دیدار ♦سینمای ایران

نویسنده


.

afkhami1.jpg

ماگرایش طالبانی و سینما

بهروز افخمی یکی از خوش ذوق ترین سینماگران داستان گو به شمار می آید. علاقه وصف ناشدنی او را به سینمای کلاسیک هیچگاه نمی توان نادیده انگاشت و این از تک تک پلان هایش خود را می نمایاند. افخمی در حالی به مراسم بزرگداشت خود آمد که در شیراز مشغول فیلمبرداری آخرین پلان های فیلم فرزند صبح است. او با تاخیری 45 دقیقه ای به مراسم بزرگداشت خود رسید و گفت: “خوشحالم که بالاخره به مراسم قدردانی خودم رسیدم. در راه فکر می‌کردم که باید در مراسم قدردانی خودم چه موضوعی را مطرح کنم. به نظرم شاید از یک جنبه‌های کار من به همراه کار دیگر دوستانم در زمینه سینما ارزش قدردانی کردن داشته باشد و حالا که بعد از چند سال به کارهایمان فکر می‌کنم، احساس می‌کنم شاید کار مهمی انجام دادیم.

ناصر تقوایی یک‌بار به من می‌گفت: «اگر سینما اختراع نشده بود، ایرانیان دوباره آن را اختراع می‌کردند» به هر حال ما هم ملتی اینچنینی هستیم و هم تعدادی از ایرانیان در سی سال اخیر با تمام توان قصد دارند، سینما را از بین ببرند و از سالنهای نمایش تا امکان ساخت فیلم را ویران کنند.

وی افزود:” در این سالهای بعد از انقلاب یکی از افراد متعددی بودم ـ بدون این که خودمان بدانیم ـ سعی کردیم سینما را از نو به وجود آوریم، این گروهی که سعی کرده، سینما را دوباره به وجود بیاورد، تعدادی در قبل از انقلاب و تعدادی بعد از انقلاب در این سینما فعالیت کردند. آن زمان همه‌ی ما ذوق قصه‌گویی داشتیم و نمی‌دانستیم قرار است کار بزرگی را انجام بدهیم و نمی‌دانستیم نیروی که برای ویران کردن مظاهر تمدن 40 ، 50 سال در تمام دنیا بوجود آمده ، چقدر قدرمند است و گرایشی “طالبانی” برای از بین بردن تمام خصوصیات درخشان دستاورد فکری بشر و تبدیل تمام دنیا به یک روستای بزرگ فاقد تمدن دارد. به هر حال ما کار بزرگی انجام می‌دادیم که می‌خواستیم سینما را در اینجا راه بیندازیم و این مبارزه الان هم وجود دارد بنابراین الان هم کار بزرگی انجام می‌دهند، تمام کسانی که جلوی ویران شدن آثار فرهنگی و فکری بشری را می‌گیرند. افخمی ضمن اشاره به حضور نعمت حقیقی، سیف‌الله داد و رجبعلی معمار در این مراسم گفت:” این دوستان گرایش‌های مختلفی از نسل‌های مختلف هستند که در طول این سالها سعی کردند، امکان تبدیل این زندگی را به یک زندگی باشکوه حفظ کنند. تاریخ و دوره‌ی که در سینما کار می‌کردند و می‌کنند متفاوت است، ولی آنها یک هدف مشترک دارند و آن هم، جلوگیری از ویران کردن دستاوردهای بشری است. بنابراین با این توضیحات خوشحال هستم که به مراسم قدردانی خودم رسیدم. “

این برنامه که با نمایش مستند “داستان یک قصه گو” درباره‌ی بهروز افخمی همراه بود،در ادامه‌ی آن، نعمت حقیقی، سیف‌الله داد و مجید رجبعلی معمار از بهروز افخمی سخن گفتند.

afkhami2.jpg

سیف الله داد گفت: “اولین بار که نام بهروز افخمی را شنیدم، هنوز فیلم‌ساز نبودم و در صدا و سیمای مرکز شیراز تصادفا مجبور شدن یک فیلمی را بسازم ـ از کسانی که مرا مجبور کردند، متشکرم ـ زمانی که آن کار را مونتاژ می‌کردم، “مسعود منشور” از بهروز افخمی نام می‌برد و از اینکه او دانشجوی خیلی خوبی در دانشگاه بوده و منشور معتقد بود: اگر با او آشنا بشوم، از او خیلی یاد خواهم گرفت.


سال 60 به تهران آمدم و در سال 61 بود که او مدیر گروه فیلم و سریال تلویزیون شد. ـ طبق همان موجی که یک نسل از مدیرانی را به صورت سونامی می‌برد و نسل دیگری را می‌آورد که 180 درجه با تفکر نسل قبلی فرق دارد و حتی قبلی‌ها را خائن و منحرف می‌دانند، مثل اتفاقی که در یکی دو سال اخیر افتاده است و در سالهای بعد هم تکرار خواهد شد ـ اما خوشبختانه از آمدن بهروز افخمی خوشحال شدم و برای اولین‌بار در آن زمان چون کارمند تلویزیون بودم او را دیدم. تصویری که دیدم تصویر معمولی از مدیران، نبود. “

نعمت حقیقی فیلمبردار پیشکسوت سینمای ایران نیز با تایید سخنان سیف الله گفت:” افخمی کارگردان و انسان فوق العاده خوبی‌ است و بسیار بدقول است! “

مجید رجبعلی معمار از مدیران صداو سیما نیز با بیان این‌که چند سالی است با “بهروز افخمی” آشنایی نزدیک‌تری پیدا کرده است، گفت:” دوست صاف و ساده و یک آدم خاصی است. “

مراسم تقدیر از بهروز افخمی توسط سیف‌الله داد، مجید رجبعلی معمار، جهان بیگلری انجام شد و از کارگردان و تصویربردار مستند “داستان یک قصه‌گو” محمود یارمحمدلو، رسول پیروی تصویربردار تقدیر شد.