دانشجویان: خواهیم ایستاد

نویسنده

po_rozbeh_mir_ebrahimi.jpg

روبه میرابراهیمی

“گوهر آزادی گران تر از آن است که از این دریوزگان طلبش کنیم. خواست ما آزادی زندانیانمان نیست، خواست بیکاری زندانبان است، خواست ما نابودی زندان است.”

این جمله بخشی از بیانیه انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی تهران است که دیروز و در پی گذشت یک ماه از بازداشت تعدادی از فعالان دانشجویی صادر شد. اعضای انجمن این دانشگاه در بیانیه خود اعتراض شدید خود را نسبت به برخوردهای خشن با دانشجویان اعلام کرد. در بخش از این بیانیه ضمن اشاره به روند دستگیری چند تن از دانشجویان آمده است: “این سال نکو، از بهارش پیدا بود؛ درخت اوین که در آن بهار با چند شکوفه پلی تکنیکی مزین بود، اینک با اسارت بسیاری از دانشجویان دیگر، فعالان مدنی و جنبش های اجتماعی، روزنامه نگاران و فوج فوج اعدامی ها، به ثمر نشسته است و باغبانان بی رحمش شادمان از احکام سنگین حبس و شلاق، بارآوری هر چه بیشتر این درخت را به نظاره نشسته است.”

shiriniashabi.jpg

نویسندگان این بیانیه تاکید کرده اند: “اما نه علف هرز استبداد و درخت بی بنیاد زندان چنان تنومندند که تاب چنین ستارگان سنگینی را بر شاخسار خود داشته باشند و از میان نشکنند، و نه بهاری را بی خزان سراغ داشته ایم.آری، بهار اختناق و استبداد نیز خزانی در پیش دارد.”

انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان بیانیه خود آورده اند: “ما در کنار یارانمان ایستاده ایم، که میله های بی جان و خاکستری زندان، ناچیزتر از آنند که میان ما و یارانمان فاصله ای بیندازند. ما ایستاده ایم و خواهیم ایستاد که هیچ گاه نشنیده ایم خورشید در پس یلدایی ترین شب ها، باکی از طلوع داشته باشد.”

پیام عبادی، سحابی، پیمان، یزدی

در واکنشی جداگانه، دیروز کمیته تلاش برای آزادی دانشجویان زندانی بیانیه جدیدی صادر کرد و در آن ضمن تشریح تلاش های صورت گرفته خواستار ایجاد امکان دسترسی وکلا و خانواده ها به دانشجویان زندانی شد. در بیانیه این کمیته آمده است: “کمیته انتظار دارد مقامات قضایی با ملاقات حضوری خانواده ها و وکیلان با افراد بازداشت شده و معاینه پزشکی آنان توسط پزشکان منتخب خانواده ها موافقت نموده و به این وسیله قدری از نگرانی های موجود بکاهد.”

از سوی دیگر روزشنبه چهار تن از فعالان سیاسی و حقوق بشری با صدور پیامی مشترک خواستار رسیدگی به وضعیت دانشجویان بازداشتی شدند.حبیب الله پیمان، عزت الله سحابی، شیرین عبادی و ابراهیم یزدی امضا کننده این پیام مشترک هستند.

به گزارش ادوار نیوز در این پیام با اشاره به بازداشت شش عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم، در مقابل دانشگاه امیرکبیر و نیز پلمب دفتر ادوار تحکیم وحدت و بازداشت حاضران در این دفتر آمده است: “از اتهامات وارده بر این دانشجویان اطلاع درستی در دست نیست. به وکلای مدافع آنان اجازه حضور در دادگاه و ملاقات با موکلین شان را نداده اند و خانواده های برخی از بازداشت شدگان از وضعیت عزیزان خود بی اطلاع می باشند.”

این فعالان در ادامه این رفتارها را مغایر با اصول مصرح در فصل سوم قانون اساسی و نیز اصول بیانیه جهانی حقوق بشر و میثاق های مربوطه ای دانسته که دولت ایران آنها را امضا کرده و به رعایت آنها متعهد است. امضاکنندگان این پیام رسیدگی منصفانه به اتهامات آنان را طبق قوانین مربوطه با حضور وکلای آنان خواستار شده اند.


