رویارویی دولت ومحافظه کاران در حجره وتیمچه

نویسنده
اردلان صیامی

» ابعاد سیاسی اعتصاب بازار رخ مینماید

بازار تبریز دیروز جدی تر از بازار تهران اعتصاب دو هفته ای کاسبان را ادامه داد.گزارش ها حاکی است که کسبه تبریز با بسته نگه داشتن مغازه های خود در نقاط حساس، گستره دیگری به اعتصاب بازاریان بخشیدند.همچنین در تهران هنوز بازار پارچه وطلا فروش ها در اعتصاب است ودیگر بخش ها نیز نیمه تعطیل اند.ستون نویس خبر آن لاین دیروز در تحلیلی نوشت که: “این دعوای ریشه داربین دولت وبخش سنتی بازار است که متعلق به اصولگرایان منتقد دولت است چرا که دولت با نهاد سازی های مشابه سعی در به حاشیه کشاندن آنها داشته است.”

بی جهت نبود که سایت الف هم دیروز در یادداشتی اعتصاب بازار را مشروع جلوه دادو مسئولیت آن را متوجه سازمان امور مالیاتی کرد.به این ترتیب با ادامه اعتصاب ها آنچه در حال رخ دادن است اشکار شدن شکاف بیشتر دولت با بخش محافظه کار اصولگرایان است.

 

جلوه های سیاسی اعتصاب

نیویورک تایمزدیروز در تحلیل این رویداد نوشت: “پس از سرکوب موفقیت آمیز مخالفان به دنبال انتخابات جنجالی ریاست جمهوری سال گذشته محمود احمدی‌نژاد درنظر دارد مخالفانش در جناح محافظه کار سنتی را نیز از میان بردارد. مخالفان محافظه‌کار وی نیز بیکار ننشسته و وی را به منزوی ساختن روحانیون و مجلس متهم می‌کنند و وی را به خاطر تلاش برای دردست گرفتن تمام اهرم های قدرت از طریق ایدئولوژیک محکوم می‌نمایند. به گفته مرتضی نبوی در مصاحبه با هفته نامه پنجره متعلق به محافظه کاران در روز جمعه حالا که اصلاح طلبان از صحنه قدرت خارج شده‌اند احمدی‌نژاد رقبای اصول‌گرای خود رانیز نشانه رفته وقصد دارد آنها را از صحنه قدرت خارج نماید. اعتصابات هفته گذشته در بازار که در اعتراض به افزایش مالیات‌ها انجام گرفت نمایانگر عمق اختلاف میان انشعاب‌های مختلف محافظه‌کاران بود که در آن بازاریان متمایل به سنت‌گرایان هستند.”

 در ادامه این تحلیل آمده است: “یک تحلیلگر سیاسی ایرانی که نخواست نامش افشا شود عملکرد احمدی‌نژاد را به دوران موسوم به “مک کارتیسم” در آمریکا تشبیه کرد که دردوران وی تمام مخالفان به دلیل عدم همراهی با سیستم موجود از میان برداشته می‌شدند. جنگ قدرت در میان محافظه کاران اوضاع را به همان وضعیت در زمان پیش از انتخابات و بحران پس از آنکه درتاریخ جمهوری اسلامی بی‌سابقه بود برخواهد گرداند. تظاهرات خیابانی در ایران در نگاه غربیان به عنوان یک چالش جدی در برابر حکومت مطلق گرای جمهوری اسلامی شناخته شد ولی پس ازسرکوب تظاهرات و شکست مخالفان یک بار دیگر شکافی عمقی در میان جناح‌های سیاسی در ایران نمایان می‌شود.”

 و خبر ان لاین در گزارشی نوشت: “اینکه قصه اعتراض بازاریان به رویکرد مالیاتی دولت تا کی ادامه خواهد پیدا کرد مشخص نیست اما آغاز این قصه را باید از حدود دو هفته پیش دانست. بازاریان در حال حاضر به رویکردی اعتراض می کنند که کم تر از پانزده روز پیش نماینده آنان به عنوان رییس شورای اصناف بر سر آن با دولتمردان به توافق رسیده بود و در آن زمان نیز هیچ گونه صدای اعتراضی از اردوگاه آنان گوش جامعه را پر نکرد.”

اما:“در حالی که رییس شورای اصناف به توافق مالیاتی لازم با مسئولان ذیربط دست پیدا کرده بود، نایب رییس نخست پارلمان صنفی کشور نخستین فردی بود که از اقدامات یکجانبه سازمان امور مالیاتی انتقاد کرد: “آن زمان که دولت و سازمان امور مالیاتی خود، مالیات‌ها را وصول می‌کردند، سالانه هشت تا 10 درصد مالیات تعیین می‌کردند و با اتحادیه‌ها به توافق می‌رسیدند ولی اکنون با اعلام اخذ مالیات 75 تا 80 درصدی به مجامع استان‌ها، یک شوک ناگهانی را به اصناف تحمیل کرده‌اند.” هنوز زمان زیادی از این اظهارات جلال الدین شکریه نگذشته بود که رییس شورای اصناف کشور نیز  وارد میدان شد و لب به اعتراض گشود: “زمانی که به ما اعلام کردند مالیات سال 87 اصناف افزایش یافته است، سوال کردیم که این رقم چه‌قدر است؟ ‌به ما گفتند: 75 درصد و وقتی پرسیدیم که چند درصد این مالیات مربوط به غیر اصناف است؟ اعلام کردند 15 درصد که آن هم شامل حال پزشکان، داروخانه‌ها، وکلا و شرکت‌های حمل و نقل است.” قاسم نوده فراهانی، رییس شورای اصناف کشور با وجود انتقاد هایی که به رویکرد مالیاتی دولت داشت عنوان کرد امسال چه توافق بشود، چه نشود، اصناف مالیات خود را طبق برنامه و بر اساس اظهارنامه‌های مالیاتی خود می‌پردازند وهر مؤدی هم موظف است طبق قانون اظهارنامه‌اش را تا پایان تیرماه 89 ارائه دهد.

