یاسمین منطقی
درحالی که بسیاری از مسئولین، نمایندگان مجلس و همچنین کارشناسان علم پزشکی معتقدند که سرانه بهداشت و درمان در ایران ناچیز است و مردم برای درمان بیماری های خود با مشکلات جدی مواجه اند، دولت نهم و وزارت بهداشت و درمان آن در پی درآمد زایی از “توریسم درمانی” برآمده اند.
درهمین ارتباط وزیر بهداشت و درمان در مراسم افتتاح اولین “مرکز توریسم درمانی” که در بیمارستان هاشمی نژاد تهران واقع شده است، گفت: “سالانه 30 هزار بیماری خارجی برای معالجه به ایران می آیند. با فعالیت ۱۰ مرکز توریسم درمانی که از وزارت بهداشت مجوز می گیرند، علاوه بر استانداردسازی خدمات بهداشتی و درمانی، در جذب بیمار خارجی هم جهش چشمگیری خواهیم داشت”.
کامران باقری لنکرانی همچنین گفت: “آیین نامه مراکز توریسم درمانی اردیبهشت امسال ابلاغ شد که براساس آن حدود ۱۰ مرکز، مجوز توریسم درمانی و جذب بیمار خارجی را در کشور دریافت می کند”.
درهمین حال پرویز داودی، معاون اول رییس جمهور نیز در این مورد گفت: “دولت حامی این نوع طرحها بوده و مصوبات بسیاری را نیز در بخشهای مختلف تهران و شهرستانها در خصوص تخصیص اعتبارات بیشتر درمانی در بیمارستان اختصاص داده است”.
مسئولین بهداشت دولت نهم در حالی به فکر درآمد زایی از توریسم درمانی افتاده اند که به گفته سید محمد علویان، معاون سلامت وزارت بهداشت، سالانه بیش از 25 درصد خانواده های ایرانی با هزینه های درمان “فقیر” میشوند.
علویان چندی پیش در همایش عدالت در سلامت با نگاهی به بودجه 87 گفته بود که: “سهم بهداشت و درمان از درآمد ناخالص ملی در مقایسه با سایر کشورها مطلوب نیست و تصمیم گیری مقطعی نمی تواند مشکلات را حل کند و باید به سمت بحث های کلی رفت و قوانین را کلی نگاه کرد.“
افتتاح مرکز توریسم درمانی هاشمی نژاد توسط وزیر بهداشت و درمان از سویی و از طرف دیگر اعتراف معاون او به ناکافی بودن هزینه درمان درحالی است که رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیز به تازگی از ناکافی بودن سرانه بهداشت و درمان انتقاد کرده است.
رییس جامعه پزشکان در این باره گفته است: “سرانه بهداشت و درمان ایرانی ها از سرانه کشور جنگ زده افغانستان کمتر است”.
دکتر ایرج خسرونیا در همین ارتباط افزوده است: “اگر مردم عادی 70 درصد از هزینه های درمانی را به رغم داشتن دفترچه بیمه پرداخت می کنند، این مسئله نشان می دهد که هنوز مشکلات این بخش را باور نکرده ایم و نخواسته ایم واقع بین باشیم. وقتی تورم 20 درصد است، افزایش 10 درصدی سرانه هیچ مشکلی را حل نمی کند”.
این کارشناس مسایل پزشکی و بهداشتی همچنین گفته است: “وجود تبعیض در حوزه سلامت باعث می شود که تصمیم گیران در تعیین سرانه بهداشت و درمان، هرگز با مشکلات و دردهای مردم عادی در مراجعه به مراکز درمانی آشنا نباشند و در نتیجه این سرانه هیچ وقت واقعی تعیین نشود”.
سرانه ای که دولت نهم برای سال 86 تصویب کرد، 3900 تومان بود که این رقم با 10 درصد افزایش برای سال 87 به تصویب شورای عالی بیمه رسیده است.
رتبه 112 در توزیع عادلانه سلامت
درآمد زایی از توریسم درمانی درحالی مد نظر دولت نهم و وزارت بهداشت قرار گرفته است که در همان بیمارستان هاشمی نژاد که اولین مرکز این نوع درآمدزایی در آن افتتاح شده است، هزاران بیمار کلیوی منتظرند تا خدمات بهداشتی حداقل به آنها ارایه و دستگاه های دیالیز تعمیر شودتا آنها بتوانند به درمان خود ادامه دهند.
به گفته مدیر عامل انجمن بیماران کلیوی ایران برغم همه مشکلاتی که بیش از 33 هزار بیمار دیالیزی و پیوندکلیه در کشوردارند، با گذشت یک سال از تقاضای ملاقات با رییس جمهور برای طرح مشکلات این جمع، هنوز پاسخی به این تقاضا داده نشده است.
هاشم قاسمی درهمین ارتباط به روزنامه رسالت گفت: “از آنجا که طیف وسیعی از بیماران کلیوی کشور در حال حاضر با مشکلات فراوانی از جمله فرسودگی دستگاهها و بخشهای دیالیز، دارو و درمان و همچنین چالشهای اساسی در زمینه پیوند کلیه و پیوند اعضا از مبتلایان مرگ مغزی و برخی موانع موجود در زمینه پیشگیری از شیوع و گسترش این بیماریهای صعبالعلاج پر هزینه، رنج میبرند توجه ویژه شخص رئیس جمهور در این خصوص حائز اهمیت خواهد بود”.
مشکل بیماران کلیوی تنها مشتی از خروار مشکلات بهداشتی و درمانی مردم کشور است؛ بسیاری از دیگر حوزه های درمانی کشور هم در حال حاضر با مشکلات زیادی مواجه اند.
در همین ارتباط رییس انجمن بیهوشی و مراقبت های ویژه ایران به خبرگزاری مهر گفته است: “چنانچه بیماران در سیستم بیمارستانهای دولتی آشنا نداشته باشند، همواره سرگردان خواهند بود و در صورت داشتن آشنا باید 6 ماه تا یک سال برای عمل جراحی در بیمارستان دولتی منتظر بمانند.”
دکتر محمد مهدی قیامت با انتقاد از نحوه ارزیابی بیمارستانهای دولتی توسط وزارت بهداشت همچنین می گوید: ”در هیچ جای دنیا این طور نیست که وزارتخانه ای از عملکرد مراکز درمانی زیر مجموعه خود، ارزیابی نداشته باشد”.
در چنین شرایطی وزیر بهداشت و درمان در حالی در مراسم افتتاح اولین مرکز توریسم درمانی حضور یافت که به گفته امیدوار رضایی، عضو کمسیون بهداشت و درمان مجلس، ایران هم اکنون در شاخص مشارکت عادلانه مردم
در هزینه های سلامت جامعه، از بین 190 کشور، رتبه 112 را داراست.