کتاب روز♦ کتاب

نویسنده
نسرین تبریزی

هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مسائلی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.

po box 94000 creteil cedex

France10014

mosaferhichkojab.jpg

مسافر هیچ کجا

رضا دا نشور

انتشارت خاوران – پاریس

172 صفحه

رضا دانشور در سال 1326 در مشهد به دنیا آمده است و اکنون در پاریس زندگی می کند. حاصل نزدیک به سی و پنج سال تلاش بی وقفهء او در عرصهء قلم چنین است: داستان های بلند عاشورا، عاشورا، کپرنشین ها، نماز میت و خسرو خوبان. مجموعه داستان های هی هی جبلی جبلی قم قم، شش داستان لوح، محبوبه و آل و پراکنده هایی در نشریات. نمایش نامه های کجای سال دو هزار منتظرت باشم، خورشید روی یخ، شهر لوط، عقرب، شاهزاده و اژدها، رامرودی ها، یک بار دیگر ابوذر، ابوالقاسم فردوسی به روایت مرشد رستم خراسانی و سفغر دوزخی آقای ارداویراف. پژوهش های خواف، مبارکی ها، اسپکه، زین الدینی ها، مهاجرت و درآمدی به تاریخ بلوچستان.

انتشارات خاوران آخرین اثر رضا دانشور را که “مسافر هیچ کجا” نام دارد به بازار فرستاده است. کتاب مانند دیگر خاوران نفیس و آراسته است.

soltanrasanehab.jpg

سلطان رسانه ها

روپرت مورداک، نویسنده: ویلیام شوکراس، مترجم: امیر حسین بالابار، ناشر: ساقی

“گذشته من شامل یکسری جدال های به هم پیوسته است” این تلقیی است که یک نفر از خود دارد، بخصوص که آن فرد از تصاحب روزنامه ی “نیوزآدلاید” در سال1953 در طی سال به تاثیر گذار ترین چهره ی رسانه ای جهان و بخصوص “هالیوود” شود. او کسی نیست جز “روپرت مورداک”، همان که او را سلطان رسانه می خوانند. روبرت مورداک را اغلب افراد می شناسند، او امپراتور رسانه های دنیا است. او صاحب بزرگترین مجموعه از رسانه ها در دنیا است از روزنامه های استرالیایی گرفته تا “نیوز آو د ورد”، “سان”، نیویورک پست”، “بوستون هرالد”، “شیکاگو سان تایمز”، “استودیو فاکس”، ایستگاه مترو مدیا”، “تایمز لندن”، “ساندی تایمز” و…. همه ی این اهرم ها توانسته راپرت مورداک را به عنصری بسیار قدرتمند در دنیا و تحولات سیاسی و اقتصادی تبدیل کند.

مورداک در ذایران همواره مورد تحریم و البته حمله ی مسوولان قرار گرفته است. دولت او را عنصر مهم امپریالیسم خبری جهان غرب می شناسد اما به هر حال این کتاب می تواند لااقل اندکی اذهان مان را در مورد تاثیر گذار ترین فرد رسانه ای دنیا روشن کند. نویسنده ی این کتاب، ویلیام شوکراس نیز در ایران نامی بسیار آشنا دارد، او که خبرنگار و گزارشگر روزنامه ها بود وچند بار نیز به ایران سفر کرده است چند سال قبل کتاب”همه ی مردان شاه” را منتشر کرد که به سرعت به فارسی ترجمه شد.

democrasib.jpg

چرا دموکراسی در ایران می ایستد؟

موانع ساختاری استقرار دموکراسی در ایران، نویسنده: تقی رحمانی،

ویراستار: نرگس محمدی، ناشر: سرایی

اینکه علی رغم حدود 150 سال تلاش جامعه ی ما در دوران مدرن برای دستیابی به دموکراسی با شکست مواجه شده است موضوع گفت و گو و نقد بسیاری از روشنفکران و البته تحلیل گران سیاسی و تاریخ نویسان معاصر ایران است. اما تاکنون هیچکدام لااقل پاسخی نسبی اما بدون جانبداری به این سوال نداده است. از این رو نقادی قدرت در ایران در تمام ابعاد آن و همچنین نقد سنت فرهنگی فکری جامعه ما از دغدغه های دایمی جریانهای روشنفکری و سیاسی است. این جریان روشنفکری همان جریانی است که در جامعه ی نا هموار ایرانی گاه سیاستمدار است، گاه محافظه کار، گاه انقلابی و گاهی هم چریک. این چیز خیلی عجیبی در ایران نیست. کتاب فوق تلاش دارد به سولاتی در رابطه با اینکه چرا تاکنون نتوانستیم به دموکراسی دست یابیم با توجه به این مفاهیم اجتماعی و فرهنگی ما پاسخ و یا لااقل نقدی راهگشا ارایه دهد. تقی رحمانی از روشنفکران نزدیک به شریعتی، در پی آن است به این تداخل مسوولیت ها در غالب ساخت ناهموار اجتماعی و فرهنگی در ایران تحلیلی ایرانی تر از دیگران ارایه دهد. او خود در مورد این کتاب می گوید: “این کتاب از دیدگاه یک آموزنده، نه آموزگار موانع عینی(ساختاری) دموکراسی در ایران را بررسی می کند”.

kakh.jpg

کاخ ابداع

نویسنده: علی دشتی

به کوشش: دکتر مهدی ماحوزی

176ص، تهران: انتشارات زوار، 1385، چاپ اول

کتاب “کاخ ابداع”، دنباله مباحث کتاب “نقشی از حافظ” اثر “علی دشتی” است. در حقیقت این کتاب مجموعه ای از مقالات “دشتی” است که در مجله ادبی “یغما” منتشر می شد و به نحوی، مطالب و مباحث “نقشی از حافظ” را پی می گرفت. این مقالات نخستین بار به کوشش “حبیب یغمایی” گردآوری و به صورت کتاب مستقلی با عنوان “خلوت گه کاخ ابداع” در سال 1350، چاپ و منتشر شد. “کاخ ابداع” در قالب مباحثی با عنوان هایی نظیر “حافظ در مقابل جهان هستی”، “خدا در حافظ”، “در جست و جوی آدم”، “فرزانگی و یاری محرومان”، “سالوس و ریا”، “شیوه رندی و مستی”، “جبر” و “عشق و غزل”، به بررسی گوشه هایی از اندیشه و شعر “حافظ” می پردازد.