سایت کلمه هم نوشته است روز چهارشنبه “بازار خرازها و مسگر ها هم با تعطیل کردن مغازه ها به اعتصاب پیوستند.در مقابل اما صدا وسیما در هر بخش خبری با نشان دادند تصاویری از بازار تهران وباز بودن مغازه ها سعی در القا این داشت که نشان دهد بازار تهران فعال است ومشکلی وجود دارد.“  رادیو فردا هم به نقل از یک روزنامه نگار اقتصادی در تهران خبر داد که: “به نظر می رسد مذاکرات سازمان امور مالیاتی و بازاریان نتیجه ای در برنداشته است و به همین دلیل دولت دست به دامن مطبوعات و رسانه ها شده است.”

بنا بر این گزارش به نقل از سایت کلمه یک بازاری گفته است: “کسبه به هیچ عنوان به توافق دولت اعتماد ندارند.”

وی گفته است: “سال گذشته در حالی که اصناف مالیات خود را پرداختند و برگه تصفیه گرفتند، اما اردیبهشت امسال از سوی اداره مالیات اعلام شد که برگه های تصفیه سال گذشته مورد قبول نیست و باید نسبت به پرداخت ۵ درصد مالیات بیشتر، اقدام کنند.”

کلمه درادامه گزارش خود تصریح کرده است به رغم توافق دولت و شورای اصناف، بازاریان، خود و بدون توجه به این توافق کرکره مغازها را پایین کشیده اند.

درهمین حال گزارش های رسیده حاکی از آن است که اعتصاب به بازار تبریز نیز رسیده است و بازار سنتی این شهر، یا بازار سرپوشیده، روز شنبه نیز تعطیل بوده است.

به گزارش شاهدان عینی بازاریان تبریز می گویند توافق دولت و شورای اصناف تهران برای تقلیل مالیات ها به ۱۵ درصد مختص تهران است و شامل استانها نمی شود چرا که هیچ یک از اعضای شورای اصناف و کسبه شهرستانها در این نشست حضور نداشته اند.

 اعتصاب بازار تبریز از روز 5 شنبه17 تیرماه آغاز واز روز 2شنبه 21 تیر با بستن کلیه مغازه های بازار سرپوشیده ی تبریزادامه پیدا کرد. اعتصابات از روز سه شنبه و4 شنبه با بستن مغازه ها توسط اصناف خیابانهای فردوسی، جمهوری اسلامی، تربیت، خاقانی، میدان قونقا، باغ فجروپاساژهای فردوسی، آذربایجان، تجارت، مولانا، قطران تبریزی، صائب تبریزی، شمس تبریزی، امیرکبیر، بازار امیر، شهدا، قیام، پیام، امام خمینی، محمدی، شهریار، 110، ایران، آسیا1، آسیا2، کیان، نقش جهان، رضوی، قاضی، نوبخت و… به اوج خود رسید.این روند دیروز  شنبه 26 تیر ماه هم ادامه داشته (کل بازار سرپوشیده وخیابانهای  فردوسی وتربیت و…) بسته است.

یکی از بازاریان تبریز گفته است: “روزشنبه  در خیابان تربیت شاهد حضور نیروهای نظامی امنیتی بودیم که درخواست بازگشایی مغازه ها را می نمودند که با مخالفت کاسبان  روبرو میشدند وفقط با باز کردن درب پاساژها نیروها مجبور به ترک محل شدند. داخل بازار سرپوشیده نوشته هایی مبنی بر اینکه شورای اصناف با 15 درصد افزایش موافقت نموده واگر کسانی هم در سال گذشنه متحمل ضرروزیان گردیده اند می توانند با ارایه اسناد ومدارک ادعای خود را ثابت کنند وجود دارد. ولی اصناف به این هم رضایت نداده و معتقدند خرید و فروشها در سال 88 به مراتب از سال 87 کمتر بوده واگر قرار است توافقی هم صورت بپزیرد باید حداقل نصف سال 87 مالیات بدهند. در ضمن به صورت قطعی نه علی الحساب.”

پیش از این در مهرماه ۸۷، همزمان با ابلاغ قانون مالیات بر ارزش افزوده از سوی دولت محمود احمدی‌نژاد هم برخی از اصناف اصفهان دست به اعتصاب زدند که با وارد شدن این اعتصاب به روز چهارم، طلافروشان شهرهای تبریز، تهران، مشهد و برخی شهرهای دیگر نیز به آنها پیوستند.اعتراض مهرماه ۸۷ بازاریان شهرهای مختلف ایران، موجب عقب‌نشینی دولت محمود احمدی‌نژاد از اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده شد؛ به این ترتیب که محمود احمدی‌نژاد ابتدا خواستار اجرای تدریجی این قانون شد و پس از آن، اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به تعویق افتاد.