آخرین وضعیت بازداشتی ها

تا روز شنبه 6 تن از دانشجویان بازداشتی با صدور قرار وثیقه و تودیع آن از زندان آزاد شده اند و بنابر گزارش ها همچنان تحت فشار برای سکوت هستند. هرچند تاکنون خانواده های چند تن از دانشجویان دربند با افشای برخوردهای صورت گرفته در زندان پرده از فشار و شکنجه در زندان برداشته اند.

مسعود حبیبی و سعید حسین نیا دو دانشجویی که در روز 18 تیر ماه در جریان حمله مأموران به دفتر سازمان ادوار تحکیم بازداشت شده بودند، چهارشنبه شب پس از تحمل 23 روز حبس در بند 209 با سپردن قرار وثیقه از زندان آزاد شدند. “آرش خاندل” نیز از جمله آخرین آزاد شدگان است.

در مورد آخرین وضعیت دانشجویان دربند مانده هوشنگ پوربابایی وکیل برخی از این دانشجویان روزجمعه به خبرگزاری ایسنا گفت: “برای «علی نیکونسبتی»، «محمدتقی هاشمی»، «بهاره هدایت»، «علی وفقی»، «مجتبی بیات» و «بهرام فیاضی» نیز تاکنون هیچ‌گونه قراری صادر نشده و خانواده‌هایشان از وضعیت آنها ابراز نگرانی می‌کنند.”

وی خاطرنشان کرد: “با استعلامی که از معاونت امنیت دادسرای عمومی و انقلاب تهران صورت گرفته اتهام موکلانم «اقدام علیه امنیت داخلی» و «شرکت در تجمع‌های غیرقانونی» عنوان شده است.”

بنابرهمین گزارش محمدعلی دادخواه، وکیل مدافع «احسان منصوری»، «مجید توکلی» و «احمد قصابان»، دانشجویان بازداشت‌شده در پرونده انتشار مطالب موهن در برخی نشریات دانشجویی دانشگاه امیرکبیر نیز از دیدار خانواده‌های موکلانش با یکی از مقامات قضایی خبر داد و اظهار داشت که به خانواده‌ها قول مساعد داده شده که با تبدیل قرار بازداشت موقت، این دانشجویان از زندان آزاد شوند.

بیست و چهارمین روز اعتصاب غذای توکلی

تمام این واکنش ها در شرایطی صورت می گکیرد که مجید توکلی دانشجوی زندانی که در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده اش و بلاتکلیفی خود، دست به اعتصاب غذا زده بود، وارد بیست و چهارمین روز اعتصاب خود شده است.

بنابر گزارش های متشر شده “اعتصاب غذای توکلی در بند ۲۰۹ زندان اوین در شرایطی صورت می گیرد که با توجه به شرایط امنیتی حاکم در این بند، امکان رسیدن اخبار در مورد شرایط وی به خارج از زندان به دشواری صورت می گیرد. با این حال به گفته خانواده این دانشجوی زندانی، وی در طی مدت اعتصاب غذا حدود ۱۲ کیلوگرم از وزن خود را از دست داده است و اخبار رسیده نیز حکایت از انتقال وی به بهداری بند ۲۰۹ دارد.”

توکلی از جمله دانشجویانی است که در اردیبهشت ماه امسال در پی چاپ مطالبی در برخی نشریات دانشگاه امیرکبیر بازداشت و تاکنون در بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می برد.

افزایش نگرانی نسبت به سلامتی این دانشجوی زندانی درحالی شدت گرفته است، که در مرداد ماه سال گذشته اکبر محمدی از دانشجویان بازداشت شده در جریان اعتراضات دانشجویی ۱۸ تیرماه ۷۸، در پی اعتصاب غذا در زندان اوین جان باخت و با وجود گذشت یکسال، علل مرگ وی همچنان در پرده ای از ابهام قرار دارد.