حافظ لسان الغیب، در اندیشه ها و آثارش کاخ هایی بلند و رفیع را در ادبیات، عرفان و شعر ابداع کرده است. “کاخ ابداع” این بحث را دنبال می کند که این بنا ها و کاخ ها کجا است و چگونه. در مقدمه ی این کتاب آمده است که علی دشتی هر هفته صبح جمعه در خانه اش محفلی داشت که حاصل صحبت هایش در این محفل ها چند کتاب می شود، از جمله کاخ ابداع. علی دشتی در این اثر تمام اجزای آثار حافظ را مورد بررسی و مداقه قرار داده و از هر چه که صحبت می کند آنرا مستند به شعری از خود حافظ می نماید. در قسمتی از این اثر آمده است: “حافظ به زاهد، واعظ و صوفی فی حد ذاته اعتراضی ندارد. اعتراض به ریاکاری آنان است و حتی ریای آنها را در مقابل شرب خمر که از منهیات شرعی است قرار داده و باده گساری را بر آن ترجیح می دهد و از این هم قدم فرا تر گذاشته و در پیشگاه خداوندی این را مرجح می شمارد: ترسم که روز حشر عنان بر عنان رود/تسبیح شیخ و خرقه رند شرابخوار”.

khorasan.jpg

حرکت تاریخی کرد به خراسان (جلد ششم)

نویسنده: کلیم الله توحدی

712ص، مشهد: انتشارات واسع، 1385، چاپ اول

این کتاب، جلد ششم از مجموعه ای است که در آن مهاجرت اجباری کردها به خراسان و تاریخ سیاسی واجتماعی کردهای خراسان از آن زمان تا روزگار حاضر، مورد بررسی قرار گرفته است. جلد ششم این مجموعه به دوران انحطاط رژیم قاجار و روی کارآمدن حکومت پهلوی می پردازد. در این دوره، “عزیزالله خان سردار معزز”، آخرین ایلخانی کرد شادلو و حکمران بجنورد، همراه با برادران و یارانش بوسیله ماموران رضا شاه کشته شد. هجوم و تاخت و تاز دائمی ترکمانان به مناطقی از خراسان و وقوع جنگ جهانی اول و غارت و چپاول مردم خراسان، از دیگر رویدادهای این دوره بود. در این گیر و دار بسیاری از کردهای ولایت بجنورد و ترکمن های ترکمن صحرا نابود شدند. فاجعه با ورود لشکر شرق خراسان و تیپ مستقل گرگان به فرماندهی سرتیپ زاهدی، در آبان ماه 1304 و کشتار در گنبد قابوس به اوج خود رسید. در جلد ششم از مجموعه “حرکت تاریخی کرد به خراسان”، تمامی این حوادث و ماجراها به شکلی مفصل بازگو شده است.

farhangiranzamin.jpg

فرهنگ ایران زمین: مجموعه 30 جلدی در 15 مجلد

بنیادگذاران: محمد تقی دانش پژوه، منوچهر ستوده، مصطفی مقربی، عباس زریاب خویی، ایرج افشار

زیر نظر و به کوشش: ایرج افشار

9243ص، تهران: انتشارات سخن، 1385، چاپ اول

مجموعه ارزشمند “فرهنگ ایران زمین” که در فاصله سال های 1332 تا 1384 خورشیدی در 30 جلد مجزا منتشر شده، شامل مقالات پژوهشی در حوزه های تاریخ، جغرافیای تاریخی، ادبیات و فرهنگ سرزمین و مردم ایران است. در نحوه چاپ و ترتبیت درج مقالات از همان ابتدا توجه کامل بر آن معطوف بوده است که این مجموعه کاملا چهره علمی و تحقیقی داشته باشد و به قول “ایرج افشار” در مقدمه چاپ حاضر، “مخصوصا به اسلوبی باشد که میان خاورشناسان مقام و اعتباری بیابد…” در طول بیش از پنجاه سال، “فرهنگ ایران زمین” مورد استقبال و توجه گروهی از برجسته ترین پژوهشگران ایرانی و شرق شناسان خارجی قرار گرفته است. آنان ضمن همکاری با بینادگذاران این مجموعه ارزشمند، سهم بزرگی در نگارش مقالات و نوشته های آن داشته اند. “فرهنگ ایران زمین” گنجینه ای است از مقالات پژوهشگران نامداری که حوزه های گوناگون فرهنگ و تمدن سرزمینمان را مورد توجه قرار داده اند.

shahrvand.jpg

هفته نامه شهروند

اولین شماره هفته نامه شهر وند تحت عنوان ویژه نامه ی نوروزی اواسط هفته به دکه های روزنامه فروشی راه یافت.

بر اساس شناسنامه ی این نشریه سردبیر این هفته نامه “محمد قوچانی” سردبیر روزنامه شرق است و همچنین رئیس شورای سیاستگذاری این هفته نامه “محمد عطریانفر”است.