ادیت ام لدرر
شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل گفت مخالفت دربرابر دولت ایران در حال اوج گرفتن است و این خود با خشونت بیشتر دولت و زیر پا گذاشتن حقوق بشر و نیز شدت گرفتن فقر همراه شده است.
وکیل ایرانی که جایزه صلح نوبل به دلیل تلاش برای پیشبرد دموکراسی کسب کرده است، در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت وی به سازمان ملل آمده است تا درباره وضعیت نابسامان حقوق بشر در ایران سخن بگوید و برای پیش نویس قطعنامه مجمع عمومی در خصوص محکومیت کارنامه حقوق بشر ایران، پشتیبانی کسب کند.
عبادی گفت هرچند بخش زیادی از جنبش مخالفان به دنبال سرکوب خشونت بار متعاقب انتخابات سال 2009 شکل زیرزمینی به خود گرفته است، اما این جنبش قطعاً در حال افول نیست.
وی گفت: “می توانم به شما بگویم اعتراض در حال فزونی است. نه تنها دولت به طور روزافزون در حال خشن تر شدن است و تخطی بیشتری درخصوص حقوق بشر صورت می گیرد، بلکه فقر نیز اکنون به یک معضل دیگر تبدیل شده است… مسلم است که فقر نقش مهمی در بروز مخالفت ایفا می کند.”
وی گفت آمارهایی که اخیراً بدستش رسیده نشان می دهد نرخ رشد اقتصادی سالانه ایران تنها 1.6 درصد و حتی کمتر از شاخص یاد شده در عراق و افغانستان است.
عبادی از جامعه بین المللی خواست “صدای مردم ایران و زندانیان سیاسی را به دنیای بیرون برسانند و تأکید کرد وضعیت حقوق بشر در ایران بسیار بد است و در حال وخیم تر شدن است.”
وی به پرونده شیرین ستوده وکیل برجسته حقوق بشر در ایران اشاره کرد که از 25 سپتامبر در اعتصاب غذا به سر می برد اما از پنج روز پیش و در اعتراض به نگهداری خود در سلول انفرادی به اتهام تبلیغ علیه نظام، از آشامیدن هرگونه نوشیدنی خودداری کرده است.
عبادی گفت مادر، خواهر و فرزندان ستوده سه روز پیش برای دیدار با وی به زندان رفته اند و گفته اند “وی در وضعیت سلامتی بدی به سر می برده، ضعیف بوده، نمی توانسته صحبت کند و ضمناً صورتش زخمی بوده است.”
عبادی گفت بر اساس پیام های دریافتی از سایر زندانیان، وی علیرغم ضعف بدنی اعلام کرده “همچنان به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد و ممکن است از این اعتصاب جان سالم به در نبرد.”
گفته می شود خانم ستوده، اولین وکیلی است که پس ازقبول وکالت تنی چند از 100 چهره فعال و سیاسی دادگاهی شده متعاقب ناآرامی های انتخاباتی، به زندان انداخته شده است. بازداشت وی در ماه سپتامبر به عنوان نشانه ای از گسترش احتمالی سرکوب علیه مخالفان اصلاح طلبی تلقی شد که به دنبال پیروزی ادعایی محمود احمدی نژاد، به خیابان ها سرازیر شدند.
عبادی از روز قبل از انتخابات بحث انگیز ریاست جمهوری ایران، در خارج از کشور به سر برده است.
آیا او نگران دستگیری پس از مراجعت به کشورش نیست؟
عبادی گفت: “اینکه من دستگیر شوم یا خیر، مهم نیست. مهم این است که آیا می توانم برای مردم ایران مفید باشم؟ من فکر می کنم با سانسوری که امروز در ایران وجود دارد، بودن من در خارج از ایران می تواند مفیدتر باشد.”
عبادی در خصوص سه کوهنورد آمریکایی که پس از دستگیری در منطقه مرزی کردنشین عراق در ژوئیه 2009 با اتهام جاسوسی روبرو شده اند، گفت: “حتی اگر آنها قصد جاسوسی داشته اند، فرصت انجام این کار را نداشته اند.”
وی گفت: “بنابراین از نظر من این یک مسأله سیاسی است. من فکر می کنم دولت ایران این افراد را به عنوان گروگان نگه داشته است زیرا تعدادی از افراد دولتی ایران اکنون در زندان های ایالات متحده به سر می برند و آنها رویای مبادله این افراد با کوهنوردان را در سر دارند.”
عبادی گفت ستوده به دلیل نگهداری اش در زندان انفرادی از زمان آغاز اعتصاب غذا در 25 سپتامبر، به نوشیدن مایعات ادامه می داد.
عبادی گفت گفت اما اکنون وی به دلیل وعده دادستان و بازپرس ها مبنی بر اجابت خواسته های حقوق اش، امری که هرگز محقق نشد، “در اعتصاب غذای خشک به سر می برد و اعتقاد دارد این یک رفتار فریبکارانه از طرف دولت بوده است.”
برنده ایرانی جایزه صلح نوبل ضمناً به پرونده عبدالرضا تاجیک روزنامه نگار دربند اشاره کرد و گفت تنها اتهام وی تدارک گزارشی در خصوص موارد نقض حقوق بشر توسط دولت ایران بوده است. وی در هنگام بازپرسی مجبور شده با بدنی عریان در برابر بازپرس بایستد و هنگامیکه این اقدام را “توهین آمیز” خوانده، مورد ضرب و جرح قرار گرفته است.
تاجیک یک ماه پس از این رویداد در هنگام ملاقات با خواهرش ماجرا را شرح داده است و خواهرش نیز به شکایت علنی و شکایت از بازپرس ها روی آورده است. اکنون یک پرونده جنایی علیه خواهر او گشوده شده و ممکن است خواهر تاجیک “به زودی زندانی شود.”
عبادی گفت وی هیچ خبری از سرنوشت سکینه محمدی آشتیانی زن 43 ساله ای که ابتدا به مرگ به شیوه سنگسار محکوم شده بود اما ممکن است اکنون به اتهام قتل به دار آویخته شود، در اختیار ندارد. به گفته عبادی، وکیل و فرزند خانم آشتیانی دستگیر شده اند و تنها خبری که وجود دارد به اعلام موضع دولت ایران مربوط شود که “قوه قضائیه هنوز حکم قطعی را اعلام نکرده است.”
عبادی گفت: “من مخالف سنگسار هستم و حتی بسیاری از روحانیون در ایران نیز مخالف این نوع مجازات هستند و گفته اند این کار حتی اسلامی هم نیست و باید از قانون حذف شود. با این حال، دولت توجهی نکرده است.”
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل- 8 نوامبر