با نزدیک تر شدن به پایان مهلت مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی با گروه ۵+۱ مخالفت های زبانی فرماندهان سپاه با این مذاکرات افزایش یافته تا جایی که جانشین فرمانده کل سپاه مذاکرات هسته ای و قبول شرایط کشورهای غربی، همچون احتمال بازدید کنترل شده از مراکز نظامی از سوی تیم مذاکره کننده را که منجر به یک توافق هسته ای بشود “دشمنی” با جمهوری اسلامی خوانده است.
سرتیپ پاسدار حسین سلامی در جریان همایشی با نام “امنیت پایدار” که در دانشگاه امام حسین سپاه پاسداران برگزار شده است، گفته: “قرآن میفرماید یهود و نصارا دست از سر شما برنمیدارند مگر اینکه دست از دینتان بردارید. اگر کسی آنها را دوست خود بگیرد به نوعی که بر او ولایت داشته باشد او از خود آنهاست. امروز صحنه مذاکرات با ۱+۵ تفسیر همین آیه است. دشمن رها نمیکند و میگوید کاملا تسلیم ما باشید و به آنچه ما میگوییم عمل کنید، هر دری را میگوییم باز کنید و هر جا را که میگوییم تعطیل کنید.”
جانشین فرمانده کل سپاه اضافه کرده : “بزرگترین خطر امنیتی ما امکان نفوذ اندیشهها، تفکرات، معیارها، ارزشها، نگرشها، مدلها و الگوهای دشمن به درون فضای ذهن، قلب و باور ماست. هر زمانی که ما از ارزشهای خود فاصله بگیریم دشمنان به دنبال بیهویتسازی دینی و ملی ما هستند. و این یعنی سستسازی ما نسبت به فرهنگ، آداب و ارزشهایمان، چون انسانهای سرگردان مدیریتپذیر نیستند.”
گفته های حسین سلامی و ربط مذاکرات هسته ای به “دست برداشتن از دین” و “همراهی با دشمن” که کنایه به حسن روحانی دارد درحالی است که به نظر می رسد فرماندهان و مقامات سپاه با نزدیک تر شدن به مهلت پایان مذاکرات هسته ای با گروه ۵+۱ بیش از هر مساله ای از احتمال بازرسی از مراکز نظامی نگران اند و تلاش می کنند با مخالفت ها و حملات زبانی خود از پذیرش این مساله توسط حسن روحانی و دستگاه سیاست خارجی او جلوگیری کنند.
حسین سلامی ۱۶ اردیبهشت ماه نیز در جریان گفت و گویی با شبکه سراسری تلویزیون جمهوری اسلامی خطاب به اعضای تیم مذاکره کننده گفته بودکه “نباید هیچ گونه توافقی که ذرهای به عزت و باورهای اصیل ملت ایران میزند، داشته باشند”.
او همچنین تاکید کرده بود که “توصیه ما به تیم هستهای این است که اگر آمریکا مجددا با ادبیات ارعاب،تهدید و تحقیر در مذاکرات به دنبال برتریطلبی سیاسی بود، میدان مذاکرات را ترک کنند، آنها این قضیه را به ما بسپارند تا در فضای تهدید با آنها تعیین تکلیف کنیم و کار را ادامه دهیم.”
البته او پیشتر در ۳۰ فروردین ماه هم به این موضوع واکنش نشان تندی نشان داده و در گفته هایش اعضای تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی را تهدید کرده بود. سلامی در گفت وگوی دیگری با شبکه سراسری تلویزیون جمهوری اسلامی با اشاره به موضوع “اجازه بازرسی غرب از اماکن نظامی ایران در فکت شیت امریکایی بیانیه سوییس” گفته بود: “اهمیت این موضوع آنقدر بالاست که ما حتی اجازه تفکر در خصوص بازرسی از عادی ترین اماکن نظامی را به کسی نمی دهیم. برخی از ارزش ها جزء ذاتی یک ملت است و این موضوع از همین ارزشهاست.ما هرگز اجازه نمی دهیم حریم امنیت ملی مان بدست دشمنان مخدوش شود.”
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در بخش دیگری از گفت و گوی خود با ادعای اینکه “اجازه دادن به نیروی بیگانه برای بازدید از پادگان های نظامی مانند اشغال سرزمین است” خطاب به اعضای تیم مذاکره کننده دولت هشدار داده بود که “این موضوع دقیقا مثل یک خیانت است، وطن فروشی است اگر کسی دراین خصوص حرف بزند ما با سرب داغ جواب او را خواهیم داد.”
مخالفت های فرماندهان ارشد سپاه همچون حسین سلامی پس از مخالفت رهبر جمهوری اسلامی با احتمال بازرسی از مراکز نظامی در توافق هسته ای شدت گرفته و هربار که رهبر جمهوری اسلامی صریح تر با این موضوع مخالفت کرده است فرماندهان سپاه نیز با زبان تندتری خطاب به دولت حسن روحانی سخن گفته و با این امر مخالفت کرده اند.
