وی لغو شده است. جمعه، همزمان با آن که دولت آمریکا تائید کرد که برای محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران و 38 نفر از هیات همراه ویزا صادر کرده تا در جلسه شورای امنیت شرکت کند، محمد جواد ظریف، سفیر ایران در سازمان ملل گفت که زمان کافی برای فرستادن ویزاهای صادر شده در سوییس به ایران نبوده تا رییس جمهور ایران بتواند به موقع خود را به نیویورک برساند و عباس عراقچی، معاون بین الملل و حقوقی وزارت خارجه ایران نیز، از “مانع تراشی” دولت آمریکا در صدور روادید برای رئیس جمهور سخن گفت.

ساعاتی بعد، سخنگوی وزارت خارجه ایران، از”تاخیر در رسیدن ویزاهای صادره به دست اعضای هیات همراه رییس جمهور” - و نه چنانچه قبلا عنوان شده بود: تاخیر در صدور ویزای خود وی – به عنوان دلیل لغو سفر احمدی نژاد به نیویورک یاد کرد.

سفیر آفریقای جنوبی در سازمان ملل پیشتر به خبرنگاران گفته بود که کشورش خواستار تغییرات اساسی در پیش نویس پیشنهادی 1+5 است، از جمله اینکه ممنوعیت صادرات و واردات اسلحه از سوی ایران لغو شده و ضرب الاجل قطعنامه نیز به 90 روز افزایش یابد. در همین ارتباط، قطر و انذونزی دیگر اعضای غیردائم شورا نیز خواستار گنجاندن یک بند جدید در پیش نویس پیشنهادی اعضای دائم بودند که به طور غیرالزام آور خواستار عاری سازی منطقه خاورمیانه از تسلیحات هسته ای می‌شد. اندونزی و قطر خواستار افزایش ضرب الاجل قطعنامه از 60 روز به 90 روز بودند و به علاوه پیشنهاد داشتند هرزمان که تهران اقدام به تعلیق غنی سازی اورانیوم نمود اجرای تحریم ها متوقف شود.

مهم ترین نکته در ارتباط با قطعنامه پیشنهادی آن است که نمایندگان چین و روسیه هم هیچ گونه مخالفتی را با آن ابراز نکردند و مانند گذشته، مقامات ایرانی را از حمایت خود نا امید ساختند.

پنجشنبه شب، محمود احمدی نژاد در مصاحبه ای با شبکه “فرانس دو” فرانسه گفته بود که به زودی با شرکت در جلسه شورای امنیت “پیشنهادهای جدیدی” را در مورد پرونده هسته ای ایران ارائه خواهد کرد. این در حالی است که در جلسه دیروز شورا، نمایندگان ایران عملا هیچ پیشنهاد جدیدی را برای برون رفت از بحران ارائه نکردند.اعضای شورا قبلا در برابر پیشنهادی که توسط جواد ظریف مطرح شده بود گفتند در این مرحله هیچ پیشنهادی را نمی پذیرند و جز اجرای قطعنامه های شورای امنیت به چیزی راضی نمی شوند. با این حساب، به عقیده ناظران، یا وعده طرح پیشنهادهای جدید از سوی رییس جمهور ایران صحت نداشته است، و یا این که پیشنهادهای وی، شامل مواردی بوده اند که – با توجه به روشن شدن دورنمای تصویب قطعنامه مورد نظر قدرت های بزرگ علیه جمهوری اسلامی - طرح بی اثر آنها توسط رییس جمهور، از سوی مجموعه تصمیم گیران ارشد حکومت ایران به صلاح تشخیص داده نشده است. مدافعان نظریه دوم، اظهارات متناقض مقامات رسمی ایران در مورد علت لغو سفر احمدی نژاد به نیویورک را شاهدی بر صحت دیدگاه خود می دانند.