کمتر از 48 ساعت پس از جلسه بیحاصل سران احزاب اصولگرا با احمدینژاد، رئیس و نمایندگان اصولگرای مجلس “غلامحسین نوذری” وزیر نفت را در صحن مجلس هشتم طوری تحت فشار قرار دادند که او مجبور شد اعتراف کند واردات غیرقانونی بنزین با دستور احمدینژاد صورت گرفته است. نوذری همچنین برای اولین بار فاش کرد که با این دستور غیرقانونی مخالف بوده و مخالفت خود را در 4 نامه به احمدینژاد اعلام کرده است.
روز یکشنبه، وزیر نفت دولت احمدینژاد یکی از سختترین دفعات حضور خود در مجلس هشتم را گذراند. او که در جمع نمایندگان حضور یافته بود تا درباره وضعیت نفت و گاز کشور به آنها گزارش دهد، با چنان شدت لحنی از سوی رئیس کمیسیون انرژی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی و سپس رئیس مجلس مورد بازخواست قرار گرفت که نه تنها مجبور شد رئیسجمهور را عامل واردات غیرقانونی بنزین معرفی کند، بلکه خود را مخالف دستور احمدینژاد و فاشکننده این ماجرا معرفی کرد.
در این جلسه، پیش از سخنان وزیر نفت، “حمیدرضا کاتوزیان” رئیس کمیسیون انرژی مجلس هشتم در یک تذکر آییننامهای، دولت نهم را به “قانونشکنی آشکار” متهم کرد و با اشاره به اینکه وزیر نفت پیشتر به شکل کتبی به نمایندگان اعلام کرده بود که “این کار به دستور رئیسجمهور و مسؤولیت خودم انجام شده”، گفت: “نه دستور رئیسجمهور شأن قانونی داشته و نه مسؤولیتپذیری وزیر نفت میتواند جای قانون را بگیرد. کاری میکنید و میگویید با مسئولیت خودم! مگر مسئولیت شما میتواند جایگزین قانون باشد؟! دولت موظف بوده لایحه به مجلس بیاورد و از مجلس بخواهد برای برداشت و خرید مجوزهای لازم را بدهد.“
پس از رئیس کمیسیون انرژی، “محمدرضا خباز” سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم نیز خاطرنشان کرد: ”وقتی قرار باشد خود دوستانمان در دولت پیشنهاد دهند و خودشان تصمیم بگیرند و شأن قانون و قانونگذار را رعایت نکنند، شما انتظار دارید زیرمجموعه اینها در کشور چه کاری انجام دهند؟ تفکری حاکم است که میخواهند به قانون و قانونمندی تن ندهند و این نه شایسته دولت است و نه زیبنده مجلس، که در برابر این قانونشکنیها سکوت کنیم.“
نقض قانون
غلامحسین نوذری که دومین وزیر نفت دولت احمدینژاد است، پیش از این هم در جلسه کمیسیون انرژی مجلس، در پاسخ به نمایندگانی که از قرارداد گازی با ترکمنستان انتقاد کردند، تقصیر آن معامله پرضرر را به گردن مسئولان ارشد دولت انداخته و از خود سلب مسئولیت کرده بود. او همچنین در خصوص واردات بنزین، فراتر از سقفی که در قانون بودجه 87 تعیین شده، به نمایندگان نوشته بود که: “ما مواردی را طبق دستور رئیسجمهور و مواردی را با مسؤولیت خودم خریداری کردهایم.“
با این حال روز یکشنبه وقتی رئیس کمیسیون انرژی مجلس این بخش از نامه وزیر نفت را برای نمایندگان خواند و از نقش احمدینژاد در زیر پا گذاشتن قانون بودجه پرده برداشت، نوذری به او پاسخ داد که: “ما هیچ چیزی را پنهان نکردهایم و طی چهارنامه خدمت رییسجمهور نوشتم که قطعا باید از مجلس مصوبه بگیریم.“
او این فاشگویی را در واکنش به بخشی از سخنان کاتوزیان ابراز داشت که تاکید کرده بود دولت اگر هم نیاز به واردات بیش از سقف بودجه داشت، باید از مجلس اجازه میگرفت. وزیر نفت این سخنان را تایید و تاکید کرد که او هم به کسب اجازه از مجلس و قانونی بودن امور معتقد است، اما احمدینژاد با وجود چهار نامه او، اجازه تقدیم لایحه بودجه به مجلس را نداده است.
وزیر نفت: من بیتقصیرم
پیش از این و در ماههای میانی سال جاری، مقامات وزارت نفت بارها از تدوین لایحهای برای واردات مازاد بنزین سخن گفته بودند، اما چندی بعد معاون برنامهریزی احمدینژاد و معاونان وی ارائه هرگونه لایحه متمم بودجه به مجلس را تکذیب کردند تا به ضعفهای آشکار خود در تنظیم بودجه اعتراف نکنند.
حال وزیر نفت نه تنها فاش کرده که چهار نامه به احمدینژاد درباره رعایت قانون نوشته اما رئیسجمهور کسب اجازه از مجلس را نپذیرفته، بلکه عبارت مندرج در نامه قبلی خود به نمایندگان مبنی بر پذیرش مسئولیت واردات بنزین را نیز اینگونه توجیه کرده که: “آن مسوولیتی که آنجا پذیرفتم از باب رفع تکلیف از ذیحساب است نه خدای ناکرده در رابطه با مطلبی که قانون را دور زده باشیم یا مطلب دیگری را انجام داده باشیم. ذیحساب بنده گفت (برای اجرای دستور رئیسجمهور) من نیاز به مجوز شما دارم، بنده هم نوشتم با مسوولیت اینجانب.“
این در حالی بود که حتی علی لاریجانی هم روز یکشنبه به وزیر نفت گفت: “توصیه ما به جنابعالی و دوستان این است که قانون را رعایت کنید. اگر احتیاج بیشتر دارید از مجلس اجازه بگیرید، مجلس به شما کمک خواهد کرد. ولی به گونهای نباشد که مجلس نتواند از شما حمایت کند.“
اما وزیر نفت نیز به رئیس مجلس یادآوری کرد که او تقصیری ندارد و فاش کرد که اساسا خود او اولین بار از این موضوع پرده برداشته است.
نوذری گفت: “من خود را نسبت به قانون و قانونگذاری از کسانی میدانم که به جد به آن متعهد هستم. دلیل واضح هم آن است که هیچ چیزی را از مجلس پنهان نکردهام. در اولین گزارش حتی در گزارش قبل از اینکه سهمیه یارانه انرژی به اتمام برسد، خدمت حضرتعالی نوشتم و میزان ارز معوض واردات نفت را افشا کردم. در اولین گزارش که شهریورماه دادم، این را افشا کردم، آن هم بهعنوان کسی که به قانون پایبند هستم. لذا هیچ چیزی را پنهان نکردهایم.”
وی همچنین خواستار تشکیل جلسه غیرعلنی مجلس برای توضیحات بیشتر به شرط “درز نکردن خبرها به بیرون” شد و گفت: “اگر مجلس فرصتی را بدهد که بنده در یک جلسه غیرعلنی و غیررسمی که مسائل آن به بیرون درز نکند، ریسکهایی که برای پیشبرد کار وزیری که رای اعتماد از شما گرفته انجام داده را میگویم و شما قطعا آن را تصدیق خواهید کرد.“