آرش سیگارچی
دیروز یک تصویر فتوکپی شده دست به دست میان خبرنگاران پارلمانی می گشت که چیزی نبود جز برگه احضاریه دادسرای کارکنان دولت برای “اکبر اعلمی”، نماینده فعلی شهر تبریز. هر چند در این احضاریه اتهام وی “توهین به ائمه” ذکر شده اما برخی منابع، “افشاگری های اخیر این نماینده برعلیه شورای نگهبان” را عامل احضار و پرونده سازی برای وی می دانند.
براساس خبر خبرگزاری های ایسنا و فارس، هیات رییسه مجلس احضاریه ای را به اکبر اعلمی ابلاغ کرده است که براساس آن وی موظف است ظرف سه روز پس از رویت این احضاریه، در خصوص شکایت مدعی العموم، جهت توضیح در دادسرای کارکنان دولت حاضر شود.
آنچه این احضاریه به آن اشاره دارد بخشی از سخنرانی اکبر اعلمی، نماینده فعلی تبریز در مجلس است که روز نهم آذر گذشته در جمع اصلاح طلبان استان زنجان بیان کرده بود.
اعلمی در آن سخنرانی ضمن انتقاد از احمدی نژاد گفته بود: “زمان خاتمی هم انتقاد میکردیم. امروز هم انتقاد میکنم، من یک معیار دارم آقای خاتمی که ببخشید، امام حسین (ع) هم فردا بیاید اینجا کابینه تشکیل بدهد، براساس معیارهایی که خودم دارم و به تشخیص خودم، چون قسم خوردهام که از حقوق ملت و از منابع ملی دفاع کنم، مقلدوار عمل نمیکنم. “
وی یادآور شده بود: “اگر به این نتیجه رسیدم که کادر کابینه امام حسین (ع) تشکیل شود و از آن معیارهایی که من در نظر دارم و در قانون اساسی آمده عدول کرده، کابینه امام حسین (ع) را میکشم میآورم مجلس.“
نماینده مردم تبریز در مجلس همچنین با ناموفق اعلام کردن مجلس هفتم گفته بود: “امروز مجلس در حاشیه قرار گرفته است و اگر قدرتمند بود رای به عدم کفایت رئیس جمهور را صادر میکرد. “
البته تنها بخشی از سخنان اکبر اعلمی در نشریات امکان انتشار یافت و روزنامه ایران در شنبه 10 آذر گذشته و در شماره 3800 خود در ستون “دیگه چه خبر” که اخبار غیر رسمی سیاسی را منتشر می کند، در مطلبی با عنوان “از دولت امام حسین هم انتقاد می کنم” بخشی از این سخنان را منعکس کرد.
اعتراض به اعلمی
بعد از این سخنان، امام جمعه تبریز علبیه اعلمی موضع گیری کرد ؛ نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی با انتقاد از اعلمی گفت: “قطعاً مردم ولایت مدار آذربایجان نسبت به توهینهایی که به مقدسات مذهبی آنان صورت میگیرد، واکنش مناسب نشان خواهند داد.“
وی افزود: “متاسفانه یکی از نمایندگان تبریز جدیداً در یک سخنرانی با بیان اینکه به عملکرد دولتهای گذشته و فعلی انتقادهایی دارد گفته است که حتی اگر امام حسین(ع) هم کابینه تشکیل دهد و با معیارهای من مطابقت نداشته باشد و از قانون اساسی عدول کند او را هم به مجلس میکشانم، که این امرجای تاسف دارد. این نماینده مجلس متاسفانه بیش از این نیز به مقام ولایت فقیه تعدی کرده و عنوان داشته بود که ولی فقیه تنها زائیده فکر و اندیشه امام راحل و مرحوم نراقی است. جای تاسف است که این نماینده این بار پا را فراتر نهاده و جرات کرده و به ساحت مقدس امام حسین(ع) توهین کرده است.”