در همین زمینه روز پنجشنبه بیانیه ای با امضای هشتصد تن از مدافعان حقوق زنان در مورد وضعیت بهاره هدایت و امیر یعقوبعلی از بازداشتی های اخیر منتشر شد.

امضا کنندگان این بیانیه ضمن اشاره به برخورد های چند ماه اخیر با فعالان عرصه اجتماعی و صنفی و صدور احکام مختلف قضایی برای آنا ن آورده اند: “به نظر می رسد این بار، هدف و کانونِِ فشارها، نقاط وصل جنبش های اجتماعی هستند. کنشگرانی که با ایجاد وحدت میان جنبش ها به فعالیت اجتماعی می پردازند، مورد کینه قرار گرفته اند. امیر یعقوبعلی و بهاره هدایت هر دو از فعالان جنبش زنان و جنبش دانشجویی هستند که بیش از سه هفته است در بازداشت به سر می برند و از وضعیت آنها خبری نیست.”

صادر کنندگان این بیانیه در پایان نامه خود ضمن اعتراض نسبت به بازداشت این دو فعال جنبش زنان و رفتارهای غیرقانونی و خشونت آمیز با آنان؛ خواستار آزادی هرچه سریعتر امیر یعقوبعلی و بهاره هدایت و دیگر دانشجویان بازداشت شده، و نیز لغو احکام سنگین، از جمله لغو احکام اعدام های اخیر برای فعالان مدنی کشور شدند.

از سوی دیگر روز پنجشنبه خبرنامه امیر کبیر از برخورد رئیس دانشگاه امیرکبیر با خانواده برخی از دانشجویان زندانی این دانشگاه داد.این خبرنامه اینترنتی در شرح ماجرا نوشت: “علیرضا رهایی رییس دانشگاه امیرکبیر که در حال حاضر تبدیل به نیروی اجرایی نهادهای امنیتی در دانشگاه شده و سعی دارد تا تمامی دستورات این نهادها را مو به مو در دانشگاه اجرا نماید در حالی که خانواده احسان منصوری برای پیگیری وضعیت فرزندشان به دانشگاه مراجعه کرده بودنداقدام به حمله و ناسزاگویی به آنان کرد.”

وظیفه نمایندگان

علی اکبر موسوی خوئینی، دبیر کل سازمان دانش آموختگان که در تریبون آزاد بیست و هشتمین مجمع عمومی مجمع نمایندگان ادوار در آخر هفته گذشته سخن می گفت با تاکید بر این که مهم ترین وظیفه نمایندگان مجلس دفاع از حقوق ملت بوده و برای آن سوگند یاد کرده اند افزود: “نمایندگان چه قبل و چه بعد از نمایندگی باید تکلیف و وضعیت خود را مشخص کنند که چگونه می‌توانند حقوق مردم دفاع کنند.”

وی سکوت در مقابل ظلم و تضیع حقوق دیگران را موجب تشدید آن دانست و تصریح کرد: “این سکوت موجب تبدیل آن به یک رویه خواهد شد و روزی گریبان سکوت کنندگان را خواهد گرفت.”

این نماینده مجلس ششم افزود: “امروز هم می گویم اگر در مقابل برخوردهای ناعادلانه ای که در سایه حضور دولت نهم به طیف های مختلف اجتماعی از قبیل دانشجویان، کارگران، معلمان، زنان و اقوام ایرانی صورت می گیرد سکوت پیشه کنیم ضمن شریک شدن با عاملان این برخوردها روزی دامنه آن به سایر اقشار جامعه که به ظاهر احساس امنیت می کنند هم کشیده خواهد شد.”


این تحولات در حالی در ایران روی می دهد که اندک اندک در کشورهای مختلف ایرانیان به اعتراض و واکنش به نقض حقوق بشر در ایران صداهای بلند می شود. از جمله در چند کشور اروپایی برخی از ایرانیان به اقدامات اعتراض آمیز دست زدند و برخی از نمایندگان پارلمانی این کشور ها از جمله سوئد با ارسال نامه هایی به سفارتخانه های ایران واکنش نشان دادند.