یک مقام ایران روز سه شنبه گفت که ایران تلاش می کند تا برای جایگزینی نوری مالکی، نخست وزیر عراق با جناح های مختلف کار کند و بتواند دولت جدید عراق را شکل بدهد اما تعداد کاندیداهای مناسب کم است.
ایران کارگزار اصلی قدرت در کشور همسایه از سال ۲۰۱۱ زمانی که آمریکا ارتش اش را از این کشور بیرون برد محسوب می شود. آمریکا کشور را به دست دولت شیعه که توسط مالکی هدایت می شد و متحد اصلی ایران بود، سپرد.
منتقدان مالکی می گوید او با اظهارات ضد سنی اش به شورش های اسلامگرایان سنی که بخش های شمالی عراق را تصرف کرده اند، دامن می زند و این منجر به تنش های قومی می شود و به شورشیان دولت اسلامی عراق و سوریه این اجازه را می دهد که در میان سنی های عراق حامیانی پیدا کنند.
یک مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با رویترز گفت: “ما به نتیجه رسیده ایم که مالکی دیگر قادر به حفظ یکپارچگی عراق نیست اما آیت الله علی سیستانی همچنان امیدوار است”.
وی در ادامه گفت: “اما در حال حاضر، آیت الله سیستانی هم از عقیده ما در مورد مالکی حمایت می کند.”
مقامات رسمی می گویند که سفیر ایران در بغداد با جناح های مختلف و کاندیدا های احتمالی دیدار می کند اما خاطر نشان کردند که پیدا کردن جایگزینی برای مالکی کار دشواری است.
مقامات رسمی می گویند: “کاندیداهای زیادی که توان حفظ یکپارچگی عراق را داشته باشند، وجود ندارد.”
حزب مالکی بیشترین کرسی های مجلس را در انتخاباتی که اوایل امسال برگزار شد، از آن خود کرد اما تلاش برای ایجاد یک دولت جدید و به نخست وزیری رسیدن ملکی برای بار سوم مورد اعتراض جناح های دیگر قرار گرفت بخصوص از سوی اقلیت سنی .
با حضور داعش و اشغال مناطق سنی نشین در ماه ژوئن و اجرای قوانین شرع خلفا به سبک قرون وسطا ائتلاف را با سنی ها پیچیده تر می کند.
ایران که یک کشور شیعه است، داعش را تهدیدی برای امنیت می داند و حضور نظامی اش را در عراق افزایش داده است. دستکم تعدادی از اعضای سپاه پاسداران در هنگام جنگ با شورشیان سنی در عراق کشته شده اند.
آمریکا و قدرت های اروپایی امیدوارند که ایران از روابط عمیق خود با دولت عراق ورهبران شهرهای مقدس شیعیان در این کشور کمک بگیرد تا اهرم فشاری باشد برای بحران بوجود آمده ناشی از حمله شورشیان سنی به این کشور.
دیلی استار، 5 اوت