پس از سخنان امام جمعه تبریز تلاش زیادی برای انجام حرکت هایی برعلیه اعلمی صورت گرفت اما توفیق زیادی نیافت. هر چند مسئول انصار حزبالله استان آذربایجان شرقی تهدید کرد: “اعلمی خط قرمز اعتقادات را زیرپا گذاشته است و این اصلا قابل بخشش نیست. مردم تبریز خود خواستار بیرون کردن اعلمی از مجلس شدهاند، حتی حاضرند اگر دولت و قوهقضائیه کاری نکند خودشان محاکمه مردمی و انقلابی نمایند.”
علیرغم این سخنان، پس از پایان نماز جمعه در تبریز تنها عده ای از انصار حزب الله که در برخورد با اکثر اعتراضات مردم آذربایجان نقش موثری داشتند هنگام پایان نماز، جمعیت 500-600 نفره ای با استفاده از فرصت و برای اینکه وانمود کنند که نمازگزارانی که عازم منزل بودند در اعتراض به سخنان اعلمی دست به راهپیمایی زده اند بصورت پراکنده وارد صفوف آنها شدند و به صورت هماهنگ اقدام به دادن شعارهای از پیش تعیین شده کردند.این در حالی بود که اکثر جمعیت بدون کوچکترین عکس العمل و یا همراهی با معرکه گردانان و شعار دهندگان به راه خود ادامه دادند. این حرکت جمع ششصد نفره در حالی صورت گرفت که شهر تبریز بیش از پنج میلیون نفر جمعیت دارد.
در اینجا و به علت شکست این حرکت ها بود که روزنامه کیهان در مقاله ای اظهارات اعلمی را ناشی از “شهرت طلبی” وی خواند و در “خبر ویژه” ای با عنوان “شهرتطلبی به هر قیمت” جملهبندیهای سخنان اعلمی را که یک بار در خبرگزاری فارس تحریف شده بود، برای بار دوم تغییر داد و سپس او و “دیگر مدعیان اصلاحات” را ”سطحینگر” و “بیشخصیت” نامید.
دلیل واقعی احضار
پس از اعتراض های برخی گروه ها همچون تشکل حزب الله، همزمان با موسم انتخابات، اکبر اعلمی رد صلاحیت شد. اکبر اعلمی پس از آن برای اصلاح نظر شورای نگهبان مهلتی قایل شد و اعلام کرد چنانچه صلاحیت او تایید نشود، وی در سایتش به افشا گری خواهد پرداخت.
وقتی اعلمی پاسخی برای تایید صلاحیتش نگرفت در مطلبی با عنوان “در شورای نگهبان چه گذشت؟” افشا کرد که در دیدار با عضوی از شورای نگهبان، “انتقادات وی از دولت” دلیل رد صلاحیتش معرفی شده است.
وی پس از برگزاری انتخابات نیز یادداشتی در سایت خود قرار داد که در آن با بررسی دقیق میزان مشارکت نوشت که برغم دعوت همه مسوولان، از رهبری تا فرمانده سپاه، در نهایت با بررسی آرای خاموش می توان نتیجه گرفت که در حقیقت درصد قابل توجهی از مردم ایران به رهبری و سایرین نه گفته اند. البته این یادداشت به سرعت از سایت وی برداشته شد اما اعلمی به جان آن یادداشت دیگری با عنوان “ واقعیت های هشتمین دوره انتخابات مجلس؟!” را قرار داد که خود مطلبی قابل توجه داشت.
برای دیدن وبسایت اکبر اعلمی اینجا کلیک کنید
امری که اینک به عقیده برخی موجب احضار وی به دادگاه شده است. در واقع گفته می شود احضار اخیر اعلمی تنها برای سخنانش در زنجان نیست بلکه افشاگری های اخیر او در سایت شخصی اش عامل این برخورد بوده است.
