قطعنامه جدید در سازمان ملل

نویسنده


nyt_b.jpg

 

وارن هوگ

روز 15 مارس سازمان ملل پیش نویس قطعنامه جدیدی را برای اعمال تحریم علیه ایران بخاطر سرپیچی این کشور از تقاضای توقف فعالیتهای غنی سازی اتمی و بازگشت به مذاکره برسر برنامه اتمی اش دریافت کرد.

در این پیش نویس لیست مفصلتری از شرکتها و افراد، مشمول مسدود شدن دارائی ها شده اند. از آن جمله بانک سپه، چهار مجتمع سپاه پاسداران، و هفت فرمانده “کلیدی” سپاه. همچنین ایران از صدور هرگونه تسلیحات منع شده و کشورها باید مطمئن شوند هیچ یک از افراد تابع آنها به حمل و خرید این تجهیزات از ایران نمی پردازد.

الکساندرو وولف، سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت که این پیش نویس “گامی خوب، متوازن و فزاینده” است، و امیر جونز پاری، سفیر بریتانیا، گفت که این قطعنامه نشان از “افزایش” محدودیتها نسبت به قطعنامه قبلی دارد. سند جدید، حاصل هفته ها مذاکره آلمان با پنج عضو دائمی شورای امنیت، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه و آمریکاست که دیشب پس از بررسی در شش پایتخت مورد توافق قرار گرفت.

اکنون 10 عضو دیگر شورای امنیت به بحث در باره این سند می پردازند و رای گیری هفته دیگر انجام خواهد شد.

آمریکا و اروپا خواهان پیش نویس شدیدتری بودند، اما روسیه و چین که روابط نزدیک تجاری با ایران دارند با هرگونه اقدامی که به اقتصاد ایران آسیب بزند مخالفت کردند.

بجای ممنوعیت کامل فروش سلاح به ایران که آمریکا خواهان آن بود، پیش نویس نهایی از کشورها میخواهد تا در فروش تسلیحات به ایران “جانب احتیاط و هوشیاری” را حفظ کنند و از فروش هرگونه سلاح سنگین از قبیل تانک، هواپیمای جنگی و سیستم های موشکی به ایران، یا هرگونه آموزش و کمک فنی در ارتباط با این سلاحها بپرهیزند.

همچنین بجای منع کامل سفرهای بین الملل ایرانیانی که در برنامه های اتمی فعال هستند، از کشورها خواسته شده تا شورا را از عبور افراد نام برده شده در قطعنامه از سرزمینهایشان مطلع کنند. در متن همچنین از کشورها خواسته شده تا از اعطای هرگونه وام یا کمک مالی به ایران بجز آنهایی که “برای مقاصد انساندوستانه و توسعه اقتصادی” است خودداری نمایند.

پیش نویس به ایران شصت روز دیگر فرصت داده تا یا مفاد قطعنامه ر ا بپذیرد و یا با مجازاتهای بیشتری که ماهیت غیرنظامی خواهند داشت روبرو شود.

در همراهی با خواسته تنظیم کنندگان این پیش نویس برای تشویق ایران به مذاکره، آمده که در صورت توقف غنی سازی از سوی تهران تمامی اقدامات به حالت تعلیق درخواهد آمد. در پایان شصت روز آقای البرادعی باید در مورد وضعیت ایران به شورا گزارش بدهد.

هفته گذشته آقای احمدی نژاد تمایل خود برای شرکت در جلسه شورای امنیت را مطرح کرد، و سخنگوی هیات آمریکایی، ریچارد گرنل، گفت که امروز درخواست رسمی صدور ویزا را دریافت کرده است. هیات ایرانی 38 نفر هستند که بیشتر آنها را افراد امنیتی تشکیل میدهند.

دومیسانی کومالو، رئیس دوره ای شورای امنیت از کشور آفریقای جنوبی گفت که حضور مقامات عالی رتبه کشور مورد بحث در شورای امنیت امری عادی و مجاز است. آقای وولف، نماینده آمریکا، گفت: “عجیب است آقای احمدی نژاد که امروز گفته قطعنامه شورای امنیت را پاره خواهد کرد و اعتباری برای آن قائل نیست، مایل است برای گفتگو به شورا بیاید.”

آقای جونز پاری گفت اعضای دائمی شورا در مورد پیش نویس توافق دارند، اما ما اکنون آماده ایم تا پیشنهادهای 10 عضو دیگر را دریافت کنیم. او افزود: [ این متن جنبه پیشنهادی دارد و بصورت “همین یا هیچ ” نیست. 15 عضو شورای امنیت طی مذاکراتی در مورد این پیش نویس تصمیم خواهند گرفت. عجله ای برای تصمیم گیر در روزهای آخر هفته نیست، و مذاکرات جدی از روز دوشنبه آغاز خواهد شد.]

آقای کومالو گفت شورا موافقت کرده تا روز چهارشنبه به بحث در مورد قطعنامه بپردازد اما اضافه کرد که رای گیری بعدا انجام خواهد شد.