حسین محمدی
با محسن آرمین در مورد انتخابات، رد صلاحیت ها و موضع سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی گفت و گو کرده ایم. آرمین به صراحت می گوید: “اگر حداقل شرایط رقابتی وجود داشت ما قطعا در انتخابات شرکت می کنیم در غیر این صورت از حضور در انتخابات معذور خواهیم بود. ” متن این مصاحبه در پی می آید.
آقای آرمین، بعد از هیات های اجرایی، هیات های نظارت هم دست به ردصلاحیت گسترده کاندیداها زدند. وضع کنونی اصلاح طلبان و کاندیداهای آن ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر می رسد در این مرحله، باز هم قانون، مستند آقایان نبوده است. بحث بر سر این بوده است که در یک حوزه ی انتخابیه حضور چه کسانی می تواند مانع انتخاب کاندیدای مطلوب و مورد نظر باشد یا در چه حوزه هایی وجود چند کاندیدای رقیب می تواند باعث شکسته شدن آرای رقیب و پیروزی نماینده مورد نظر بشود. در واقع به نظر می رسد این موارد تا حدود زیادی ملاک و مبنا برای رد صلاحیت کاندیداها بوده است؛ بخصوص در حوزه های کوچک.
در حوزه های بزرگ تر و به یک معنا سیاسی تر چه؟
در حوزه های بزگ مثل تهران فرق می کند. آنجا بحث فراتر از این است. چون تعداد کاندیداها متعدد و متنوع است و خیلی نمی شود این ملاک را لحاظ کرد. در این مرحله هم ما فکر می کنیم باید به انتظار رسیدگی به اعتراض ها بمانیم و ببینیم در این مرحله چه اتفاقاتی می افتد. هر چند شواهد نشان می دهد که چندان نمی شود امیدوار بود و به نظر می رسد بخش هایی درحاکمیت عزم خودشان را برای تشکیل یک مجلس کاملا در اختیار جزم کرده اند. اما به هرحال برای اینکه هیچگونه بهانه و توجیه سیاسی و تبلیغاتی وجود نداشته باشد، باید این مرحله را هم در انتظار رسیدگی به اعتراضات بگذرانیم و ببینیم چه اتفاقاتی می افتد.
خب با شرایط فعلی ملاک شما برای تصمیم گیری چه خواهد بود؟
فکر می کنم دو ملاک، محور تصمیم گیری ما و به طور کلی اصلاح طلبان خواهد بود: یکی اینکه اصلاح طلبان بتوانند لیستی انتخاباتی تهیه کنند که دیدگاههای آنها را نمایندگی کند. لیستی که از ظرفیت و پتانسیل رقابت برخوردار باشد. دوم وضعیت حوزه های انتخابیه سیاسی و مهم کشور است که عمدتا کلان شهرها و مراکز استان ها هستند. یعنی به طور خلاصه اگر وضعیت بررسی صلاحیت ها به گونه ای باشد که در حوزه های انتخابی مهم، به لحاظ سیاسی، و کلان شهرها اصلاح طلبان نتوانند فهرستی انتخاباتی که اولا ظرفیت رقابت داشته باشد و ثانیا دیدگاههای آنها را نمایندگی کند طبعا هیچ توجیهی برای شرکت در انتخابات نخواهند داشت.
و اگراین شرایط مهیا نشد؟
قرار نیست اصلاح طلبان در یک انتخابات فرمایشی و با یک نتایج کاملا مهندسی شده و از پیش تعیین شده شرکت کنند و قرار نیست اصلاح طلبان نقش سوخت را برای تنور انتخاباتی اقتدار گرایان ایفا کنند. اگر حداقل شرایط رقابتی وجود داشت ما قطعا در انتخابات شرکت می کنیم در غیر این صورت از حضور در انتخابات معذور خواهیم بود.
آقای آرمین، شما و سازمان متبوعتان درانتخابات مجلس هفتم نیز بحث های مشابهی را مطرح کردید، اما باز اتفاق مورد نظر شما به وقوع نپیوست. فکر می کنید تحریم کارساز خواهد بود؟
به حوزه ی سیاست نباید نگاهی ایستا داشت و مسایل را به صورت سیاه و سفید نگاه کرد. توجه کنید که از چهار سال پیش که تصمیم گرفته شد یک حاکمیت یکدست و یک مجلس آرام و مطیع و همراه و همسو تشکیل شود تا امروز، کشور متحمل چه خسارتی شده است و ما از چه نقطه و شرایطی به چه نقطه و شرایطی رسیده ایم. چه در حوزه ی اقتصاد چه در حوزه ی سیاست خارجی و چه در امور فرهنگی. به نظر من این شیوه ی اداره ی کشور راه به جایی نخواهد برد و دیر یا زود کشور را با بحران هایی مواجه خواهد کرد که امکان ادامه ی چنین تصمیمات و چنین رویکرد و روش هایی را کاملا منتفی میکند.