ازشواهد اینگونه بر می آید که پس از انعکاس سخنان اعلمی، مدعی العموم با نظر دادستان کل استان تهران ]سعید مرتضوی [پرونده ای برای اعلمی تشکیل داده و او را به دادگاه احضار کرده است. با این حال تاریخ احضاریه ”اعلمی” مربوط به 30 بهمن 1386 است که با تاخیری 45 روزه اینک به دست او رسیده است. با این حال شهاب نیوز به نقل از “یک مقام آگاه” نوشته است: “این احضاریه در آخرین روز بهمن 86 صادر شده و طبق روال اداری قوه قضائیه با حدود 45 روز تاخیر به دست وی رسیده است. بنابر این، مقالات اخیر اعلمی نمیتوانسته است دلیل احضار وی باشد. این منبع مطلع در پاسخ به این سئوال که آیا امکان احضار اعلمی و تشکیل پروندهای برای او به دلیل مقالات اخیرش وجود دارد یا نه، ابراز بیاطلاعی کرد.“
به عقیده برخی از صاحبنظران نمی توان به سادگی از این تاخیر در ارسال احضاریه برای اعلمی گذشت چرا که در این فاصله انتخابات مجلس برگزار شد؛ و لذا تاخیر 45 روزه بار دیگر این موضوع را مطرح می کند که قرار بوده پس از برگزاری انتخابات و مشخص شدن نتایج، دور جدیدی از برخورد با برخی چهره ها همچون اعلمی آغاز شود.
این احتمال وقتی قوت می گیرد که بدانیم قرار است بزودی برای “پیرموذن” دیگر نماینده فعلی مجلس نیز پرونده سازی شود.
سایت عصر ایران دیروز در قالب خبری با عنوان “پیرمؤذن برای ختم مادرش به ایران نیامد” اشاره داشت که روز گذشته مراسم سومین روز درگذشت مادر “نورالدین پیرموذن” نماینده اردبیل در مجلس هفتم بدون حضور او برگزار شد.
به نوشته این سایت، “پیرموذن بعد از رد صلاحیت از سوی شورای نگهبان در روز 20 اسفند مصاحبه ای جنجالی با صدای آمریکا انجام داد و طی آن نسبت به بسیاری مسائل داخلی جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد؛ مصاحبه او با واکنش های مختلف مواجه شد تا جایی که وزارت اطلاعات نیز اعلام کرد به سادگی از کنار مصاحبه پیرموذن با voa نمی گذرد. بعد از چندی در محافل خبری احتمال عدم بازگشت پیرموذن به کشور مطرح شد که بلافاصله شخص او ضمن رد پناهندگی خود اعلام کرد به زودی به کشور باز خواهد گشت. اما دیروز که اولین روز کاری مجلس هفتم در سال 87 بود، همچنان از حضور پیرموذن در صحن خبری نبود و شنیده ها از عدم بازگشت او به کشور حکایت دارد چراکه به دنبال فوت مادر او ، پیرموذن حتی برای شرکت در مراسم درگذشت مادر خود هم به ایران نیامده است و البته به گفته یکی از حاضران در مراسم قرار بوده دیروز پیرموذن در مراسم حاضر شود و در شرایطی که همه منتظر آمدن او بوده اند «به دلایل نامعلومی» در مراسم حاضر نشد”.
نکته قابل توجه اینکه، در مجلس شورای اسلامی مرسوم است هرگاه یکی از بستگان نزدیک نماینده ای فوت نماید، علاوه بر اطلاع رسانی و نصب پلاکارد و نیز اعلام و تسلیت گویی از سوی رئیس مجلس، مراسم ختمی نیز در نمازخانه مجلس برپا می شود که در مورد فوت مادر پیرمؤذن چنین اتفاقی نیفتاد به گونه ای که برخی نمایندگان در مورد اینکه پدر پیرمؤذن فوت کرده یا مادرش، اطلاع درستی نداشتند.
این در حالی است که براساس تقویم کاری مجلس، نورالدین پیرموذن روز چهارم اردیبهشت در نوبت نطق پیش از دستور قرار دارد و باید منتظر ماند و دید آیا پیرموذن از این فرصت که آخرین نطق او در مجلس خواهد بود، برای بیان نظراتش استفاده خواهد کرد یا خیر؟