نخستین بار در این ارتباط البته به تلویح آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی به حسن روحانی و مذاکره کنندگان هشدار داده بود. او ۱۷ دی ماه سال گذشته گفته بود: “بله، امروز دشمنان برای ملّت ایران با تحریم مشکل درست کردند؛ خب، حالا اگر آمدند شرط برداشتن تحریم را یک چیزی قرار دادند که شما غیرتت نمیگنجد که آن را انجام بدهی؛ چه کار میکنید؟ شرط میگذارند دست از اسلام بردارید، دست از استقلال بردارید، دست از حرکت به سوی علم بردارید، دست از فلان پدیدهی افتخارآمیز بردارید تا ما تحریم را برداریم؛ شما چه کار میکنید؟ قطعاً قبول نمیکنید. یقیناً هیچ مسئولی در کشور قبول نمیکند که شرط برداشتن تحریم ها، مثلاً فلان مسئلهی اساسی و فلان مسئلهی آرمانی باشد.”
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه ۲۰ فروردین ماه سال جاری هم در اولین سخنرانی خود پس از توافق اولیه دولت جمهوری اسلامی با گروه ۱+۵ در لوزان سوییس با اعلام اینکه به مسئولان (دولت) تذکر داده است، تاکید کرده بود: “بههیچوجه اجازه داده نشود که به بهانهی نظارت، اینها به حریم امنیّتی و دفاعی کشور نفوذ کنند؛ مطلقاً. مسئولین نظامی کشور بههیچوجه مأذون نیستند که به بهانهی نظارت و به بهانهی بازرسی و مانند این حرفها، بیگانگان را به حریم و حصار امنیّتی و دفاعی کشور راه بدهند، یا توسعهی دفاعی کشور را متوقّف کنند؛ توسعهی دفاعی کشور، توانایی دفاعی کشور، مشت محکم ملّت در عرصهی نظامی، این بایستی همچنان محکم بماند و محکمتر بشود؛ یا حمایت ما از برادران مقاوممان در نقاط مختلف؛ اینها مطلقاً نبایستی در مذاکرات مورد خدشه قرار بگیرد.”
او همچنین ۳۰ اردیبهشت در دانشکده امام حسین سپاه پاسداران بار دیگر با اجازه بازرسی از مراکز نظامی در توافق احتمالی هسته ای مخالف کرد. آیت الله خامنه ای گفته بود: “حالا در همین مذاکرات باز حرفهای تازهای میزنند. بازرسیها، گفتیم که اجازه نمیدهیم از هیچیک از مراکز نظامی هیچ بازرسی از سوی بیگانگان صورت بگیرد. میگویند بایستی ما بیاییم با دانشمندان شما مصاحبه کنیم یعنی در واقع بازجویی کنیم. ما اجازه نمیدهیم به حریم دانشمندان هستهای ما و دانشمندان در هر رشتهی حسّاس و مهمّی، اندکاهانتی بشود. «من اجازه نمیدهم» بیگانگان بیایند با دانشمندان ما، با فرزندان برجسته و عزیز ملّت ایران که این دانش گسترده را به اینجا رساندهاند، بخواهند بنشینند حرف بزنند.”
۱۹ خردادماه،یک روز پیش از گفته های اخیر حسین سلامی، نماینده آیت الله علی خامنه ای در سپاه هم از نگرانی او از روند مذاکرات هسته ای توسط دولت خبرداده و گفته بود: “آنچه که در بیانات مقام معظم رهبری مرتبا شاهدیم این است که ایشان از روند و نتیجه کار نگران است که تیم مذاکره کننده باید دقتهای لازم را داشته باشد تا مذاکرات فقط پیرامون مسائل هستهای باشد و به منافع ملی و امنیت ملی ضربه نزند.”
حجت الاسلام علی سعیدی در گفت و گویی با خبرگزاری فارس متعلق به سپاه تاکید کرده بود که “نکته اصلی که تیم مذاکره کننده «باید متوجه شود» این است که مذاکرات فقط باید حول و حوش مسائل هستهای باشد و به هیچ وجه آنها نباید به اسرار نظامی ما دست پیدا کنند چون با امنیت ملی و منافع ملی و حیات انقلاب سر و کار دارد، نباید این مرزها و خطوط قرمز شکسته شود و ساده انگاری کنیم.”
وی با اشاره به موضوع پذیرش پروتکل الحاقی از سوی جمهوری اسلامی که از موارد مهم در مذاکرات هسته ای و توافق در این باره است گفته بود: “پروتکل میگوید آنها در هر زمان و هر مکان که خواستند میتوانند از مراکز ما بازدید کنند لذا برای پروتکل باید شرط و قید بیان شود و الا اگر مطلق پذیرفته شود خواسته آنها عملی خواهد شد…اگر پروتکل را پذیرفتیم و فردا آمدند گفتند که میخواهیم فلان جا را ببینیم و ما هم بگوییم که مشروط پذیرفتیم و آنها هم بگویند نه ما مشروط قبول نداشتیم و باید اجازه بدهید این مکانها را ببینیم، چه میشود؟”
موضوع نظارت بر مراکز نظامی در میان فرماندهان سپاه به ویژه در ارتباط با بازرسی از سایت نظامی پارچین و همچنین مرکز هسته ای فردو از حساسیت زیادی برخورداراست و مقامات این نهاد نظامی در ماه های گذشته اظهارات مختلفی در این باره مطرح و مخالفت خود با آن را اعلام کرده اند.
در کنار این موضوع همچنین درخواست طرف مذاکره با جمهوری اسلامی برای مصاحبه با تعدادی از مقامات نظامی و هسته ای جمهوری اسلامی نیزبه یکی از چالش های مذاکرات هسته ای تبدیل شده است که می تواند مانعی در سر راه دولت حسن روحانی برای رسیدن به یک توافق هسته ای با کشورهای غربی باشد.